De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Hoe Chrome Databesparing straks nog zuiniger omgaat met je data

Thomas Haenen
27 september 2016, 10:10
2 min leestijd
Hoe Chrome Databesparing straks nog zuiniger omgaat met je data

Chrome voor Android krijgt een verbeterde Data Saver, waarmee je een stuk minder data verbruikt met video’s. Ook introduceert Google een overzicht van je downloads en andere nieuwe functies.

Lees verder na de advertentie.

Chrome Databesparing update

Chrome beschikt al geruime tijd over een Databesparing-optie, die het verbruik van mobiele data fors terug kan dringen. De functie is vooral voor opkomende landen, waar mobiel internet erg traag kan zijn, maar is ook interessant voor Nederlanders met een kleinere databundel. De functie wordt binnenkort uitgebreid met verdere verbeteringen die het dataverbruik verder moeten terugdringen.

Chrome databesparing-update

Zo zullen videobestanden in het MP4-formaat nu tot 67 procent minder data verbruiken. Google geeft niet aan welke technologie daarvoor precies toegepast wordt en wat voor effect het zal hebben op de beeldkwaliteit. Merkt Chrome dat je op een tragere verbinding zit, dan zal de browser http-websites ook proberen te optimaliseren. Daarbij worden enkele afbeeldingen en designelementen van sites niet meer geladen, zodat de tekst en inhoud zo snel mogelijk in beeld verschijnt.

Mocht je de Chrome Databesparing-update willen gebruiken, dan moet je hem wel handmatig inschakelen. Dat doe je door bij de Chrome-instellingen voor ‘Geavanceerd’ te kiezen. Vervolgens kun je Databesparing activeren. Daar valt ook te zien hoeveel data de functie al bespaard heeft voor je.

Chrome Offline-modus

Ook krijgt Chrome uitgebreide downloadopties, in feite een offline-modus. Bij elke webpagina, video of afbeelding krijg je een download-knop te zien. Druk op de knop, en de browser zal de gekozen content offline beschikbaar maken. Zo kun je ook een langer artikel lezen of een video kijken zonder internetverbinding. Alle gedownloade pagina’s en bestanden worden geplaatst in een Downloads-overzicht in Chrome. Voorheen werden alle downloads verzameld in een overzicht voor heel Android.

Chrome offline downloads

Tot slot zal Chrome je nu helpen met artikelen die aansluiten op je interesses. Open je een nieuwe tab, dan kun je naar beneden scrollen om die artikelen te zien. Google Now biedt al langer een soortgelijke optie, maar nu worden de aanbevelingen al direct in je browser geplaatst. Ook een overzicht van je gedownloade artikelen is hier te vinden.

Chrome update

Het overgrote deel van de nieuwe features zal beschikbaar zijn in Chrome 54, dat vanaf volgende maand naar iedereen uitgerold wordt.

Lees het laatste nieuws over Google Chrome

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu