De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

ESET review: antivirus-app doet wat het moet doen, maar oogt gedateerd

Michel van 't Klaphek
24 september 2018, 19:20
3 min leestijd
ESET review: antivirus-app doet wat het moet doen, maar oogt gedateerd

ESET heeft al jaren een uitstekende antivirus-scanner voor de computer, maar weet de Android-app ons ook te overtuigen? Je leest het in deze review.

Lees verder na de advertentie.

ESET voor Android review

Veel mensen gebruiken een antivirus-programma voor hun pc, maar laten hun smartphone onbeveiligd achter. Dit is eigenlijk gek als je bedenkt hoeveel gevoelige data er op je telefoon staat. Een antivirus-app is daarom een vereiste, of niet?

Als het aan de mensen bij ESET ligt wel. Het bedrijf heeft al jaren een antivirus-app en wij nemen deze nu uitgebreid onder de loep. Het eerste wat opvalt zodra je het programma opent is de gedateerde look. Er is vooral grijs gebruikt waardoor het geheel een beetje ‘2008’ overkomt.

Dit doet niets af aan de overzichtelijkheid van het thuisscherm. Je ziet direct zes knoppen waarmee je de veiligheid van je toestel kunt regelen, zoals app-vergrendelingen. Verder kun je gelijk een scan uitvoeren en de huidige stand van je toestel checken in het logboek.

Alhoewel de app heel simpel oogt, vind ik ‘m niet heel gebruiksvriendelijk. Wanneer je in het Antivirus-gedeelte bijvoorbeeld naar de geavanceerde instellingen gaat, krijg je ineens een hoop opties voor je kiezen die ook nog eens cryptisch zijn omschreven.

Lees ook: Bescherm je toestel met de beste antivirus-apps voor Android

Ouderwets ontwerp

Je weet bijvoorbeeld niet wat het verschil is tussen het ‘LiveGrid-reputatiesysteem’ en het ‘LiveGrid-feedbacksysteem’. Pas wanneer je op het vraagteken-icoon tikt krijg je te zien dat de eerste optie voor meer beveiliging zorgt, terwijl het feedbacksysteem gegevens verzamelt om de app te verbeteren.

Hetzelfde gaat op ‘Potentieel ongewenste toepassingen detecteren’ en ‘Potentieel onveilige toepassingen detecteren’. Een onveilige toepassing is immers per definitie ongewenst. De eerste optie blijkt programma’s die adware installeren tegen te gaan, terwijl de tweede functie alle apps op mogelijke virussen scant. Ook legitieme apps kunnen immers gehackt worden.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fotobewerkingsprogramma dat op de achtergrond jouw foto’s doorstuurt.

Een ander punt van kritiek is dat veel functies al standaard in Android of Google-apps zitten, zoals het ‘Webportaal’. Hiermee kun je zien waar je telefoon zich bevindt, en hem eventueel op afstand vergrendelen, hetzelfde wat Apparaatbeheer doet dus.

ESET doet wat het moet doen

Het is echter niet allemaal negatief. ESET doet namelijk wat hij moet doen. Zo krijg je automatisch een seintje als je op het punt staat om een onveilige website te bezoeken en ook het sms- en oproepfilter werkt aangenaam. Hiermee wordt je niet gestoord door telefoontjes van privénummers, die telemarketeers bijvoorbeeld vaak gebruiken.

Bovendien is het handig om je smartphone zo nu en dan te controleren op malware of virussen en dankzij het hierboven genoemde LiveGrid-systeem ben je als eerste op de hoogte van nieuwe gevaren. ESET wordt op tien miljoen Android-apparaten gebruikt en merkt nieuwe virussen daarom direct op waardoor jij maximaal beschermd bent. Daarnaast kun je nooit veilig genoeg zijn, helemaal als het gaat om gevoelige informatie zoals bankgegevens. ESET speurt daarom automatisch phishing op.

Ook interessant: Met deze 4 tips bescherm je je Android tegen virussen

Conclusie: soms nuttig

ESET heeft duidelijke voor- en nadelen. Aan de ene kant doet de app wat hij moet doen en biedt het LiveGrid-systeem duidelijke meerwaarde. Ook is het een fijn idee om altijd een extra ‘controleur’ achter de hand te hebben. De antivirus-app is daarom vooral fijn voor kinderen en mensen die minder thuis zijn in de wereld van smartphones, die bijvoorbeeld op dubieuze sites met malware terechtkomen.

Aan de andere kant oogt ESET behoorlijk gedateerd en zitten veel functies al standaard in Android verwerkt. Bovendien downloaden veel mensen alleen apps uit Google Play en bezoeken ze ongeveer dezelfde rits aan websites via hun browser, waardoor een extra veiligheid-app overbodig is.

ESET is een freemium-app: sommige onderdelen zijn gratis, maar de meeste functies kosten geld. Voor tien euro per jaar sluit je een abonnement voor vijf Android-apparaten af. Je kunt de app een maand lang gratis proberen.

Download ESET in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu