Facebook kondigt Home aan: sociale variant op Android

Redactie
4 april 2013, 19:12
2 min leestijd
Facebook Home notificaties

Facebook heeft Facebook Home aangekondigd – een variant op Android toegespitst op het sociale netwerk. Facebook Home zal meer draaien om de mensen met wie je praat dan de applicaties die je op je smartphone hebt geïnstalleerd. Home wordt vanaf 12 april op een select aantal Android-telefoons aangeboden.

Het beginscherm van Home heet Cover Feed en laat foto’s en status-updates van je vrienden zien. Deze status-updates scrollen automatisch voorbij en hebben altijd bijvoorbeeld een foto op de achtergrond. Druk je op de reactieknop bij zo’n statusupdate, dan kun je later met een swipebeweging makkelijk weer teruggaan.

Lees verder na de advertentie.

Home heeft ook een notificatiescherm, waarop je reacties, likes, tags en pokes op bijvoorbeeld Facebook laat zien. Open je een notificatie, dan zal hij niet langer in je lijst staan als je later terugkomt. Ook kun je met een swipe een notificatie weghalen zonder hem te openen. Hoewel Home volgens Facebook niet is toegespitst op apps, kun je met een druk op je eigen foto en de Applicaties-pagina alsnog een app-iconenscherm naar boven trekken.

Chatheads is een speciale berichten-applicatie in Home die je overal kunt openen. Hiervoor hoef je enkel op de foto-iconen van je vrienden op het scherm te tappen. Deze foto’s verschijnen automatisch bovenop de apps die je gebruikt zodra ze binnenkomen. Je schrijft je berichten aan deze vrienden bovenop je huidige applicatie. Ben je klaar, dan ben je weer waar je net ook was. Chatheads wordt primair voor Facebook-berichten gebruikt, maar ondersteunt ook sms-berichten.

Facebook Home Chatheads

Facebook Home zal in de Google Play Store beschikbaar zijn en iedere maand worden bijgewerkt met nieuwe functies. Om Home te installeren heb je de Facebook-app en Facebook Messenger-app nodig. De eerste variant zal slechts werken op de HTC One, HTC One X, Samsung Galaxy S III, Galaxy S4 en Galaxy Note II, maar Facebook hoopt het aanbod uit te breiden. Ook komt er later een tabletvariant.

HTC First

HTC First

HTC zal ook de HTC First verkopen: een Android-telefoon die vanaf het begin gebruik zal maken van Facebook Home. Facebook zegt dat meerdere fabrikanten van plan zijn om Home-telefoons op de markt te brengen. De HTC First zal beschikbaar zijn in vier kleuren: rood, lichtblauw, zwart en wit en in de Verenigde Staten verschijnen op 12 april voor 100 dollar. Of en wanneer de HTC First in Nederland beschikbaar zal zijn is nog niet helemaal duidelijk: de smartphone is namelijk geproduceerd in samenwerking met Amerikaanse operator AT&T. Wel weten we dat de First een 4G LTE-ontvanger krijgt.

https://www.youtube.com/watch?v=Lep_DSmSRwE
Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu