De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Google geeft definitieve versie Digitaal Welzijn-app vrij

Thomas Haenen
21 november 2018, 10:11
2 min leestijd
Google geeft definitieve versie Digitaal Welzijn-app vrij

Staar je de hele dag naar je smartphone? Googles nieuwe Digitaal Welzijn-app vertelt je hoe erg het met je verslaving gesteld is, en helpt je om smartphonegebruik te beteugelen.

Lees verder na de advertentie.

Digitaal Welzijn downloaden: definitieve versie beschikbaar

Een voorlopige versie van de Digitaal Welzijn-app is al sinds deze zomer beschikbaar, maar Google heeft nu de volledige versie uitgebracht. Daarin zijn de meeste oneffenheden weggepoetst en een paar extra features toegevoegd. Ondersteunt je toestel de app (die in het Engels ‘Digital Wellbeing’ wordt genoemd), dan kun je hem via de instellingen openen.

Digitaal Welzijn vertelt je precies hoeveel je je smartphone gebruikt, en waarvoor. Zo staat er bijvoorbeeld dat je je telefoon tachtig keer ontgrendeld hebt, drie uur gebruikt, waarvan anderhalf uur in WhatsApp. Ook geeft Digitaal Welzijn je apps om het verbruik te beperken, door bijvoorbeeld in te stellen dat je bepaalde (groepen) apps hooguit een uur per dag gebruikt. Vervolgens wordt de app op slot gegooid tot de volgende dag.

Digitaal Welzijn downloaden

Ook onderdeel van Digitaal Welzijn is de ‘Wind Down’-functie. Is het tijd om te gaan slapen? Dan wordt het scherm van je smartphone grijs. Hierdoor is het minder verleidelijk om je telefoon erbij te pakken, aangezien alle kleuren weg zijn. Apps ogen saai en je hersenen worden niet wakker gehouden door allerlei kleuren en effecten.

Steeds meer grote techbedrijven zetten stappen om het smartphonegebruik van mensen aan banden te leggen. Apple introduceerde dit jaar een eigen variant van Digitaal Welzijn in de vorm van de ‘Screen Time’-functie, en ook Instagram en Facebook bieden sinds kort opties om jezelf een tijdslimiet op te leggen.

→ Lees ook onze Digitaal Welzijn-review voor alle features

Alleen op Pixel en Android One

Helaas is de app nog altijd slechts voor een handjevol smartphones beschikbaar. Om Digital Wellbeing te gebruiken, heb je namelijk een toestel nodig met een vrijwel onaangepaste versie van Android 9.0 (Pie). Op moment van schrijven werkt het alleen op Googles eigen Pixel-smartphones en Android One-toestellen, zoals de Nokia 7 Plus en Xiaomi Mi A2.

Andere Android Pie-smartphones, zoals de Huawei Mate 20 Pro en de Sony Xperia XZ3, kunnen de app dus (nog) niet gebruiken. Of Google Digitaal Welzijn op een later moment ook voor andere smartphones uitbrengt, is onbekend. Ondersteunt je smartphone de app wel, dan is ‘ie via onderstaande link gratis te downloaden.

Download Digitaal Welzijn in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu