De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Facebook verbetert Instagram, WhatsApp en nieuwsfeed: de 4 grootste aankondigingen

Thomas Haenen
1 mei 2019, 9:11
3 min leestijd
Facebook verbetert Instagram, WhatsApp en nieuwsfeed: de 4 grootste aankondigingen

Facebook rolt de komende tijd grote verbeteringen uit voor WhatsApp, Instagram, Messenger en zijn eigen Android-app. Dat maakte het bedrijf bekend tijdens F8, zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie.

Lees verder na de advertentie.

De belangrijkste Facebook F8 2019 aankondigingen

In San Francisco vindt deze week F8 plaats, een ontwikkelaarsconferentie waar het sociale netwerk zijn plannen voor het komende jaar ontvouwt. Hoewel Facebook een jaar vol privacyschandalen achter de rug heeft, heeft het bedrijf ook nog altijd meer dan een miljard actieve gebruikers wereldwijd voor al zijn diensten. Op F8 presenteerde het bedrijf tal van verbeteringen om bestaande gebruikers te behouden en verloren gebruikers terug te lokken.

Facebook F8 2019 aankondigingen

1. Facebook

De laatste jaren komt Facebook steeds vaker in opspraak met zijn nieuwsfeed. Die is onoverzichtelijk, zit vol met nepnieuws en lijkt nauwelijks nog berichten van vrienden of relevante groepen te tonen. Op F8 kondigde het bedrijf daarom aan dat de voorpagina van Facebook op de schop gaat. Het bedrijf werkt aan een nieuw design waarbij groepen, evenementen en posts van je vrienden centraal zijn.

Het nieuwe design voor Facebook wordt vanaf deze week al uitgerold naar Android-smartphones, en verschijnt binnen enkele maanden ook op je desktop. Het ontwerp is vooral een stuk lichter, en heeft prominente snelkoppelingen naar de groepen die je het meest gebruikt. Zit bijvoorbeeld je hele familie of appartementencomplex in een Facebook-groep, dan zal het sociale netwerk die vaker uitlichten.

Ook wil Facebook het makkelijker maken om nieuwe vrienden te vinden. Met de ‘Meet New Friends’-optie krijg je onbekenden in de buurt te zien waarmee je iets gemeen hebt. Werk je bijvoorbeeld voor hetzelfde bedrijf, heb je dezelfde passies of ga je vaak naar dezelfde evenementen, dan raadt Facebook je aan om contact met elkaar te zoeken.

Facebook F8 2019 aankondigingen

2. Instagram

De updates voor Instagram zijn wat minder groots, maar in zekere zin net zo ingrijpend. Het sociale netwerk moet een stuk minder competitief worden. Instagram moet weer om de foto’s, video’s en vrienden draaien, en niet om het verkrijgen van maximale likes. Daarom zullen Canadese gebruikers de komende tijd geen like-aantallen meer zien bij hun posts. Als de test succesvol verloopt, wordt de like-teller ook in andere landen verborgen.

Open je de camera in Instagram, dan vind je daar binnenkort de nieuwe Create-mode. Daarmee wordt het makkelijker om quizzes, tekst en peilingen aan je foto’s en video’s toe te voegen. Influencers met veel volgers kunnen straks kooplinks aan hun Stories toevoegen, zodat je schoenen, shirts of andere producten die je ziet direct kunt aanschaffen.

Facebook F8 2019 aankondigingen

3. Messenger

Facebook Messenger, de berichtendienst van het sociale netwerk, gaat ook op de schop. Deze wordt vooral een stuk sneller. Onder de noemer ‘Project Lightspeed’ werkt Facebook aan een versie van de Messenger-app die binnen twee seconden opstart en slechts 30MB groot is. De huidige app is trager en 100MB groot. Dat project loopt pas sinds kort, en de eerste nieuwe app gebaseerd op LightSpeed verschijnt dus over een ruime tijd, waarschuwt Facebook.

Wel komt het bedrijf later dit jaar al met een desktopversie van Messenger voor Windows en macOS. Ook komen er nieuwe functies bij voor de huidige smartphone-versie, zoals de mogelijkheid om samen met vrienden naar video’s te kijken. Tot slot kun je straks makkelijker Stories, foto’s en andere posts van vrienden met ándere vrienden delen.

4. WhatsApp

WhatsApp krijgt een ingebouwde ‘telefoongids’ voor bedrijven. De berichtendienst noemt het een bedrijvencatalogus, waarmee je direct ziet welke firma’s uit de buurt via WhatsApp bereikbaar zijn. In die catalogus kunnen de bedrijven direct laten zien welke diensten en producten ze verkopen, zodat je weet waar je aan toe bent.

Overigens maakte Facebook ook bekend dat het zijn slimme schermen deze herfst naar Europa brengt. Deze Facebook Portal en Portal Plus kun je gebruiken om te videobellen met vrienden en foto’s te bekijken van je Facebook- en Instagram-feed. De exacte releasedatum en adviesprijs voor de Europese versie zijn nog onbekend.

Nieuw is dat je met Portal straks ook met je WhatsApp-vrienden kunt (video)bellen. Die gesprekken worden gevoerd met end-to-end-encryptie, wat betekent dat ze niet afgeluisterd kunnen worden.

Lees meer over Facebook

Bron: Facebook
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu