Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

De favoriete nieuwe apps van de Android Planet-redactie

Redactie
31 december 2015, 15:45
7 min leestijd
De favoriete nieuwe apps van de Android Planet-redactie

De afgelopen dagen hebben we stilgestaan bij de beste smartphones, tablets en gadgets van 2015, maar het afgelopen jaar zijn er ook talloze nieuwe Android-apps verschenen. Dit zijn de favorieten van de Android Planet-redactie.

Lees verder na de advertentie.

Voor de selectie van favoriete nieuwe apps voor Android zijn we uitgegaan van applicaties en games die het afgelopen jaar nieuw zijn verschenen in Google Play. Veelgebruikte apps als Flitsmeister, Feedly, Chrome en Telegram zul je hier daarom niet aantreffen.  Ben je benieuwd naar onze algemene favorieten, check dan zeker de Android-app top 100 of het overzicht met de 50 beste Android-games.

Favoriete nieuwe apps van Gijs

facebook lite favoriete nieuwe apps

Eén van de apps die in 2015 is verschenen en die ik vrijwel dagelijks gebruik, is officieel niet beschikbaar in de Nederlandse en Belgische Google Play. Toch kun je Facebook Lite wel degelijk op je toestel krijgen door het apk-bestand handmatig te downloaden via deze website. De naam zegt het al; dit is een minder zware en iets uitgeklede versie van de Facebook-app. Het grote voordeel van Facebook Lite is dat de applicatie nog geen halve MB groot is, aanzienlijk minder data verbruikt en zelfs met een trage 2G-verbinding werkt. Dat maakt de app prima geschikt voor wie een minder krachtig Android-toestel heeft en/of een kleine databundel. Bovendien kun je met de app chatten zónder dat je daarvoor Facebook Messenger nodig hebt.

Het grote voordeel van Android is dat je veel standaardonderdelen, waaronder bijvoorbeeld de galerij, kunt verwisselen voor een beter alternatief. Wat mij betreft is Focus een van de beste galerij-apps van dit moment, dankzij de overzichtelijke en gesorteerde indeling, elegante animaties en de mogelijkheid om foto`s te taggen. Op die manier schep je orde in de chaos als je een galerij hebt die uitpuilt van de foto’s.

Focus brengt je fotogalerij op orde

Een van de grootste verrassingen op gamegebied was dit jaar wat mij betreft  Rayman Adventures. Het spel werd begin december uitgebracht en is in tegenstelling tot zijn voorgangers helemaal gratis te downloaden. Weliswaar heeft Ubisoft in-app aankopen in de game gestopt, maar die zijn in principe niet verplicht om lol aan de game te beleven. En lollig is Rayman Adventures zeker, dankzij de prachtige presentatie, fijne muziek en uitdagende levels met diverse verborgen geheimen. Het is een heerlijke platformgame om tussendoor te spelen, maar dit nieuwste Rayman-deel heeft ook voldoende inhoud om je langer te vermaken. Aanrader!

Favoriete nieuwe apps van Anne

Dé app van 2015 is voor mij toch wel Google Foto’s. Niet alleen sorteert de app heel fijn en overzichtelijk al je foto’s per dag, maand of jaar, hij helpt ook bij het vrijmaken van opslag waardoor je weer meer ruimte overhoudt voor andere toffe apps. Google Foto’s werd in het  voorjaar gelanceerd en had na een halfjaar meer dan 100 miljoen actieve gebruikers, zowel op Android als iOS. En dat is goed nieuws, aangezien de app beter wordt naarmate er meer mensen van gebruikmaken. Google Foto’s heeft een intelligente zoekmachine, die al doende leert en slimmer wordt. Zo herkent hij  onder meer objecten op een foto en bundelt deze. Klein puntje, Google mag hiervoor wel gebruikmaken van (een deel van) jouw opgeslagen data om gericht advertenties te tonen.

google photos

Ook een aanrader is  Twilight, de app die het koele blauwe licht van je smartphone omzet in warmer, rood licht waardoor je ogen minder vermoeid raken en je ‘s avonds beter in slaap valt. Verslaafd als we tegenwoordig zijn aan onze telefoon, kan dat  laatste nog wel eens problemen opleveren. In het begin moet je even wennen, maar na een dag of wat weet je niet beter. Het voordeel aan Twilight is dat de app  in je notificatiebalk blijft staan waardoor je hem gemakkelijk pauzeert als je bijvoorbeeld een screenshot wilt maken. Nadeel is dat door het rode, warme licht je accuduur korter wordt.

Voorkom slaapproblemen met Twilight

Ik besluit niet met een game, maar met de LINDA.tv-app. Ik moet eerlijk zijn, mijn eerste gedachten over de app waren niet heel positief, maar al bij het uittesten draaide ik bij. LINDA.tv is een videoplatform voor vrouwen (maar ook voor mannen is het leuk hoor!) met een  grote verzameling videofragmenten: van zelfgeschoten tot overgenomen uit andere tv-programma’s. Van grappig tot emotioneel en van indrukwekkend tot lekker gedachteloos kijken. Het zit er allemaal in en het grote voordeel: de fragmenten zijn lekker kort en daarmee ideaal voor tussendoor.

Favoriete nieuwe apps van Wouter

Dit jaar verscheen de officiële Outlook-app voor Android. Outlook is gebaseerd op de technologie van Acompli, een e-mail-app die in 2014 werd overgenomen door Microsoft. Outlook heeft een fraai uiterlijk met zachte kleuren en vloeiende animaties. De app is zo goed door de ondersteuning voor meerdere accounts en de slimme inbox. Laatstgenoemde licht belangrijke e-mailtjes uit en laat je minder nuttige berichten direct weggooien. Ook handig is de optie om berichten voor later in te plannen, zodat ze weer als nieuw in je  inbox verschijnen. De zoekfunctie werkt fijn en ook de agendaweergave is handig. Outlook doet niets compleet nieuw, maar pakt het beste van andere mail-apps en presenteert het als één mooi geheel.

outlook android-app

Bij Android Planet maken we regelmatig gebruik van de app Screener om screenshots in een toestelframe te plaatsen. Dit oogt gewoonweg mooier dan een losse screenshot, waarbij het ook fijn is dat je gelijk een achtergrond kunt kiezen. Met 30 frames is het aanbod groot en kun je blijven afwisselen met toestellen. Screener bevat overigens niet alleen smartphoneframes, maar is ook te gebruiken met smartwatches. Verder heeft de app voldoende bewerkingsopties en manieren om het plaatje direct naar een pc te sturen.

Prachtige consolegames vinden ook hun weg naar Android

Je zou bijna vergeten dat LIMBO, wat mij betreft één van de beste games van de afgelopen jaren, in 2015 voor Android werd uitgebracht. In LIMBO speel je als een jongetje dat op zoek is naar zijn zusje. Waarom zij is verdwenen wordt nooit echt duidelijk, maar dat is juist de kracht van het spel. De besturing is volledig aangepast voor mobiele apparaten en werkt na wat oefening prima. Ook de prachtige graphics, griezelige sfeer en toffe soundtrack staan als een huis. Ik had LIMBO al meerdere malen uitgespeeld op de spelcomputer, maar de game is op Android minstens zo goed. Downloaden dus!

Favoriete nieuwe apps van Erwin

Lara Croft Go is een van de tofste puzzelgames van het afgelopen jaar, voornamelijk vanwege het unieke design en de verfrissende gameplay. Net als in Hitman Go is het de bedoeling om de hoofdpersoon op een bordspel-achtige naar het einde van een level te loodsen. Door te swipen zet je steeds één stap, waarbij timing en het bestuderen van de omgeving van groot belang zijn. Elke vijand en elk obstakel vereisen namelijk een andere aanpak. Het hoogtepunt van Lara Croft Go is de presentatie, met fijne kleuren, vloeiende animaties en toffe effecten.

lara croft go update

Een andere aanrader en game die ik het afgelopen jaar vaak heb gespeeld, is  Hearthstone. Het kaartspel van Blizzard staat bekend om de korte en spannende potjes die je tegen andere menselijke tegenstanders speelt. Maar het toffe is dat je Hearthstone ook in je eentje kunt spelen, waarbij je het in diverse avonturen opneemt tegen pittige  computerbestuurde bazen. Meer avonturen  kun je kopen of vrijspelen door flink wat tijd in de game te stoppen.

Periscope ‘won’ begin dit jaar de strijd van Meerkat

Mijn lijstje met  favoriete nieuwe apps besluit ik met Periscope, de livestream-app die  samenwerkt met Twitter en eerder dit jaar de ‘stijd’ van het gelijksoortige Meerkat won. Het grote voordeel van Periscope is dan je vanaf het begin livestreams kunt  opnemen én bewaren. Mede daardoor wist de app de interesse van een grotere groep gebruikers te trekken. Je hoeft niet per se zelf aan het filmen te slaan, maar kunt ook gemakkelijk livestreams van anderen volgen.

Wat zijn jouw 3 favoriete Android-apps van 2015? Laat het ons hieronder weten!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu