Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Een applaus voor… beveiligingscamera-app Alfred

Bart Vuijk
31 januari 2018, 14:33
5 min leestijd
Een applaus voor… beveiligingscamera-app Alfred

Batman’s butler Alfred is de naamgever van de populairste beveiligingscamera-app die er momenteel in de Play Store en App Store te vinden is. Alfred als app is weliswaar bijzonder veelzijdig, maar onbaatzuchtig kunnen we hem gezien alle irritante reclame niet noemen. Dit is waarom de app een applaus verdient.

Lees verder na de advertentie.

Compleet beveiligingscameranetwerk

Waarom zijn wij zo onder de indruk van Alfred? De app stelt je in staat om met een paar oude smartphones een compleet beveiligingscameranetwerk in te richten. Op die manier weet je het direct als een inbreker je huis probeert binnen te dringen, en of je baby nog ligt te slapen als je bij de buren een kopje koffie drinkt.

Kan dit nu ‘echte’ beveiligingscamera’s als de Nest Cam of Logi Circle vervangen? Ja en nee. Ja, als je je huis op afstand alleen maar een beetje in de gaten wilt houden. Nee, want geavanceerde mogelijkheden zoals het instellen van zones, of het gebruik van een breedbeeldcamera, biedt de app niet. Ook zit er geen infraroodverlichting in om ‘s nachts ook beelden te maken. Maar Alfred is desondanks compleet genoeg om met een gerust gevoel enige tijd van huis te gaan.

Voor- en achtercamera

Alfred gebruikt zowel de voor- als de achtercamera van de smartphone of -tablet. Dus als je hem handig neerzet (suggestie van Alfred: in een koffiemok) kun je een ruimte bijna rondom in beeld krijgen. Hij maakt gebruik van de ingebouwde flitser om in het donker een kamer te verlichten, zodat je beter ziet wat er gebeurt.

In het halfduister kan de telefoon op afstand op een soort nachtmodus worden ingesteld. Dit levert een soort zwartwitbeelden op die gelijken op de camerabeelden van een infraroodcamera. Als het echter te donker wordt, wordt het voor de camera ook volledig duister.

Als er iets gebeurt voor de camera, moet je dat natuurlijk wel weten. De app biedt de mogelijkheid om een bewegingsdetector aan te zetten. Loopt er iemand voor de camera van de Alfred-smartphone langs, dan krijg je op de telefoon in je zak een waarschuwing. Ook wordt meteen een kort filmpje opgenomen dat laat zien wat er is gebeurd.

De app biedt verder de mogelijkheid om de luidspreker van de Alfred-telefoon te gebruiken, om te praten tegen wie er aan de andere kant te zien is. Je hoeft er alleen maar een smartphone neer te zetten en die op wifi aan te sluiten. De beelden kunnen zowel op je eigen smartphone worden bekeken als op een website.

Betalen levert hd-beelden op

Dit zijn grofweg dezelfde mogelijkheden die een geavanceerde Nest Cam biedt. Het kost in tegenstelling tot de Nest Cam echter niets aan terugkerende abonnementskosten. Alles wat hierboven staat is al mogelijk met het gratis account van Alfred.

Wil je echter beelden in hd zien, dan is het noodzakelijk om een betaald abonnement te nemen. De nogal vage beelden worden dan net zo scherp als de mogelijkheden van de camera van de oude smartphone.

Het betaalde abonnement kost vier dollar per maand, of dertig dollar voor een jaar. Dan krijg je dertig dagen cloudopslag van je camerabeelden, alle irritante advertenties verdwijnen uit beeld, je mag naar scherpe hd-beelden kijken en je krijgt de mogelijkheid om in te zoomen.

Ons advies: installeer Alfred eerst op een of twee oude telefoons of -tablets, en kijk het een tijdje aan. Als het wat voor je is, kun je eventueel kiezen voor een abonnement. Dat is met 30 dollar per jaar nog altijd goedkoper dan het abonnement van de Nest Cam, dat per jaar honderd dollar kost. Waarbij Nest ook nog een extra bedrag verlangt voor elke extra camera. Bij Alfred kun je zoveel camera’s installeren als je wilt, het bedrag blijft hetzelfde.

Alfred in gebruik

We hebben Alfred uiteraard uitgebreid getest, voordat we er een applaus voor gaven. Het installeren is een makkie. Dit onderdeel heeft Alfred al voor op veel andere beveiligingscamera-apps. Er wordt gebruikgemaakt van je Google-account. Met dat ene account kun je inloggen op al je camera’s. Je stelt er een in als viewer, de ander als camera, en je bent klaar.

De oude smartphone die als camera dienst doet, moet je wel goed positioneren. Dat vergt een kleine zoektocht in huis. Het is verstandig om het apparaat continu aan een laadkabel te hangen, anders is hij vrij snel leeg. Alfred maakt gebruik van de camera en de zaklamp en houdt voortdurend bewegingen in de gaten. Dat vreet allemaal energie.

Is de oude smartphone eenmaal neergezet, dan kun je kiezen om de voor- of de achtercamera te gebruiken. Dat kun je overigens online vanaf je hoofdtelefoon wisselen. Op die manier kun je een smartphone voor je raam neerzetten en hem afwisselend naar binnen of naar buiten laten ‘kijken’. Denk er wel aan dat weinig smartphones een flitser aan de voorkant hebben. De zaklamp-optie is alleen mogelijk met de achterkant van een toestel.

Bewegingsmelder

In de app kun je instellen of de bewegingsmelder aan moet staan, en hoe gevoelig die moet zijn. Wij hebben ervaren dat de hoogste gevoeligheid een voortdurende stroom aan nutteloze push-meldingen op de ontvangende hoofdtelefoon in je zak tot gevolg heeft. Medium volstaat.

Er zijn Alfred-gebruikers die aangeven dat de app in het donker veel nutteloze meldingen geeft. Die ervaring hebben wij niet. Het lijkt erop dat de lichtomstandigheden van belang zijn. Hoe donkerder een ruimte, hoe minder meldingen. Tenzij je de zaklamp continu aanzet, maar het is de vraag hoe lang dat kan zonder er problemen mee te krijgen. Bedenk dat die flitser eigenlijk is bedoeld om een foto gedurende minder dan een seconde te belichten.

Conclusie

Wij vinden Alfred een daverend applaus waard. Je oude smartphones, die toch alleen maar in een la liggen te verstoffen, krijgen met deze ‘ butler’  een tweede leven als beveiligingscamera. De beeldkwaliteit van de gratis versie is weliswaar niet optimaal, maar voor weinig geld kun je dat sterk verbeteren. De app is veelzijdig en makkelijk in gebruik. Kortom, wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat, en als je wilt weten of de hond zich in afwezigheid gedraagt of als je een zeer goedkope, maar goede babymonitor nodig hebt, is Alfred je app.

Download Alfred in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu