De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Gmail-app waarschuwt voortaan voor phishing en gevaarlijke links

Thomas Haenen
4 mei 2017, 9:30
2 min leestijd
Gmail-app waarschuwt voortaan voor phishing en gevaarlijke links

Google onderneemt stappen om zijn gebruikers beter te beschermen tegen phishing. De Gmail-app waarschuwt voortaan als je een mogelijk gevaarlijk mailtje hebt ontvangen.

Lees verder na de advertentie.

Zo werkt de Gmail phishing waarschuwing

Google probeert je al op verschillende manieren te beschermen tegen gevaarlijke berichten. Zo wordt twijfelachtige mail automatisch in je spamfolder geplaatst en worden geen afbeeldingen of bestanden geladen als ze risicovol lijken.

Nu zet het bedrijf een volgende stap ter bescherming, met de integratie van phishing-bescherming in de Gmail-app. Druk je op een link die door Google als nep en gevaarlijk wordt gezien, dan krijg je een automatische waarschuwing te zien.

In Chrome en bij de Google-zoekresultaten duiken dezelfde waarschuwingen al langer op. Nu zijn die dus ook in de Gmail-app te vinden. Google geeft aan dat niet alle links met zo’n waarschuwing gevaarlijk zijn, maar doorgaans kun je beter op je hoede zijn.

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij kwaadwillenden zich voordoen als een vriend of een betrouwbaar bedrijf. Zo zijn er bijvoorbeeld neppe bankmails die claimen dat je nú moet inloggen ter bescherming van je account, maar die eigenlijk uit zijn op je gegevens. De mails vertonen grote gelijkenissen met echte berichten van je bank of verzekeringsbedrijf, waardoor veel mensen er al gauw intrappen.

Google Drive Phishing

Afgelopen nacht werd nog een andere dienst van Google getroffen door phishing. Kwaadwillenden verstuurden uitnodigingen voor neppe Google Drive-documenten aan grote hoeveelheden gebruikers. Nadat je zo’n document probeerde te openen, werd je gevraagd om opnieuw in te loggen op Google.

Na het inloggen konden hackers zich toegang verschaffen tot je Google-account. Google wist de phishing-truc binnen enkele uren tegen te houden, waardoor er vrij weinig mensen getroffen zouden zijn.

De Gmail-app staat standaard al op vrijwel elke Android-smartphone, maar is via onderstaande link ook handmatig te downloaden. De update met Gmail phishing waarschuwing wordt deze week voor iedereen beschikbaar.

Download Gmail in Google Play (gratis)

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu