Gegevens van 4,6 miljoen Snapchat gebruikers liggen op straat

Gijs Ettes
1 januari 2014, 11:55
1 min leestijd
Gegevens van 4,6 miljoen Snapchat gebruikers liggen op straat
Snapchat gebruikers

Een lijst met de gegevens van maar liefst 4,6 miljoen Snapchat gebruikers is opgedoken op SnapchatDB.info. De website is inmiddels niet meer toegankelijk, maar bevatte een aantal uur geleden nog een SQL- en CSV-dump met de telefoonnummers en gebruikersnamen van miljoenen gebruikers van de populaire foto-chat-app. De informatie die door hackers is gedeeld, is gedeeltelijk vaag gemaakt waardoor Snapchat gebruikers zich niet direct zorgen hoeven te maken. In de nabije toekomst kan hier echter verandering in komen, aldus de hackers.

Afgelopen augustus ontdekten onderzoekers van het Australische beveiligingsbedrijf Gibson een lek in Snapchat, waardoor het met de functie “Find Friends” mogelijk was in korte tijd een database met gebruikersnamen en telefoonnummers van gebruikers aan te leggen. Snapchat gaf aan in een reactie dat het slechts zou gaan om een theoretisch probleem en dat gebruikers zich geen zorgen hoefden te maken. Naar nu blijkt, is het echter mogelijk om dankzij het lek miljoenen privégegevens te achterhalen. De hackers achter SnapchatDB.info betogen dat – aangezien veel gebruikers dezelfde inloggegevens op het web gebruiken – de informatie gebruikt kan worden om misbruik van te maken. Snapchat heeft nog geen officiële reactie gegeven.

Lees verder na de advertentie.

Met de Snapchat-app is het mogelijk tijdelijke berichten naar andere gebruikers te sturen. Daarbij kun je zelf instellen hoeveel seconden het bericht zichtbaar is bij de ander. Om de zogenoemde Snap ook daadwerkelijk te bekijken, moet je een vinger op het scherm houden. Dat betekent dat je automatisch een aantal seconden naar je scherm kijkt, wat natuurlijk erg interessant is voor adverteerders. Zij zijn er dan immers zeker van dat hun advertentie aan de gebruiker wordt getoond.

→ Lees meer over de Snapchat Android-app en bekijk handige tips!

Lees meer over Snapchat

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu