File-applicatie voor A13 gaat automobilisten helpen

Redactie
6 april 2011, 13:50
2 min leestijd
File-applicatie voor A13 gaat automobilisten helpen
NL-A13

ICT-dienstverlener Logica gaat met BEREIK! een pilot starten. Daarbij zullen 100 automobilisten op hun telefoon file-informatie over de A13 ontvangen, via een app. De A13 loopt van knooppunt Ypenburg in Den Haag naar de Stadhoudersweg in Rotterdam en is een van de drukste verkeerswegen in het land. Er staan regelmatig lange files in de ochtend- en avondspits. Met de pilot gaan de organisaties onderzoeken of automobilisten het nuttig vinden om voor vertrek meer informatie over files en omleidingen te hebben. De pilot duurt tot eind mei 2011.

Dat er voor de A13 is gekozen, heeft waarschijnlijk ermee te maken dat het om een relatief kort stukje snelweg gaat, waardoor het testgebied goed te overzien is. De pilot vloeit vloeit voort uit een prijs die Logica won vorig jaar won tijdens een innovatiewedstrijd van BEREIK!. De informatie over de filesituatie is gewoon beschikbaar en de jury vond destijds dat dit maar eens op een moderne manier ontsloten moest worden.

Lees verder na de advertentie.

Automobilisten die regelmatig in de spits op de A13 rijden zijn door BEREIK! benaderd voor de proef. Ze moeten in het bezit zijn van een iPhone of Android-toestel en ontvangen een app met reisinformatie. Dezelfde informatie is ook op de digitale borden boven en langs de kant van de A13 te bekijken, maar dan moet je natuurlijk wel fysiek aanwezig zijn. Dankzij de app kunnen de deelnemers voor vertrek al zien hoe het zit met lengte van de files, vertragingen en omleidingen. Je zit meteen of het verkeer op de A13 richting Den Haag en/of richting Rotterdam doorstroomt. Zo is goed te bepalen of het zinvol is op de deur uit te gaan, of alvast thuis te gaan werken of een andere route te kiezen. De pilot onderzoekt of het mogelijk is om de informatie ook op grotere schaal door te geven én of de gebruikers het als nuttig ervaren.

Categorie: Reizen

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's