Meet aardbevingen met je smartphone via Bevingmeter

Redactie
27 mei 2015, 16:27
1 min leestijd
Meet aardbevingen met je smartphone via Bevingmeter

Bevingmeter is een Android-app waarmee je trillingen en daarmee ook aardbevingen kunt meten. De app werd onder andere bekend door de metingen die het deed tijdens de bekerfinale tussen FC Groningen en PEC Zwolle.

Lees verder na de advertentie.

De supporters van FC Groningen zorgden op de Grote Markt voor plotselinge ‘aardbevingen’, die middels de app zijn gemeten. De officiële resultaten waren echter afkomstig van StabiAlert, dat onderdeel uitmaakt van de groep waar Bevingmeter ook bij hoort.

Bijna elke smartphone heeft bewegingssensoren, en die kunnen  driedimensionale bewegingen detecteren. Hierdoor is het mogelijk om  trillingen in de grond te meten. Samen met de locatie via de gps-chip wordt de data beschikbaar gemaakt in de Bevingmeter-app, wat met name voor het noorden van Nederland een interessante app is.

Dit kun je met Bevingmeter

bevingmeter-1

Gebruikers kunnen met Bevingmeter een account aanmaken om vervolgens aardbevingen te meten en registeren. Ook is er een kaart beschikbaar waarmee de laatste aardbevingen kunnen worden ingezien. Via het kopje schade is het mogelijk om  schade te melden, second opinions aan te vragen of schadehersteloffertes aan te vragen. Het meten kun je het beste doen door je smartphone of een bureau of nachtkastje te plaatsen.

“Wij claimen niet dezelfde data te gaan verzamelen als specialisten die met individuele professionele meetapparatuur werken”,  aldus de makers van de app. “Zij gebruiken gevoelige sensoren die nog veel kleinere trillingen en kantelingen waar kunnen nemen. Wij richten ons op de spreiding en de grote aantallen, om deze data vervolgens op een kaartje te projecteren.”

Download Bevingmeter

Bevingmeter is gratis te downloaden in Google Play voor apparaten met Android-versie 4.0 en hoger.

Download Bevingmeter Google Play (gratis)

Bron: DvhN (foto)
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu