Android Planet selecteert elke zondag de nieuwste, meeste interessante en beste Android-apps en -games en zet ze in een handige lijst. Zo hoef je niks meer te missen!
Lees verder na de advertentie.
Deze week besteden we in ons overzicht met de beste Android-apps van de week onder meer aandacht aan de officiële foto-app van Google en de geweldige game You Must Build A Boat.
De beste Android-apps van week 23
1. Google Foto’s

De app is vorige week tijdens de Google I/O aangekondigd, maar hij mag echt niet in onze lijst ontbreken. De dienst is volgens Google een `veilige privé-omgeving voor al je kiekjes` en werkt op zowel Android, iOS als desktop. Het fijne van Google Foto`s is dat de app orde schept in de honderden of duizenden foto`s die je op je Android hebt staan. Deze worden in hoge kwaliteit in de cloud opgeslagen, waardoor je ze altijd bij de hand hebt.
Wij gebruiken Google Foto’s nu een dikke week en zijn enorm te spreken over het gebruiksgemak en de prestaties van de app. Google Foto`s is overigens ook slim, aangezien de dienst automatisch kiekjes ordent op basis van locatie of object. Bij mij herkent ‘ie bijvoorbeeld bier en fietsen. Tot slot is het selecteren van meerdere foto`s gemakkelijker gemaakt. Je drukt op één foto en sleept vervolgens over alle foto`s die je wil om ze in een groep te selecteren. Hierna kun je meteen een linkje maken om de collectie te delen. Lees meer over Google Foto’s in ons uitgebreide overzicht, over de Google fotoherkenning of hoe Google geld verdient met Google Foto’s.
→ Download Google Foto’s in Google Play (gratis)
2. Opgelicht

In het Nederlandse televisieprogramma Opgelicht?! wordt alles uit de kast gehaald om oplichting en fraude aan het licht te brengen. De gelijknamige app voor Android houdt je op de hoogte met meldingen die voor jou relevant zijn. Na het downloaden en installeren kun je meteen beginnen met het selecteren van categorieën die voor jou belangrijk zijn om in de gaten te houden. Hierbij kun je denken aan geldzaken (en specifieke banken), malware, malafide webshops en spookfacturen.
odra je een categorie aanvinkt, zal de app je hiervoor pushmeldingen sturen. Middels alerts krijg je informatie over bijvoorbeeld webshops die zijn gehackt of valse e-mails die in omloop zijn en consumenten geld proberen afhandig te maken. Lees meer over de Opgericht-app voor Android en bekijk screenshots.
→ Download Opgelicht in Google Play (gratis)
3. Slack

Bij Android Planet zijn we fan van het zakelijke communicatieplatform Slack. Het is een soort IRC, alleen dan helemaal van deze tijd én met ondersteuning voor gifjes. Een soort chatkamer die je helemaal naar eigen wens kunt inrichten, speciaal bedacht en ontworpen voor bedrijven. De Android-app van Slack is er al een tijdje, maar nu is de app volledig vernieuwd met Material Design.
Wisselen van team gaat voortaan via de bovenste balk, waarbij je op je huidige team kunt drukken om te wisselen. Hieronder zijn vier secties te vinden; home, recent, mentions en favorites. Door te swipen kun je door de secties bladeren. Lees meer over de Slack Material Design-update en bekijk screenshots.
→ Download Slack in Google Play (gratis)
4. Imgur

De bekende plaatjeswebsite Imgur heeft een nieuwe Android-app uitgebracht die is voorzien van het Material Design van Lollipop en het gemakkelijker maakt om je eigen afbeeldingen naar de dienst up te loaden. De meesten kennen Imgur van de talloze grappige bewegende gif-afbeeldingen die je op de fotowebsite kunt vinden. Het is echter ook een goede hostingwebsites voor foto`s, waar velen hun afbeeldingen naar uploaden om vervolgens met anderen te delen.
De nieuwe Imgur-app heeft een vernieuwde fotogalerij die specifiek voor smartphones en tablets is gemaakt. Zo kun je snel door alle afbeeldingen scrollen en direct bekijken welke afbeeldingen op dat moment het populairst zijn. Vervolgens is het enorm simpel om een hartje aan een afbeelding te geven of `m een vote naar boven of beneden te geven. Via de deelknop kun je een Imgur-afbeelding met anderen delen. Lees meer over de Imgur Android-app en bekijk screenshots.
→ Download Imgur in Google Play (gratis)
5. You Must Build A Boat

Misschien ben je bekend met het spelletje 10000000, dat enkele jaren geleden werd uitgebracht en al snel een hit werd. Dit spelletje was een soort drie-op-een-rij waarin je blokken moest verschuiven om zo allerlei monsters te verslaan. De makers van 10000000 komen vandaag met een nieuw spelletje: You Must Build A Boat. Ook deze game is weer erg geslaagd, zeker als je fan bent van puzzelen.
You Must Build A Boat maakt puzzelen leuker door er rpg-elementen aan te verbinden. Dat betekent dat je niet blokken verschuift om punten te scoren, maar om vijanden te verslaan en goud te verzamelen. Dat goud gebruik je vervolgens om jezelf te upgraden, zodat je het tegen steeds sterkere tegenstanders kunt opnemen.
Zoals de naam van de game al doet vermoeden, ben je tijdens het spelen ook bezig met het opbouwen van een boot. Die gebruik je om andere werelden te ontdekken en hier verschillende missies aan te nemen. Lees meer over You Must Build A Boat en bekijk een video van de game.
→ Download You Must Build A Boat in Google Play (2,99 euro)
6. Heads Up Quick Replies

Heads Up Quick Replies is een Android-app die een tekstvlak onder een ontvangen Heads Up-melding toont. Stel; je ontvangt een berichtje via Telegram. Onder de notificatie verschijnt dan een veld waarin je snel een reactie kunt schrijven en met de verzendknop kunt verzenden. Simpel als wat. Waarom zijn Google en app-ontwikkelaars hier nog niet mee bezig om dit aan hun apps toe te voegen?
Naast het schrijven van een bericht is het ook mogelijk om op een microfoon-icoontje bij de melding te drukken. Je neemt dan je stem op, wat via de spraakherkenning van Android naar tekst wordt omgezet. Hiermee is het mogelijk om ook handsfree op meldingen re reageren. Lees meer over Heads Up Quick Replies en bekijk screenshots van de app.
Om de app te downloaden, moet je eerst lid worden van deze Google+ community om vervolgens via deze link de bèta-app te downloaden voor een prijs van 2,82 euro.
7. MagicalWeather

MagicalWeather is een nieuwe weer-app van MeteoGroup, een bekend weerbedrijf uit Nederland. De app was al een tijdje beschikbaar voor iOS, maar is er nu dus ook voor Android. Met MagicalWeather heb je toegang tot het lokale weerbericht, maar ook voor bekende steden over de hele wereld. Het lokale weer is logischerwijs het meest interessant, mede door de manier waarop het wordt weergeven. De app maakt namelijk gebruik van fraaie animaties, die voortdurend worden aangepast.
MagicalWeather werkt verder aan de hand van blokken, waarmee je verschillende steden kunt selecteren. Het weer wordt voor een aantal dagen in het vooruitzicht getoond, maar heel ver gaat het niet. Door bij een stad naar rechts te vegen, tover je het weer voor de komende uren op het scherm. Lees meer over MagicalWeather en bekijk screenshots van de app.
→ Download MagicalWeather in Google Play (gratis)
8. AppLess

AppLess wil je smartphone- en app-verslaving tegengaan door je uit te dagen om je smartphone of apps die afleiden voor een periode niet te gebruiken, zodat je socialer bent of je beter kunt concenteren. Deze app stimuleert je om minder je telefoon te gebruiken en tevens kun je vrienden uitdagen om AppLess te gaan. Handig voor op je werk, studie of in de kroeg. Daarnaast heb je inzicht in hoeveelheid tijd die je aan je app`s spendeert en hoe vaak je deze opent“, aldus de ontwikkelaar.
In het beginscherm van AppLess kun je instellen hoelang je specifieke apps of je gehele smartphone niet wilt gebruiken. Vervolgens checkt de app bij of je wel aan de regels houdt. Ook handig is de sectie met details over je app-gebruik, waar je precies kunt zien hoeveel tijd je aan specifieke apps besteedt. Dat kan met socialemedia-apps behoorlijk zijn. Lees meer over AppLess en bekijk screenshots van de app.
→ Download AppLess in Google Play (gratis)