De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Microsoft brengt digitale assistent Cortana uit, dit kun je ermee

Gijs Ettes
10 december 2015, 9:32
3 min leestijd
Microsoft brengt digitale assistent Cortana uit, dit kun je ermee

Microsoft heeft zijn digitale assistent Cortana officieel uitgebracht voor Android en iOS. Vooralsnog alleen in de VS, al kun je de app via een omweg ook handmatig op je toestel krijgen. Maar  wat kun je ermee?

Lees verder na de advertentie.

Cortana spreekt alleen nog Engels

Medio juli verscheen een testversie van Cortana voor Android en inmiddels zou de digitale assistent goed genoeg moeten zijn voor een officiële release. Helaas spreekt Microsofts antwoord op Google Now en Siri alleen nog Engels – wat de beperkte release verklaart – al kun je hem wel al gewoon gebruiken als je de taal machtig bent. Via deze link vind je het apk-bestand; de app is nog niet vanuit  de Nederlandse en Belgische Google Play  Store te downloaden.

cortana android

Net als de spraakassistenten van Google en Apple toont  Cortana relevante informatie op basis van jouw locatie en de vragen die je stelt. Nadat je bent ingelogd met je Hotmail-  of  Outlook-account kun je je naam invoeren en direct beginnen met het stellen van vragen en het aanmaken van bijvoorbeeld reminders en notities. Het hamburgermenu aan de linkerkant geeft onder meer toegang tot de instellingen, waar je kunt bepalen of de zoekassistent opstart met het spraakcommando ‘Hey, Cortana’. Standaard staat dit niet ingeschakeld, al is er wel een snelkoppeling op het homescreen die direct de spraakfunctie start. Cortana heeft (nog) geen widget.

Goede, maar beperkte spraakherkenning

In principe wijkt de basisfunctionaliteit niet af van bijvoorbeeld Google Now, al is de Cortana Android-app er dus nog steeds alleen in het Engels. Alle spraakcommando`s die je uitvoert door te typen of op het microfoontje rechtsonder te klikken, kunnen dus niet in het Nederlands.

Wel is de spraakherkenning al goed. Op verschillende vragen (zoals `Navigeer naar de Dam in Amsterdam` op `Toon alle restaurants in mijn buurt`) wordt snel en accuraat antwoord gegeven. Weet Cortana het even niet meer, dan worden resultaten van het web (Bing) of een lijstje apps getoond die mogelijk aan je vraag voldoen. Jammer genoeg kun je in tegenstelling tot Google Now on Tap geen korte vervolgvragen stellen als `Hoe hoog` en `Wanneer gebouwd` als je bijvoorbeeld hebt gevraagd waar de Eiffeltoren zich bevindt. Zo contextgevoelig is Cortana (nog) niet.

Net als Google Now toont Cortana informatie door middel van kaarten. Het hamburgermenu toont naast de instellingen ook je herinneringen en notitieblok. Onder Reminders vind je alle opgeslagen herinneringen, zoals ‘Herinner me eraan om melk te kopen’. In het notitieblok  kun je persoonlijke informatie en instellingen aanpassen en aangeven welke soorten onderwerpen Cortana je mag aanraden, zoals evenementen, eetgelegenheden, films, muziek en reisinformatie.

Klik door en je  kunt bij bijvoorbeeld eetgelegenheden aangeven of aanbevelingen van Foursquare mogen komen en hoe vaak ze worden getoond. Ook kun je je voorkeuren voor keukens, prijzen en sfeer aangeven. Net als bij Google Now geldt: hoe meer Cortana over je weet, des te beter de aanbevelingen zijn. Laat je alle velden open, dan geeft Cortana nog steeds suggesties, maar kan het zijn dat ze minder relevant zijn.

Cortana Android-app downloaden

De Android-versie van Cortana werkt soepel en snel, al is het in de huidige vorm wat ons betreft nog geen vervanger voor Google Now. Je kunt prima zoekopdrachten uitvoeren en herinneringen instellen, maar veel meer dan Google’s spraakassistent kan Cortana niet. Positief om te zien is dat de app weinig problemen met accenten heeft, dus zelfs wie niet vloeiend Engels spreekt kan met de app uit de voeten. Met namen is het een ander verhaal: de naam Farah wordt bijvoorbeeld stelselmatig als Sarah opgepikt. Wellicht komt daar verandering in met de Nederlandse versie van de spraakassistent.

Download Cortana via APK Mirror

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu