Exclusieve preview: Android TweetCaster Beta, nieuwe Twitter-applicatie van Handmark

Wouter Nijsen
17 januari 2010, 9:31
3 min leestijd
Exclusieve preview: Android TweetCaster Beta, nieuwe Twitter-applicatie van Handmark
Splashscreen

Microbloggingdienst Twitter heeft niet te klagen over groeiende belangstelling. Het aantal Twitter-gebruikers is nog steeds groeiende en er zijn steeds meer ontwikkelaars die een eigen Twitter-applicatie op de markt brengen. Een zoekopdracht in de Android Market levert  al een  indrukwekkende lijst met resultaten op. De keuze wordt groter en daarmee het kiezen van de voor jou perfecte applicatie steeds moeilijker. Een nieuwe Twitterapplicatie die gaat strijden om de gunsten van Android gebruikers is TweetCaster van ontwikkelaar Handmark. Na de ontwikkeling van TweetCaster voor Blackberry maakt deze nu de overstap naar Android.

Voorlopig verkeert de Android-versie van TweetCaster nog in een gesloten betatest. Vijftig Android-gebruikers mogen aan deze test deelnemen, waarvan ondergetekende één van de gelukkigen is. Het verschil met andere gesloten betatests is dat er bij deze geen sprake is van één of andere geheimhoudingsplicht, of Non Disclosure Agreement (NDA). Hierdoor is het mogelijk om in dit prille stadium de lezers van Planet Android alsvast een korte prieview van TweetCaster te kunnen aanbieden.

Lees verder na de advertentie.

TweetCaster kenmerkt zich door een overzichtelijke en verzorgde interface. Na het starten van de applicatie opent zich het hoofdscherm met tweets van de mensen die je volgt. Na elke start, of auto-update opent dit scherm gelukkig bij de laatst gelezen tweet. Hierdoor hoef je niet eerst terug in de tijd te scrollen maar kun je gelijk van start. Via tabbladen bovenin het scherm kun je direct naar het scherm met mentions, directe berichten, favorieten of twitterlists. Boven de tabbladen zijn nog twee knoppen te vinden. Eén voor het wisselen van Twitter-account (TweeCaster biedt namelijk ondersteuning voor meerdere accounts) en een knop om je eigen Twitter-status te updaten. Selecteer je een tweet dan kun je opent zich een pop-up met daarin de optie om te antwoorden, als favoriet op te slaan, retweeten of een eventuele link die in het bericht staat te openen.

Via de menuknop van je Android-telefoon kun je handmatig verversen, je volgers bekijken, tweets filteren en de instellingen van TweetCaster aanpassen. Via die instellingen kun je het gebruikte thema aanpassen en zaken als de foto-uploaddienst en het verversingsinterval instellen. Tot nu toe zijn dit eigenlijk de standaardzaken die een Android Twitter-applicatie in huis behoort te hebben.TweetCaster ondersteunt de nieuwe retweet-optie en heeft de mogelijkheid om Mentions en Direct Messages in een zogenaamde threated weergave te tonen. Die mogelijkheid is handig om het overzicht te behouden bij een wat langere uitwisseling van berichten tussen jezelf en een aantal ander twitteraars.

De mogelijkheden van de huidige betaversie op een rijtje:

 • Ondersteuning voor meerder Twitter-accounts
 • Geïntegreerde  retweets
 • Geïntegreerde Twitter-lists
 • Offline tweet-cache
 • URL shortening (en previews)
 • Foto-attachments
 • Threaded direct messages
 • Font/Thema aanpassen
 • Landschapsweergave
 • Profiel bewerken
 • Tweets filtering

Het betreft een betaversie, dus blijft er nog wat te wensen over. Om snel een handmatige refresh te doen zou het handiger zijn deze optie via een knop bovenin het scherm te hebben. Nu moet je nameijk eerst naar het menu en dan alsnog de refresh-knop selecteren. TweetCaster laat van je vrienden hun werkelijke naam en niet hun Twitter-naam zien; dit is ook niet via de instellingen te veranderen. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, ben je echter gewend aan ieders Twitter-naam, dan kan het best verrassend zijn dat je ineens alle echte namen te zien krijgt.

De autorefresh optie werkt prima. TweetCaster draait netjes op de achtergrond en haalt de updates op met de door jou ingestelde tijdsinterval. Helaas kun je in de huidige versie niet kiezen welke notificatie je bij nieuwe berichten wilt ontvangen. Ook controleert TweetCaster automatisch op alle berichten, dus ook Mentions en Direct Messages. Deze zaken zijn ondertussen doorgegeven aan Handmark. Het is nu aan deze ontwikkelaar of de gewenste wijzigingen ook daadwerkelijk doorgevoerd worden.

Afgezien van de looks en de threated weergave biedt TweetCaster niet gek veel meer dan bijvoorbeeld het veelgebruikte Twidroid. De Blackberry-versie kost overigens $4,99. Als de Android-versie een dergelijk prijskaartje krijgt valt het ernstig te betwijfelen of Tweetcaster het gaat redden tussen de verschillende gratis applicaties die in de Android Market te vinden zijn. Het is nog niet bekend wanneer TweetCaster in de Android Market beschikbaar zal zijn voor download.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu