De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Gemeenteraadsverkiezingen 2014: kies je partij met de Stemwijzer-app

Gijs Ettes
19 maart 2014, 14:52
2 min leestijd
Gemeenteraadsverkiezingen 2014: kies je partij met de Stemwijzer-app
gemeenteraadsverkiezingen app

Vandaag is het eindelijk zover: de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Weet jij al voor welke partij je gaat? Voor zwevende kiezers is er een Android-app om te bepalen met welke partij je de meeste overeenstemming hebt: Stemwijzer. Deze gratis app is een van de weinigen in zijn soort in de Play Store en bevat alle partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen. Enig nadeel: lang niet alle gemeenten zijn vertegenwoordigd in Stemwijzer.

Nadat je de app start, kun je kiezen voor welke gemeente je 30 stellingen wilt beoordelen. Dat kan door een standpunt te evalueren middels ‘Eens’, ‘Oneens’ of ‘Geen van beide’. Woon je echter in (middel)grote gemeenten als Dordrecht, Nijmegen of Sittard-Geleen dan heb je niets aan Stemwijzer: deze steden zijn namelijk niet te vinden in de app. Overigens heeft het geen zin om naar de website van Stemwijzer te gaan: ook daar ontbreken ze.

Lees verder na de advertentie.

Voor elke gemeente zijn de stellingen afgestemd op kwesties die daar spelen. Zo begint de stemwijzer van Maastricht met een stelling over het coffeeshopbeleid en start die van Amsterdam met een standpunt over de maximumsnelheid op de Amsterdamse ringweg.

Nadat je de stellingen hebt geëvalueerd, kun je aangeven welke je extra belangrijk vindt. Daarna bepaal je welke partijen je wilt meenemen in het resultaat van Stemwijzer. In een staafdiagram zie je met welke partij jouw standpunten het beste overeenkomen. Via de grote knop onderin beeld check je tot slot waar de dichtstbijzijnde stemlocatie zich bevindt.

Gemeenteraadsverkiezingen 2014: download Stemwijzer

De meningen over Stemwijzer lopen uiteen, wat vooral komt doordat de app niet alle gemeenten bevat. Staat jouw stad er wel in, dan kan Stemwijzer echter helpen in je partijkeuze voor de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar. De app is gratis te downloaden via onderstaande link, werkt met vrijwel elk Android-toestel en vereist 1,7MB aan vrije opslagruimte.

Download: Stemwijzer (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu