Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Tweede indruk: lost Digitaal Welzijn smartphoneverslaving op?

Michel van 't Klaphek
28 november 2018, 19:24
3 min leestijd
Tweede indruk: lost Digitaal Welzijn smartphoneverslaving op?

Toen Digitaal Welzijn net uitkwam checkte ik mijn telefoon 216 keer per dag. Is Googles app tegen smartphoneverslaving erin geslaagd om dit aantal terug te dringen? Je leest het in deze tweede indruk.

Lees verder na de advertentie.

Digitaal Welzijn tweede indruk

Digitaal Welzijn is Googles poging om jouw smartphoneverslaving tegen te gaan. Deze app, die eigenlijk een verzameling van functies is, moet ervoor zorgen dat jij je telefoon eerder neerlegt door notificaties te dempen, app-limieten in te stellen en je nachtrust te verbeteren.

Tijdens het schrijven van de oorspronkelijke Digitaal Welzijn review was het nog te vroeg om te concluderen of de app daadwerkelijk in zijn missie slaagt. Nu, ruim vier maanden later, is het tijd om de balans op te maken. Heeft Digitaal Welzijn mijn smartphoneverslaving opgelost? Eerst licht ik de sterke kanten uit, en daarna de verbeterpunten.

De pluspunten

De meest krachtige functie van Digitaal Welzijn is naar mijn mening ‘Bijna bedtijd’. Het scherm wordt compleet grijs zodra je op het punt staat om naar bed te gaan, en krijgt pas weer kleur zodra je opstaat. De tijden kun je naar wens aanpassen.

Bijna bedtijd is een krachtige functie die je smartphone echt een stuk minder aantrekkelijk maakt. Veel apps proberen je aandacht te trekken door middel van geluiden, bolletjes boven het app-icoon of met notificaties. Al deze afleidingen worden weggehaald, of minder intens.

Uiteraard kun je vals spelen door Bijna bedtijd zelf weer uit te zetten. Heel af en toe heb ik dit gedaan, maar over het algemeen hield ik mij aan het ‘slaapschema’. Ook de mogelijkheid om app-limieten in te stellen is fijn. Ik geef mezelf bijvoorbeeld 30 minuten per dag voor Facebook en Instagram, waarna het programma automatisch blokkeert.

De minpunten

Digitaal Welzijn werd samen met Android 9.0 (Pie) uitgebracht en is daarom nog hartstikke nieuw. Dit merk je aan de soms wat knullige werking van de app. Als je bijvoorbeeld in het Bijna bedtijd-tabblad op de terugknop drukt, ga je direct naar het instellingenmenu in plaats van het dashboard.

Digitaal-Welzijn-Tweede-Indruk-notificaties

Daarnaast is er werk aan de winkel wat betreft notificaties. Momenteel kun je in Digitaal Welzijn per app aangeven welke meldingen je wil ontvangen, maar er staat niet bij welke berichten jou het meest afleiden. Een app als LinkedIn kan bijvoorbeeld tientallen soorten notificaties versturen, maar je weet niet aan welke berichten je de meeste tijd kwijt bent.

Bovendien heeft de app tegen smartphoneverslaving pas echt zin zodra je als gebruiker regelmatig door de statistieken heengaat, om te kijken of je progressie maakt. Het zou handig zijn als Digitaal Welzijn jou als gebruiker meer bij de hand neemt, en bijvoorbeeld aangeeft of je telefoongebruik verminderd, of niet.

Ook zou het goed zijn als de gezondheidsapp zich meer gaat richten op bewustwording. Ik zie hierbij een toekomst voor mij waarin Digitaal Welzijn automatisch een bericht toont wanneer je bijvoorbeeld de Facebook-app twee keer in vijf minuten opstart: dit is overduidelijk niet productief.

Digitaal-Welzijn-Tweede-Indruk

Conclusie: is mijn smartphonegebruik verminderd?

Tijdens de eerste review van Digitaal Welzijn ontgrendelde ik mijn telefoon gemiddeld 216 keer per dag. Dit aantal schommelt inmiddels tussen de 120 en 140. Ook de tijd die ik per dag aan mijn telefoon besteed is verminderd. Van dagelijks zo’n 2,5 uur in augustus naar iets meer dan 2 uur nu.

Ik kan dus concluderen dat Digitaal Welzijn een positieve invloed heeft gehad op mijn smartphonegebruik. De app is zeker weten nog niet perfect, maar het begin is er.

Digitaal Welzijn is naast de Pixel-telefoons momenteel beschikbaar voor Android One-toestellen met Android Pie, zoals de Nokia 7 Plus en Xiaomi Mi A2. Op de hoogte blijven van de verdere uitrol? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, of download de gratis Android Planet-app.

→ Download Digitaal Welzijn in Google Play (gratis)

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu