Met deze 4 fiets-apps voor Android loop je nooit spaak
Michel van 't Klaphek

Nederland kent meer fietsen dan mensen, en dus zijn er meer dan genoeg fiets-apps. Maar welke moet je kiezen? Android Planet selecteert de beste apps voor je.

De beste fiets-apps voor je Android-smartphone

Nederlanders zijn gek op hun stalen ros. Of je nou van plan bent om door de Hollandse polders of de duingebieden te gaan rijden, met deze fiets-apps verdwaal je nooit meer.

1. Route.nl: duur, maar goed Fiets-apps Route.nl

Route.nl heeft een indrukwekkend aanbod van maar liefst 125.000 fiets- en wandelroutes door Nederland, België en Duitsland. Je kunt kiezen uit korte tochten van zo’n 15 kilometer, maar ook voor heuse dagtochten van meer dan 100 kilometer.

Er staan 100.000 gratis fietsroutes in Route.nl die handmatig zijn samengesteld door de makers. Geef simpelweg op waar en hoe lang je wil gaan fietsen, en je krijgt automatisch honderden routes voorgesteld. Daarnaast vind je een tekstje over de omgeving en wat praktische informatie, zoals vlakbij gelegen treinstations.

Route.nl is in principe gratis te gebruiken, maar kent ook een betaalde versie van 9,99 euro per jaar. Na aanschaf kun je gebruikmaken van gesproken fietsinstructies, heb je geen last van advertenties en kun je routes downloaden voor offline gebruik.

→ Download Route.nl in Google Play (gratis)

2. Fiets!: maak je eigen route Fiets-apps Fiets!

Bij Fiets! stel je je eigen route samen. Je kiest een start- en eindpunt, waarna de app de instructies opzoekt. Hierbij kun je zelf aangeven of je voor de snelste optie gaat, of liever de toeristische route kiest.

Deze zelf gemaakte routes kun je vervolgens gemakkelijk opslaan voor later gebruik. Tijdens de rit word je via knooppunten begeleidt naar je bestemming. Daarnaast is het mogelijk om tours van andere Fiets!-gebruikers te downloaden. Tot slot toont de app net als Route.nl welke voorzieningen dichtbij zijn, zoals restaurantjes en café’s. Het is helaas niet mogelijk om routes te downloaden voor offline gebruik en er zijn ook stemgestuurde instructies aanwezig.

→ Download Fiets! in Google Play (gratis)

3. Fietsnetwerk: heel compleet Fiets-apps Fietsnetwerk

Ook raden we Fietsnetwerk aan. Deze app doet in hoofdlijnen hetzelfde als bovenstaande applicaties – fietsroutes tonen – maar dan completer. Het aanbod is namelijk zeer uitgebreid. Niet alleen kun je fietsroutes zoeken op basis van afstand of start- en eindpunt, maar ook op thema.

Wanneer je bijvoorbeeld voor het thema ‘Veluwse volksverhalen’ kiest, word je langs allerlei pittoreske dorpjes geleidt met intrigerende verhalen. Deze anekdotes kun je via de app opvragen en als achtergrondinformatie gebruiken.

Bovendien toont Fietsnetwerk handige details over eetgelegenheden, zoals de openingstijden en de route erheen. Nadat je een kop koffie hebt gedronken, krijg je automatisch weer instructies om terug te gaan naar je route. Jammerlijk genoeg kun je routes niet offline downloaden.

→ Download Fietsnetwerk in Google Play (gratis)

4. ANWB Fietsen: voordeel voor leden Fiets-apps ANWB Fietsen

De ANWB mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Alhoewel de app minder routes heeft dan de vorige apps, is het aanbod wel van hoge kwaliteit. Ze zijn namelijk op basis van ANWB-data geselecteerd en samengesteld.

Verder kun je natuurlijk met de app navigeren en wordt je onderweg op de hoogte gehouden van nabijgelegen voorzieningen. De ANWB Fietsen-app toont echter ook of er speciale voorzieningen voor fietsers zijn, zoals servicepunten. Ook zie je in de app of café’s bijvoorbeeld een bandenplaksetje hebben liggen.

Als lid van de ANWB profiteer je bovendien van de Wegenwachtservice. Dit is handig voor wanneer je met een lekke band langs de kant van de weg staat, zonder materiaal om ‘m te plakken. Tot slot krijg je als lid korting bij sommige restaurants als je je pasje laat zien.

→ Download ANWB Fietsen in Google Play (gratis)

Lees meer over Android in het verkeer

De gehele maand oktober staat het thema Android in het verkeer centraal op Android Planet. Onderweg is een smartphone heel handig, maar hoe gebruik je ‘m veilig? Deze maand zetten we alle tips voor je op een rijtje. Ook bespreken we handige apps voor op de fiets of als je graag wandelt.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.