De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Facebook Watch komt naar Nederland: concurrent voor YouTube én Netflix

Thomas Haenen
29 augustus 2018, 11:47
2 min leestijd
Facebook Watch komt naar Nederland: concurrent voor YouTube én Netflix

Het videoplatform van Facebook is vanaf donderdag ook in Nederland. Facebook Watch biedt zowel korte viral filmpjes als lange afleveringen van eigen series, en zoekt daarmee de concurrentie op met zowel YouTube als Netflix.

Lees verder na de advertentie.

Komst Facebook Watch Nederland aangekondigd

In de Verenigde Staten is Facebook Watch al ruim een jaar beschikbaar, maar het sociale netwerk heeft nu een wereldwijde release aangekondigd. Vanaf morgen, 30 augustus, is Facebook Watch ook in Nederland beschikbaar. Je opent de nieuwe videodienst vanaf dan via de site of met de Facebook-app op je Android-smartphone.

Watch wordt een combinatie van verschillende type video’s. Aan de ene kant vind je er straks veel van dezelfde ‘viral’ video’s die nu ook al geregeld op je tijdlijn voorbij komen. Facebook betaalt Buzzfeed, Vox, CNN en verschillende andere mediabedrijven om dagelijks korte (nieuws)video’s te maken. Deze kortere video’s zijn vooral bedoeld om te delen met vrienden, aldus het bedrijf.

Series op Facebook Watch

Daarnaast heeft Facebook verschillende drama’s, comedies en documentaires in productie. Zo is er een docureeks gebaseerd op Humans of New York, en zijn er kookprogramma’s van de Amerikaanse zender PBS. Het bedrijf experimenteert nog een beetje met de lengte daarvan. Zo is sinds begin deze maand Turnt beschikbaar, een tienerdrama van veertig afleveringen van slechts tien tot vijftien minuten per stuk.

Toch heeft Facebook Watch het in zich om de concurrentie met Netflix aan te gaan. Het bedrijf heeft zich voorgenomen 1 miljard dollar per jaar aan eigen films, series en documentaires uit te geven.

Watch is wel een stuk interactiever dan beide videodiensten. Zo is er de realityserie ‘SKAM Austin’, over tieners in Texas, waarbij kijkers kunnen kiezen wat de hoofdrolspelers in de serie precies doen. Bij de talkshow ‘Red Table Talk’ van Jada Pinkett Smith stellen de kijkers vragen aan de gasten.

In tegenstelling tot YouTube Premium en Netflix is Facebook Watch (vooralsnog) volledig gratis. Wel krijg je voor en tijdens elke video reclames te zien. Je vindt Watch vanaf morgen terug in de Facebook-app, die gratis in de Play Store gedownload kan worden.

Download Facebook in Google Play (gratis)

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: Variety
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu