Inmiddels hebben we een aantal weken uitgebreid kunnen testen met de LG G Watch en Android Wear.
Lees verder na de advertentie.
Hoewel Googles besturingssysteem voor wearables nog in de kinderschoenen lijkt te staan, komen er met de dag meer apps en functies voor Android Wear beschikbaar. Van handige snelmenu’s en widgets tot games, recepten-apps en nieuwe klokjes.
Er zijn echter ook behoorlijk wat nutteloze en slechte apps die je aandacht niet verdienen. Daarom – en omdat het aanbod Android Wear apps steeds groter wordt – lichten we in dit artikel de beste apps uit.
De beste Android Wear apps
Onlangs opende Google een Android Wear sectie in Google Play waar je als bezitter van een smartwatch terecht kunt voor geoptimaliseerde apps. Het aanbod wordt langzaam uitgebreid, maar de sectie bevat nog lang niet alle apps die compatibel zijn met Android Wear. Met Apps for Android Wear heb je een completer overzicht en zie je snel welke apps gratis en de moeite waard zijn. Hieronder zetten we de beste op een rij.
1. IFTTT
Met IFTTT kun je bepaalde acties binnen Android automatiseren door zogenoemde recepten samen te stellen of te kiezen voor recepten die door andere gebruikers zijn gemaakt. Dankzij de app kun je bijvoorbeeld notificaties ontvangen voor als het morgen gaat regenen, krijg je waarschuwingen voor hoge hoge UV-waarden en kun je Philips Hue lampen automatisch in- of uitschakelen. IFTTT werkt met vrijwel alle apps en sociale netwerken, maar ook met veel domotica apparatuur en – sinds kort – Android Wear. Er is een speciaal kanaal geopend waar je snel toffe recepten vindt. Zo kun je instellen dat je gemaakte foto’s met je smartphone kunt bekijken op je smartwatch en een welkomstgroet ontvangt als je thuiskomt. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf bepaalde acties te automatiseren om zo nog meer uit je smartwatch te halen.
→ Download IFTTT in Google Play (gratis)
2. Wear Mini Launcher
Een Android Wear app die je zeker niet mag missen, is Wear Mini Launcher. Dit is een snelmenu dat je tevoorschijn tovert door van linksboven het scherm naar rechts te swipen. Vervolgens kun je apps openen en de instellingen bereiken, wat een stuk sneller werkt dan wanneer je op het scherm moet tikken om vervolgens naar beneden te scrollen voor de optie ‘Start’. Bovendien kun je in Wear Mini Launcher nogmaals naar rechts vegen om de schermhelderheid en andere snelle instellingen te bereiken. Op je smartphone kun je precies aangeven hoe de launcher zich moet gedragen.
→ Download Wear Mini Launcher in Google Play (gratis)
3. 1Weather
Hoewel Android Wear dankzij de integratie van Google Now in staat is om informatiekaarten met het weer te tonen, verschijnen deze op willekeurige momenten. Dat kan best lastig zijn als je per ongeluk de weerkaart hebt weggeveegd en toch de verwachtingen wilt checken. Wat dat betreft heeft de weer-app 1Weather het beter voor elkaar. Je stelt de app in op je smartphone en vervolgens wordt de huidige weersituatie, alsmede de voorspelling voor de komende dagdelen en dagen overzichtelijk op je pols getoond. Elke keer dat je 1Weather opent of wanneer de weerinformatie wordt bijgewerkt, wordt de informatie op je smartwatch automatisch geĂĽpdatet.
→ Download 1Weather in Google Play (gratis)
4. Evernote
In situaties waar je niet de beschikking hebt over pen en papier is Evernote enorm handig. De populaire notitie-app is sinds kort ook geoptimaliseerd voor Android Wear, zodat je snel zaken kunt dicteren die je niet mag vergeten. Hierbij kun je denken aan afspraken, boodschappen en briljante artikelideeën die automatisch worden gesynchroniseerd met alle apparaten waarop je Evernote gebruikt. Je kunt in Android Wear ook notities maken met Keep, maar gezien alle mogelijkheden verdient Evernote wat ons betreft de voorkeur.
→ Download Evernote in Google Play (gratis)
5. WearFaces
Verreweg de meeste Android Wear apps die je in Google Play vindt, zijn te gebruiken om het klokje van je smartwatch te veranderen. Onze favoriete klokjes zijn Timeless, ACW Watchface en Starwatch. Dankzij WearFaces is het echter ook mogelijk om je eigen klokje te ontwerpen. Op je pc of Mac kun je aan de slag met een template die je aanpast en in de juiste map op je smartphone plaatst. Vervolgens kies je in WearFaces de juiste bestanden en synchroniseer je je zelfgemaakte klok met je smartwatch. Simpel, maar doeltreffend.
→ Download WearFaces in Google Play (gratis)
6. Tinder
Tinder is voorlopig de enige dating-app die werkt met Android Wear. Na het installeren van de update (die op het moment van schrijven alleen in de VS beschikbaar is) start je de app met het stemcommando ‘Ok Google, start Tinder’, waarna je direct kunt beginnen met vlees keuren. Met een swipe naar naar rechts like je iemand en met een swipe naar links wijs je de persoon af. Daarnaast worden chatberichten getoond en is het mogelijk om je potentiĂ«le match te bekijken. Voor het inzien van profielen is het wel nodig om je smartphone erbij te pakken, maar dat is niet meer dan logisch gezien het kleine scherm van een smartwatch.
→ Download Tinder in Google Play (gratis)
7. Flopsy Droid
Eigenlijk is Flopsy Droid meer een proof of concept dan een volwaardige game, maar dat neemt niet weg dat deze Flappy Bird-kloon behoorlijk verslavend is. In het spel is het de bedoeling om een kleine Android tussen groene buizen te loodsen door op het scherm van je smartwatch te tikken. De simpele gameplay leent zich uitstekend voor het kleine scherm van een slim horloge en dat maakt Flopsy Droid meer de moeite waard dan een game als Droidkoban Wear (een versie van Sokoban 3D), die toch wat lastig te besturen is. Speel je toch liever met een vogeltje dan een Android, dan kun je Birdie Wear proberen. Deze Flappy Bird-kloon is net zo verslavend én frustrerend.
→ Download Flopsy Droid in Google Play (gratis)
8. Runkeeper
Android Wear heeft standaard de mogelijkheid om je stappen bij te houden, maar als je meer doet dan alleen wandelen dan wil je waarschijnlijk de laatste update van Runkeeper downloaden. Deze voegt informatiekaarten toe aan Wear, zodat je tijdens het sporten gemakkelijk je snelheid, afgelegde afstand en het aantal verbrande caloriën kunt checken. Bovendien kun je je stem gebruiken om de fitness-app te bedienen, wanneer je even handen tekort komt.
→ Download Runkeeper in Google Play (gratis)
9. Wearable Widgets
Zoals de naam al doet vermoeden, stelt Wearable Widgets je in staat om widgets van je smartphone te tonen op het display van je smartwatch. Na het starten van de app kies je de gewenste widget die vervolgens wordt gesynchroniseerd met Android Wear. Wil je meer dan één widget op je smartwatch hebben, dan is een in-app aankoop van 1,49 euro vereist. Wearable Widgets werkt ook met Google Glass, maar je kunt alleen widgets bekijken. Wil je bijvoorbeeld berichten beantwoorden of verwijderen, dan moet je nog steeds je smartphone erbij pakken.
→ Download Wearable Widgets in Google Play (gratis)
10. PixtoCam
Er zijn diverse Android Wear apps waarmee je op afstand de camera van je smartphone kunt bedienen, maar PixtoCam is zonder twijfel de meest uitgebreide. Je hebt met de app een zoeker tot je beschikking, kunt gemakkelijk tussen de front- en backcamera wisselen, inzoomen, een timer insteller en de flitser inschakelen. Vervolgens is het schieten van een foto of video zo gepiept. Bovendien kun je het beeld draaien als je je smartphone per ongeluk verkeerd hebt neergezet.
→ Download PixtoCam in Google Play (1,49 euro)
11. Wear Internet Browser
Met Wear Internet Browser kun je over het web surfen met je smartwatch om je pols en je telefoon in je broekzak. De app is gratis en importeert automatisch je bladwijzers uit Chrome. Je kunt naar een website zoeken middels je stem, waarna de app zoekt binnen je bladwijzers. Daarnaast kun je naar beneden scrollen om de gewenste website binnen je favorieten te zoeken. Helaas negeert de app een eventuele mappenstructuur, dus alle sites zijn in hetzelfde overzicht te vinden. Wear Internet Browser werkt redelijk soepel en het voelt haast futuristisch aan om handsfree te surfen naar je favoriete websites, al kent de browser nog de nodige beperkingen. Zo wordt AndroidPlanet snel gestart, maar weigert de app de pagina van onze concullega’s van AndroidWorld te openen. Ook worden websites soms traag en onvolledig ingeladen.
→ Download Wear Internet Browser in Google Play (gratis)
Andere interessante Android Wear apps
Zoals je ziet is het aanbod Android Wear apps nu al behoorlijk uitgebreid. Naast de apps die we hierboven bespreken, is ook Duolingo de moeite waard, al is alleen nog de Engelse talen-app geoptimaliseerd. Daarnaast kun je met Wear Aware je smartphone terugvinden, biedt Allthecooks de mogelijkheid om smakelijke recepten te checken op je pols en kun je met Bunting tweets dicteren. Ook Tweetings is een goede Android Wear app voor fervente Twitteraars en met Wear Volume kun je het volume op je telefoon regelen.
Verder heb je met Wear Calc en Wear Compass de beschikking over een rekenmachine en kompas en kun je VimoFit gebruiken om op een laagdrempelige manier uiteenlopende oefeningen te doen. En wil je alle stappen die je dagelijks zet bijhouden in een simpel overzicht, dan is Steps Assistant de beste optie. Tot slot handig is de Wear Audio Recorder, waarmee je spraakopnames maakt die automatisch worden opgeslagen op je Android-toestel. Ideaal voor gesproken reminders en interviews dus.
Spraakcommando’s in Android Wear
Overigens zijn de meeste Android Wear apps te starten met simpele stemcommando’s (Ok Google, start Runkeeper), al is het nodig om de spraakbesturing in het Engels in te stellen. Sms’jes, mails en andere teksten dicteren in het Nederlands is dan helaas niet meer mogelijk. Gebruik je de Nederlandse spraakherkenning, dan vervallen weer de ‘Ok Google’ stemcommando’s en moet je handmatig via een tik op het scherm naar beneden scrollen naar ‘Start’ voor de gewenste app of functie.
Belangrijk om hierbij rekening mee te houden, is dat in het Nederlands het nog steeds niet mogelijk is om berichten te dicteren. Start je de mail- of sms-functie, dan krijg je enkel een Engelstalige instructie waarmee je verder niets kunt. We hopen dat Google in de nabije toekomst volledige Nederlandse ondersteuning toevoegt aan Android Wear, zodat het platform ook voor Nederlanders en Belgen fatsoenlijk is te gebruiken.