Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Chrome gaat ondersteuning bieden voor Bluetooth, virtual reality en meer

Thomas Haenen
15 december 2016, 10:25
2 min leestijd
Chrome gaat ondersteuning bieden voor Bluetooth, virtual reality en meer

Chrome wordt in 2017 mogelijk een stuk veelzijdiger. De Chrome 56 bèta beschikt onder andere over ondersteuning voor Bluetooth en WebVR.

Lees verder na de advertentie.

Chrome 56 bèta beschikbaar

De nieuwe functies zijn een onderdeel van Chrome 56, waarvan vannacht een eerste bèta verscheen. De definitieve versie van de update verschijnt waarschijnlijk begin 2017.

Chrome 56 voegt onder andere ondersteuning voor Web Bluetooth toe. Dat zorgt ervoor dat websites vanuit je browser verbinding kunnen maken met Bluetooth-apparaten. Vooralsnog werkt de functie alleen met Bluetooth Low Energy-apparaten; onder andere fitnesstrackers en slim speelgoed. Zo kun je in theorie straks via een website informatie van je FitBit ontvangen, zonder dat je de app nodig hebt. Ook een drone of andere op afstand bestuurbare apparaten kun je met Chrome 56 mogelijk vanuit je browser bedienen.

BB-8 Controlled via Web Bluetooth and Web Audio in Chrome

Overigens hoef je je niet direct zorgen te maken dat een website direct alle apparaten in je huis kan overnemen. Alleen beveiligde websites voorzien van HTTPS kunnen Web Bluetooth gebruiken. Bovendien moet je voor ieder apparaat handmatig een eerste koppeling maken.

Virtual reality via Chrome

De bèta biedt daarnaast ondersteuning voor een andere open standaard: WebVR. Dat zorgt ervoor dat websites beelden kunnen genereren die geschikt zijn om te zien in virtual reality, én dat je die websites kunt koppelen aan virtual reality-headsets en -controllers. Dat zorgt er dus voor dat Chrome geschikt is voor Daydream View, Google’s vr-headset die wordt geleverd met een controller. WebVR biedt ook nog ondersteuning voor besturing met muis, toetsenbord en touchscreens.

Nu worden nog vrijwel alle virtual reality-ervaringen via apps aangeboden, maar straks kan dat dus mogelijk ook in je browser. Dat maakt het ook een stuk makkelijker voor ontwikkelaars om experimentele vr-ervaringen te bieden die eigenlijk te klein zijn voor een volwaardige app.

Daar houdt Google nog niet op: het bedrijf lijkt met Chrome 56 tal van api’s te gaan ondersteunen en verbeteren. Zo is de Image Capture-api aangepakt, waarmee je kan filmen en fotograferen vanuit je browser. Voorheen kon je alleen opnemen, maar met de aangepaste api kun je ook in de browser zoomen en focussen. Tot slot zijn er verbeteringen doorgevoerd in de api’s voor de notificaties en mobiel betalen, waardoor beide een tikkeltje beter zouden moeten lopen.

Chrome Beta downloaden

De definitieve versie van Chrome 56 is pas vanaf begin volgend jaar beschikbaar, maar je kunt nu al met de voorlopige versie aan de slag. Download daarvoor de Chrome Beta in de Play Store via onderstaande link. Pas op: het is een beta, dus het kan gebeuren dat deze soms vastloopt of crasht.

Download Chrome Beta in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu