De Samsung Galaxy S21 FE nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

FaceApp levert hilarische ‘oude’ plaatjes op, maar qua privacy valt er weinig te lachen

Michel van 't Klaphek
16 juli 2019, 10:45
2 min leestijd
FaceApp levert hilarische ‘oude’ plaatjes op, maar qua privacy valt er weinig te lachen

FaceApp bestaat al jaren, maar plots is de app om jezelf te veranderen te laten lijken weer populair. De plaatjes van mensen die zichzelf bejaard maken zijn vaak grappig, maar op het gebied van databescherming is de zaak minder geestig. Over FaceApp en je privacy.

Lees verder na de advertentie.

Zo zit het met FaceApp en je privacy

FaceApp bestaat sinds 2017 en werd direct populair. In 2018 en 2019 kwam de app in rustiger vaarwater terecht, maar sinds enkele dagen zie je weer volop foto’s van de app opduiken op Facebook, Instagram en Twitter. Ook bekende Nederlanders gebruiken FaceApp om hun gezicht jonger of ouder te maken, of om te kijken hoe ze eruit zien als het andere geslacht.

Faceapp privacy

Dit is niet verstandig vanuit privacy-oogpunt. Het probleem is dat de app niet precies duidelijk maakt wat er met de opgeslagen gezichten van gebruikers gebeurt. Bovendien registreert FaceApp heel veel persoonlijke gegevens, die niet per se nodig zijn voor het doel van de app: gezichten veranderen.

In het privacybeleid staat bijvoorbeeld dat je gegevens worden gebruikt om advertenties op maat te maken, en dat informatie niet met andere bedrijven wordt gedeeld, behalve zogenoemde “affiliates”. Dit zijn firma’s waarmee FaceApp samenwerkt. Nergens wordt echter duidelijk welke bedrijven dit precies zijn, en waarom ze je gegevens nodig hebben.

‘FaceApp-privacy is niet te controleren’

Ook privacyexperts raden gebruik van FaceApp daarom af. David Vaile, hoofd van het Australische fonds voor privacy, zegt: “FaceApp vraagt om meer gegevens dan ze nodig hebben om de service uit te voeren. Bovendien kunnen ze het dankzij de losse privacyvoorwaarden vrijwel met iedere partij delen.”

Vaile vult aan: “Op deze manier is het vrijwel onmogelijk om te controleren wat er met je gezichtinformatie gebeurt na het uploaden.” Het is dus lastig om te controleren waar de opgeslagen informatie terechtkomt, en in wiens handen.

Faceapp privacy 2

Jon Lawrence, topman bij digitale burgerrechtenorganisatie Electronic Frontiers, waarschuwt eveneens. “Gezichtsherkenning wordt steeds populairder als veiligheidsmaatregel en daarom zouden mensen twee keer moeten nadenken voordat ze hun gezicht afstaan aan een willekeurige app.”

Tot slot wordt de app in Rusland ontwikkeld, waardoor Europese wetgeving niet van toepassing is. Wanneer je FaceApp al hebt gebruikt om je gezicht anders te maken of van geslacht te verwisselen, is het kwaad al geschied. Het is namelijk niet mogelijk om je portret uit de database te wissen.

Online privacy beschermen

We delen steeds meer met onze smartphone. Check onze WhatsApp-privacytips om anoniemer te appen en lees alles over Facebook en privacy om minder met het sociale netwerk te delen. Ook is het verstandig om de privacyinstellingen van de Google Assistent nog eens kritisch na te lopen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu