De 25 beste Chromecast apps op een rijtje
Daniël Verlaan

De Chromecast maakt elke tv slim door een wifi-verbinding aan de tv toe te voegen. Vervolgens kun je met verschillende apps content naar de Chromecast streamen. Android Planet zet de beste Chromecast apps op een rijtje.

Deze Chromecast apps mag je niet missen

Hieronder hebben we een selectie gemaakt van 25 Chromecast apps die de moeite waard zijn. Heb jij een aanvulling voor deze lijst? Laat het ons weten in de comments hieronder!

1. YouTube

youtubeDe YouTube Android-app is enorm fijn in gebruik: een simpele en overzichtelijke interface die je gemakkelijk door het gigantische videoaanbod van de website laat navigeren. De YouTube-video’s zijn ook naar de Chromecast te sturen. Dit doe je door met het wifi-netwerk te verbinden waar ook de Chromecast mee is verbonden. Vervolgens verschijnt er vanzelf een speciaal cast-icoontje als de Chromecast is ingeschakeld.

Het icoontje lijkt op een tv-scherm met een wifi-signaal. Als je op het icoon drukt, verbind je YouTube met de hdmi-stick van Google. Vervolgens kun je video’s naar de tv streamen en een speciale wachtrij met andere video’s samenstellen. Handig voor tijdens een feestje als je verschillende muziekvideo’s wilt laten afspelen.

Download YouTube in Google Play (gratis) / download voor iOS

2. Google Foto’s

google foto'sGoogle Foto`s maakte  ooit onderdeel uit van Google+. Laatstgenoemde  beschikte destijds wel over Chromecast-ondersteuning, maar daar kwam verandering in  toen de app Google Foto`s werd geïntroduceerd. Foto`s heeft Chromecast-ondersteuning ingebouwd, waardoor je foto`s en video`s uit de cloud kunt streamen naar je televisie. Tegelijk is het ook mogelijk om door je kiekjes op je telefoon te bladeren, zonder dat dit te zien is op de televisie.

Als je een foto opent in de app, wordt deze automatisch op de tv getoond via de Chromecast. Door te swipen wissel je van foto of video. Het is logischerwijs wel noodzakelijk om je foto’s naar Google Foto`s te back-uppen, mocht je deze app willen gebruiken.

Download Google+ in Google Play (gratis)  / download voor iOS

3. Google Play Music

playmuziekPlay Music is Googles eigen Spotify-concurrent en laat je met een All Access-abonnement onbeperkt muziek streamen en maximaal 20.000 nummers van je eigen collectie uploaden naar de servers van Google. Handig, want niet alle artiesten zijn op Play Music te vinden (denk alleen al aan The Beatles). Op deze manier kun je overal ter wereld naar je favoriete nummers luisteren.

De dienst biedt op dit moment al meer dan 20 miljoen nummers en een All Access-abonnement kost 8,99 euro per maand. Via de Android-app kun je muziek naar de Chromecast streamen: handig  voor wie  een set mooie boxen aan de tv heeft  gekoppeld.

Download Play Music in Google Play (gratis) / download voor iOS

4. Netflix

netflixDe `Spotify voor video`-dienst Netflix is sinds de herfst van 2013 beschikbaar voor Nederlandse gebruikers. Voor 8,99 euro per maand kun je onbeperkt series en films kijken en het aanbod is zeker niet mis. Denk alleen al aan de uitstekende politieke dramaserie House of Cards, de comedyserie Orange is the New Black en natuurlijk ook alle afleveringen van Breaking Bad.

Alle content van Netflix is ook naar de Chromecast te streamen met de ingebouwde cast-knop die verschijnt zodra de hdmi-stick van Google is ingeschakeld en je met hetzelfde wifi-netwerk bent verbonden. De tablet of smartphone kan vervolgens als afstandsbediening worden gebruikt, om bijvoorbeeld een video te pauzeren of de Nederlandse ondertiteling in te schakelen.

Download Netflix in Google Play (gratis) / download voor iOS

5. Plex

plex-appPlex is een mediacenterdienst die content op verschillende apparaten beschikbaar maakt. De dienst wordt voornamelijk gebruikt om films en series te indexeren en op andere apparaten beschikbaar te maken. Zo kun je lokale content op je pc, laptop of netwerkschijf naar de Chromecast streamen middels de Android-app.  Enorm handig en simpel, met een fijne interface.

Je Android-apparaat wordt gebruikt als afstandsbediening. Door de speciale Plex-kanalen kun je ook uitzendingen van Uitzending Gemist en RTL XL bekijken. De streams van dergelijke partijen worden dan via Plex naar de Chromecast gestuurd.

→  Download Plex in Google Play (gratis) / download voor iOS

6. NPO

npo appDe NPO-app voor Android ondersteunt de Chromecast, waardoor het mogelijk is om  programma`s en series vanaf je smartphone of tablet naar de tv te streamen. De NPO werkte samen met Google om “de best mogelijke ervaring“ voor de Android-app te ontwikkelen. De uitzendingen worden in maximaal 342p, wat minder is dan een hd-resolutie, naar de Chromecast gestreamd.

Via de cast-knop bij een uitzending kun je de beelden naar de tv streamen.  De knop verschijnt rechts bovenaan in de Android-app, zodra je met hetzelfde wifi-netwerk bent verbonden als de Chromecast.

Download NPO in Google Play (gratis)  /  download voor iOS

7. NOS

nos-iconSinds versie 3.2 van de NOS Android-app is het mogelijk om video’s, uitzendingen en livestreams op het grote scherm van bijvoorbeeld je televisie te tonen. Als je met hetzelfde wifi-netwerk als de Chromecast bent verbonden, verschijnt het bekende Cast-icoontje boven in beeld. Druk erop, en de desbetreffende video wordt naar de Chromecast gestreamd.

Naast uitzendingen kunnen ook livestreams via het internet naar de Chromecast worden gestreamd. Zo heb je niet eens een tv-pakket nodig.

Download NOS in Google Play (gratis)

8. TuneIn Radio

TuneIn Radio-klTuneIn Radio  heeft een enorm aanbod van radiostations waar je via een dataverbinding naar kunt luisteren. Ook is het mogelijk om via TuneIn Radio op podcasts te abonneren en naar lokale radiostations te luisteren. Door de Chromecast-integratie kan het geluid van de app ook via het geluidssysteem van de tv worden gespeeld.

De app is beschikbaar voor zowel smartphones als tablets, en heeft voor verschillende schermgroottes een responsief design. Via een in-app-aankoop kun je onder andere de advertenties in de app verwijderen.

Download TuneIn Radio in Google Play (gratis)

9. Chromecast-app

Chromecast-appHet is via de officiële Chromecast-app mogelijk dat de hdmi-stick van Google je foto’s op het scherm toont. Handig als je bijvoorbeeld ook de back-up-functie van Google Foto’s gebruikt, waardoor je foto’s automatisch op de tv verschijnen.  Eigen foto’s is niet het enige dat de Chromecast via zijn officiële app kan tonen. Ook foto’s van de Google Open Gallery en het Google Cultural Institute kunnen als wallpaper worden ingesteld. Beide diensten tonen foto’s van kunstwerken, wat een fraai gezicht is op jouw tv-scherm.

Verder toont de Chromecast-app content uit verschillende diensten als Twitch, YouTube en Netflix en kun je in de applicatie direct andere apps ontdekken die met de gadget werken. Handig is dat deze apps worden onderverdeeld in categorieën, zodat  je gerichter kunt zoeken.

Download Chromecast in Google Play (gratis)  / download voor iOS

10. Spotify

spotify-iconEen populaire app die niet in dit lijstje mag ontbreken is Spotify. Sinds kort ondersteunt Spotify de gadget van Google en hierdoor wordt het mogelijk om direct muziek naar je televisie te streamen. Dat streamen gaat heel makkelijk: kies een liedje uit en standaard verschijnt de Chromecast als afspeelapparaat. Belangrijk om te weten is dat de Spotify vooralsnog alleen werkt met de Chromecast 2 en Chromecast Audio. Gebruikers van de eerste versie van de gadget moeten nog even wachten.

Vanaf je Android-toestel kun je precies bepalen welke liedjes op je televisie of speaker worden afgespeeld, zonder dat dit gevolgen heeft voor de batterijduur van de smartphone. In de instellingen van de app kun je verder te allen tijde andere apparaten selecteren om audio naar te streamen.

Download Spotify in Google Play (gratis)

11. AllCast

allcast-nieuw.jpgWil jij je foto’s, video’s en muziek van je Android-apparaat naar de Chromecast streamen? Dat kan! AllCast kan dergelijke content onder andere naar de hdmi-stick van Google sturen, naast andere apparaten, zoals Apple TV, Xbox 360, Xbox One, smart-tv`s van Samsung en Panasonic, Google TV en DLNA en Roku-apparaten. Handig voor het tonen  van vakantiefoto`s en -video`s, of het tonen van de laatste kiekjes van je pasgeboren kindje.

Daarnaast is het mogelijk om de wallpapers van Muzei naar de Chromecast te streamen, om zo een mooie achtergrond voor je tv te selecteren. De wallpaper-app Muzei is in een korte tijd uitgegroeid tot één van de meest populaire apps om je Android te customizen. De premium-versie zonder tijdlimiet is eveneens in Google Play beschikbaar.

Download AllCast in Google Play (gratis)

12. GamingCast

gamecastGamingCast streamt retrogames naar de Chromecast. Er zijn er al enkele beschikbaar, zoals Snake en Tetris, die je vervolgens op de tv kunt spelen met GamingCast. Als je GamingCast opstart, kun je de app naar je Chromecast streamen middels de speciale cast-knop. Je krijgt vervolgens een homescreen te zien met de beschikbare games.

Via je smartphone of tablet selecteert je de game, en bestuur je deze ook. Er zit een heel klein beetje vertraging tussen je toestel en de tv, maar de vier games zijn prima met GameCast te spelen.

Download GamingCast in Google Play (betaald)

13. HBO GO

hbo goMet deze app kunnen abonnees van HBO hun favoriete series direct naar de Chromecast streamen. Uniek aan HBO GO is het aanbod van series, met onder meer Game of Thrones, True Detective en Boardwalk Empire. Wanneer je een aflevering opstart, zie je rechtsboven het bekende Cast-icoontje om de beelden naar de Chromecast te screamen. De app oogt fraai en overzichtelijk, maar is op sommige Android-toestellen erg onstabiel. Hierdoor kan de applicatie bijvoorbeeld opeens  crashen of zichzelf opnieuw opstarten.

Met de HBO GO-app kun je verder het geluid regelen en ondertiteling instellen. Handig is de optie om opvolgende afleveringen automatisch te laten starten als je klaar bent met een aflevering.

Download HBO GO in Google Play (gratis)

14. LocalCast

localcastLocalCast is vergelijkbaar met AllCast: de Android-app laat je lokale media (video’s, foto’s of muziekbestanden) van je smartphone of tablet naar de Chromecast streamen. Daarnaast is het mogelijk om media van andere apps naar de Chromecast te sturen. Dit doe je via de deelfunctie van Android, waarbij je de specifieke content van een bepaalde app via LocalCast naar Googles hdmi-stick kunt sturen. De app is wel voorzien van advertenties. Wil je die  weghalen, dan kun je middels een in-app-aankoop de advertenties verwijderen.

Download LocalCast in Google Play (gratis)

15. Dayframe

dayframe.jpgDayframe maakt van de Chromecast een interactieve wallpaper-slideshow. De foto’s kunnen van je Android-toestel komen, maar ook Facebook, Instagram, Tumblr, Google+, Dropbox, Flickr, Twitter en nog veel meer sociale media en andere diensten. Je hebt de mogelijkheid om het limiet van de screensaver in te zetten, de roulatiesnelheid en via je Android-apparaat in te zoomen op afbeeldingen. Via in-app-aankopen kun je meer features ontgrendelen, zoals de specifieke slideshow voor de Chromecast.

Download Dayframe in Google Play (gratis)

16. Twitch

twitchOok de Twitch-app voor Android heeft ondersteuning voor de Chromecast. Hierdoor kun je video`s van je favoriete livestreamers op het grotere scherm bekijken, waardoor je niet meer bent gebonden aan het kleinere display van je Android. Net als bij bijvoorbeeld de Netflix-app, verschijnt er bij elke video een Cast-icoontje waar je op dient te drukken om content te streamen. De app werkt simpel en snel en wordt voortdurend van updates voorzien.

Tof is dat de Twitch-app alle apparaten die met  hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn, omtovert tot een afstandsbediening. Heb jij bijvoorbeeld net een video aangezet met je Android, dan kan een vriend(in) of familielid met een iPhone alsnog  bepalen wat er op de tv wordt afgespeeld.

Download Twitch in Google Play (gratis)

17. Pocket Casts

pocket castsPodcastliefhebbers hebben het maar zwaar bij Android, want de kwalitatief hoogstaande podcast-apps heb je in Google Play niet voor het uitzoeken. Daar komt met Pocket Casts, een app om al je podcast-abonnementen te beheren en naar podcasts te luisteren, gelukkig verandering in. Pocket Casts, dat voor zowel Android-smartphones als -tablets is geoptimaliseerd, werkt via RSS-feeds, synchroniseert over al je mobiele toestellen, houdt automatisch smart playlists bij met hetgeen dat jij nog moet luisteren en laat je snel wisselen tussen video (voor wifi) en enkel audio (voor onderweg).

Daarnaast biedt de app tevens een handige controlebalk in het notificatiegedeelte van Android waardoor je snel de app kunt bedienen, ook in combinatie met de Chromecast. Pocket Casts heeft wel een prijskaartje, maar komt ook écht pas tot zijn recht als de app op meerdere mobiele toestellen wordt gebruikt. Zijn prijs is `ie daarmee dubbel en dwars waard.

Download Pocket Casts in Google Play (betaald)  / download voor iOS

18. Cast Store

caststoreNiet langer hoef je via zoekmachines te zoeken welke Android-apps nu precies de Chromecast ondersteunen. Met Cast Store krijg je alle applicaties in de Play Store te zien die samenwerken met de Google-dongel. Wie weet kom je nog leuke programma`s tegen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.

De lijsten in Cast Store kun je sorteren op actualiteit, naam en beoordeling door andere Android-gebruikers. In de app kun je ook gebruikmaken van de zoekfunctie, om zo binnen enkele seconden te weten of jouw favoriete app de slimme hdmi-stick reeds ondersteunt.

Download Cast Store for Android in Google Play (gratis)

19. Photowall

photowalliconGoogle heeft een foto-app voor de Chromecast uitgebracht: Photowall. Met de app, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS, kunnen gebruikers foto`s sturen naar de hdmi-stick van Google en zo gezamenlijk een leuke slideshow met foto`s maken. Handig voor tijdens een feestje, om alle vakantiefoto`s van jou en je vrienden te bekijken of om de meest g ªnante foto`s te tonen tijdens een vrijgezellenavond.

Via de app of de Chrome-extensie kun je vervolgens foto`s naar de tv sturen, die in een soort raster worden getoond en steeds opnieuw worden ingeladen.

Download Photowall in Google Play (gratis)

20. CloudCaster

cloudcaster.jpgCloudCaster is een handige app die content van 23 verschillende online diensten beschikbaar maakt en foto`s, video`s en muziekbestanden naar jouw Chromecast laat streamen. Daarmee is CloudCaster een handige oplossing voor velen om content van verschillende clouddiensten naar de Chromecast te streamen zolang deze diensten geen ondersteuning voor Googles hdmi-stick toevoegen.

Daarnaast is het mogelijk om lokale bestanden naar de Chromecast te streamen: altijd handig. Zo biedt CloudCaster veel functies die alleen binnen één app vallen.

Download CloudCaster in Google Play  (gratis)

21. DailyMotion

dailymotionDe Dailymotion Android-app heeft een update gekregen die Chromecast-ondersteuning aan de app toevoegt. Dailymotion is, net als YouTube en Vimeo, een video-dienst die eveneens beschikbaar is op Android. Sommigen preferen Dailymotion omdat er minder snel video`s worden verwijderd dan bij YouTube, waardoor bijvoorbeeld samenvattingen van sportuitzendingen (Nederlands voetbal, bijvoorbeeld) er langer te bekijken zijn.

Door de Dailymotion Chromecast-ondersteuning wordt het voor gebruikers mogelijk om video`s van de app naar de Chromecast te streamen. De app krijgt een Chromecast-icoontje waarmee de content vervolgens op de tv wordt afgespeeld.

Download Dailymotion in Google Play (gratis)

22. CastPad

castpad-iconMet CastPad kun je schetsen en aantekeningen maken op je Chromecast. Op het scherm van je Android maak je tekeningen of schrijf je korte teksten, en CastPad zorgt dat dit direct naar je televisie wordt gestreamd. De app werkt simpel en snel en bevat diverse instellingen om het een en ander aan te passen. CastPad is ook in staat om schetsen door te sturen naar andere apparaten die met de Chromecast zijn verbonden.

De mogelijkheden van de gratis versie van CastPad zijn echter nogal beperkt. Zo kun je kiezen uit vijf verschillende kleuren (zwart, wit, blauw, rood en geel) en heb je maar één kwast tot je beschikking. Voor uitgebreidere opties dien je de Premium-versie aan te schaffen, middels een in-app aankoop van 2,18 euro.

Download CastPad in Google Play (gratis)

23. Videostream

videostreamVideostream is de Chrome-extensie die elke Chromecast-gebruiker moet hebben. Althans, alleen als je geen mediaserver gebruikt en toch graag lokale bestanden van je pc of laptop naar de Chromecast streamt. En dat is handig, want de installatie is gemakkelijk en de extensie is ook nog eens gratis.

Videostream speelt de meeste videoformaten tot een maximum van een resolutie van 1080p en ook ondertitels worden ondersteund. Op dit moment speelt de extensie alleen MP4- en MKV-bestanden (en nog niet allemaal, want enkele codecs worden nog niet afgespeeld), maar uit onze test blijkt dat vrijwel alle video’s worden afgespeeld. Videostream is hier als Chrome-extensie te downloaden, hieronder kun je de remote-app voor Android installeren en van afstand je videobestanden besturen.

Download Videostream Chromecast: Remote op Google Play (gratis)

24. Spoticast

spoticastSpoticast is een handige Android-app waarmee je muziek van de muziekstreamingdienst naar de Chromecast kunt streamen. De app werkt vrij simpel: start Spoticast op, verbindt ‘m met de Chromecast, wacht totdat Spotify is opgestart en alle muziek die je vervolgens afspeelt, wordt automatisch via de Chromecast ten gehore gebracht.

Spoticast werkt als een soort externe speler voor Spotify, waarbij de muziek van dienst eigenlijk naar de Android-app wordt gestuurd. Het is daarom wel noodzakelijk om de uitzendstatus van het apparaat in de instellingen te activeren, waarmee andere apps kunnen zien wat je aan het luisteren bent. En logischerwijs werkt Spoticast alleen als je een premium Spotify-account hebt.

Download Spoticast in Google Play (gratis)

25. Popcorn Time

popcorn time chromecastBeide versies van  Popcorn Time  beschikken over ondersteuning voor de Chromecast die via de Android-app kan worden geactiveerd. De apps zijn echter niet in Google Play beschikbaar – dan worden de apps door Google verwijderd -, maar als apk-bestand. De Android-apps geven  gebruikers de mogelijkheid om series en films te downloaden, maar ook tijdens het downloaden al te bekijken. Door deze specifieke technologie hoef je niet te wachten tot een film of serie klaar is met downloaden. De handige feature heeft ervoor gezorgd dat Popcorn Time in korte tijd is uitgegroeid tot één van de meest populaire illegale diensten voor films en series.

De Android-apps zijn via ons uitgebreide Popcorn Time-overzicht te downloaden. Hoe je een apk-bestand installeert, lees je in onze handleiding Android apk bestanden installeren.

Chromecast 2 kopen: hier kun je terecht

De nieuwe Chromecast is via diverse partijen verkrijgbaar in de kleuren rood, geel en zwart. Hieronder vind je de goedkoopste aanbieders op een rijtje.

Winkel Verzending Vanafprijs
Coolblue Gratis (binnen 24u) €39,- Bekijken
MediaMarkt Gratis (binnen 24u) €39,- Bekijken
Google Play Store Gratis (1-2 werkdagen) €39,- Bekijken

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.