De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo gebruik je end-to-end-encryptie in Facebook Messenger

Thomas Haenen
5 oktober 2016, 15:15
2 min leestijd
Zo gebruik je end-to-end-encryptie in Facebook Messenger

Ook Facebook Messenger beschikt nu over end-to-end-encryptie. Daarmee ben je ervan verzekerd dat niemand zomaar jouw berichten kan inzien. We laten zien hoe je een geheim gesprek in Facebook Messenger opent.

Lees verder na de advertentie.

Facebook Messenger geheim gesprek starten

Facebook maakte eerder dit jaar bekend end-to-end-encryptie toe te voegen aan Messenger, de gratis chat-app voor alle Facebook-gebruikers. Na de functie uitvoerig getest te hebben is deze nu beschikbaar voor de meer dan één miljard gebruikers van Facebook Messenger, zo heeft het bedrijf zojuist laten weten.

Met end-to-end-encryptie worden je gesprekken versleuteld, wat betekent dat ze alleen door jou en de ontvanger van je berichten gelezen kunnen worden. Zonder die versleuteling is het in theorie voor kwaadwillende partijen mogelijk berichten te onderscheppen. Chat-apps als WhatsApp en Signal zijn standaard voorzien van deze encryptie, waardoor gebruikers op elk moment beschermd zijn.

De versleuteling van Messenger moet echter wel handmatig geactiveerd worden. Standaard ben dus je dus niet beschermd; alleen als je een ‘geheim gesprek’ opent wordt er end-to-end-encryptie toegepast. Wil je een Facebook Messenger geheim gesprek beginnen, dan doe je dat op de volgende wijze.

  1. Kies een contactpersoon om mee te praten;
  2. Druk op het omcirkelde i-icoontje rechtsboven in beeld;
  3. Selecteer de optie voor ‘Geheim gesprek’.

Let op: de berichten die je verstuurt kunnen vervolgens alleen teruggelezen op het apparaat dat je op dat moment gebruikt. De encryptie zorgt er ook voor dat het chatgesprek op je telefoon niet op je tablet, desktop of ander apparaat teruggelezen kan worden.

Verdwijnend bericht sturen via Messenger

Een leuke extra optie is de mogelijkheid om een ‘verdwijnend bericht’ te versturen. Tijdens het typen in een geheim gesprek staat rechts een stopwatch. Druk daarop en je kunt ervoor kiezen om een bericht na enkele seconden of minuten automatisch te laten verdwijnen. Zodra de andere persoon je bericht ziet verdwijnt het vanzelf na de door jou gekozen periode. Dat kan oplopen van 5 seconden tot maximaal één dag.

Facebook Messenger voor Android

Facebook Messenger downloaden kan gratis via onderstaande link naar de Play Store. Ondersteuning voor end-to-end-encryptie en geheime gesprekken is per direct in de app te vinden.

Download Messenger in Google Play (gratis)

Lees het laatste nieuws over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu