De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

De favoriete sport-apps van bekende atleten: Cyriel Dessers en Pieter Buist

Michel van 't Klaphek
21 januari 2019, 20:23
4 min leestijd
De favoriete sport-apps van bekende atleten: Cyriel Dessers en Pieter Buist

Vrijwel iedereen wil meer bewegen, maar hoe pak je dat aan? In deze korte serie leggen topatleten uit hoe zij fit worden met behulp van hun smartphone. Goaltjesdief Cyriel Dessers en vechtersbaas Pieter Buist trappen af.

Lees verder na de advertentie.

Favoriete sport-apps van bekende sporters

Januari is de maand van goede voornemens. Veel mensen willen gezonder gaan eten en meer bewegen. Om jou een duwtje in de rug te geven vertellen bekende atleten hoe hun sportroutine eruitziet, en hoe hun smartphone hierbij helpt. Deze keer vertellen Cyriel Dessers, spits bij FC Utrecht, en Pieter Buist, wereldkampioen MMA, over hun favoriete sport-apps.

Cyriel Dessers’ favoriete sport-app: RuntasticFavoriete app van Cyriel Dessers

‘Als ik ga hardlopen maak ik gebruik van Runtastic’, zo vertelt Cyriel. ‘Het is gewoon een goede app en het is vooral leuk om te zien hoeveel je Facebook-vrienden afgelopen week hebben gelopen.’ Tijdens de reguliere trainingen van FC Utrecht wordt Cyriel gemonitord met gps-sensoren en hartslagmeters.

‘Daarmee houden onze trainers de belasting op onze lichamen in de gaten.’ Zodra iemand in de gevarenzone terechtkomt, en het risico op overtrainen ontstaat, wordt het programma aangepast. Omdat Cyriel doordeweeks al op de club traint, hoeft hij in zijn vrije uurtjes in principe niet aan de bak. Dit verandert zodra de vakantie aanbreekt.

‘Tijdens de twee rustperiodes, tussen kerst & nieuwjaar en in de zomer, wordt een loopprogramma opgelegd. Ook krijgen we dan een Polar-sporthorloge mee van de club, die statistieken doorstuurt naar de app op je telefoon.’

Polar sporthorloge

Daarnaast werkt Cyriel tijdens de zomerperiode op eigen initiatief aan de buikspieren. ‘Als de zomer in zicht komt gebruiken we met de jongens onderling de app ‘6 Pack Abs Workout’ van Adrian James.’

Een andere app viel een stuk minder goed in de smaak bij Cyriel. ‘Vroeger gebruikte ik wel RunKeeper tijdens het hardlopen, maar daar ondervond ik te vaak problemen mee. Deze app viel soms uit of registreerde de kilometers niet goed.’

En hoe staat het met Cyriels goede voornemens? ‘Op dit moment heb ik een blessure, dus het is mijn doel om hier topfit van terug te keren. In het tweede deel van 2019 wil ik mij laten zien en hoop ik weer een boel doelpunten te kunnen scoren’, zo besluit de spits.

→ Download Runtastic in de Play Store (gratis)
→ Download 6 Pack Abs Workout in de Play Store (2,79 euro)

Blijf op de hoogte van Cyriel door hem op Instagram en Twitter te volgen!

Pieter Buist’s favoriete sport-app: Fitbit favoriete sport-app Pieter Buist

‘Ik ben nog een beetje oldschool op het gebied van trainen, maar gebruik sinds een aantal jaar wel de Fitbit Surge’, zegt MMA’er Pieter Buist. ‘Dit horloge houdt allerlei statistieken bij en stuurt deze naar de app op mijn telefoon. Ook mijn kracht- en conditietrainer kan deze cijfers inzien.’

MMA is een sport waarin verschillende vechtsporten (zoals worstelen, boksen en jiujitsu) worden gecombineerd en daarom traint Pieter meestal met anderen. Zijn individuele training bestaat uit hardlopen in combinatie met diverse obstakels, zoals over bankjes springen en heuvels op en af rennen. Dit is qua intensiteit te vergelijken met wedstrijdtempo.

Verder hangt Pieter zijn Fitbit-gebruik af van in welke fase zijn trainingskamp zit. ‘Vooral tijdens het begin en einde van een wedstrijdvoorbereiding gebruik ik het horloge’, zo legt de kampioen uit. ‘Richting het einde van een trainingskamp moet ik kilo’s kwijtraken om op gewicht te komen.’

Lees ook: Fitbit Charge 3 review: kleine veranderingen maken groot verschil

Fitbit Surge favoriete sport-app Pieter Buist

‘Tijdens deze fase probeer ik mijn hartslag op een bepaald niveau te houden, waardoor ik een maximale verbranding behaal. Zodra ik boven of onder dit tempo dreig te raken begint de Fitbit te piepen en trillen. Zo weet ik of ik een tandje bij, of juist terug moet schakelen.’

Het lastige aan een Fitbit vindt Pieter dat het een paar maanden duurt voordat je betrouwbare statistieken over je sportroutine hebt. Gelukkig werkt zijn kracht en conditietrainer samen met een hoop andere vechters, waardoor hij een hoop cijfers in bezit heeft. ‘Aan de hand van deze gegevens kan hij zo zien welke hartslag ik moet behalen om het maximale uit mijn trainingen te halen’, aldus Pieter.

Vorig jaar wist Pieter beslag te leggen op de lichtgewichtstitel van World Fighting League. Alhoewel hij nog niks bekend mag maken, verklapt hij wel dat er binnenkort nieuws naar buiten komt over bij welke organisatie hij heeft getekend.

‘Het doel is dan om binnen een jaar de top vijf binnen te stormen. Het jaar daarop, maar het liefst nog eerder, wil ik de titel in de wacht slepen. Ik wil echter vooral mensen die een kaartje kopen entertainen en inspireren’, zo besluit Pieter.

→ Download de Fitbit-app in de Play Store (gratis)

Blijf op de hoogte van Pieter door hem te volgen op Instagram en Twitter!

Lees meer in ons maandthema Gezondheid (van je smartphone)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu