De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Gmail gaat op de schop: Google wil mail-app omtoveren tot dé werkplek

Michel van 't Klaphek
15 juli 2020, 10:33
3 min leestijd
Gmail gaat op de schop: Google wil mail-app omtoveren tot dé werkplek

Gmail krijgt binnenkort een flinke update. Google wil de mail-app omtoveren tot dé centrale plek waar al je zakelijke apps bij elkaar komen. Ook videobeldienst Google Meet krijgt er enkele fraaie functies bij.

Lees verder na de advertentie.

Update 16 juli 2020 10:36:

Google heeft de update voor Gmail officieel aangekondigd. Eerst worden G Suite-accounts bijgewerkt, de zakelijke mailgebruikers. Google is van plan om Gmail, Chat, Rooms en Meet in één programma te integreren. Hierdoor kun je straks mailen, chatten en overleggen met collega’s in dezelfde app.

Geïnteresseerde zakelijke gebruikers kunnen zich alvast aanmelden om met de testversie aan de slag te gaan. Of en wanneer de ‘normale’ versie van Gmail wordt bijgewerkt, is nog niet duidelijk.

Initieel bericht van 15 juli 10:33 uur:

Forse update voor Gmail en Google Meet: 3 nieuwe functies

Dat blijkt uit een presentatie van het techbedrijf. De oplettende Twitter-gebruiker Tahin Rahman kwam de slides tegen in een presentatie van Cloud Next, de cloud-afdeling van Google. In de presentatie staat dat Gmail “jouw nieuwe werkplek” wordt. Google gaat vrijwel al haar zakelijke diensten aan de mail-app toevoegen. Vooral deze drie veranderingen vallen op.

1. Gmail-app op de schop

Ten eerste valt op dat de Android-app van Gmail een fris design krijgt. Aan de onderkant worden nieuwe tabbladen geïntroduceerd: Mail, Chat, Rooms en Meet. Het Chat-tabblad gebruik je voor 1-op-1-gesprekken en kleine groepschats.

Gmail update

Met Rooms bindt Google de strijd aan met Slack. Dit tabblad is namelijk gemaakt voor collega’s en projectgroepen. Het laatste tabblad, Meet, gebruik je om met elkaar te videobellen. Google Meet is sinds het begin van de coronacrisis tijdelijk gratis te gebruiken.

2. Google integreert Docs, Slides en meer

Ook de desktopversie van Gmail krijgt een update. Google wil al haar zakelijke diensten namelijk beter in de mail-app integreren. De presentatie laat zien dat je bijvoorbeeld vanuit Gmail kunt videobellen met Meet, zonder het mailvenster te hoeven afsluiten.

Naast deze beeld-in-beeld-modus kun je ook documenten, sheets en presentaties vanuit Gmail bewerken. Verder zien we in de Google-presentatie ook dat er in het menu aan de linkerkant snelkoppelingen naar Google Tasks en Bestanden zijn toegevoegd.

3. Meet krijgt een update

Tot slot krijgt ook Google Meet er binnenkort enkele functies bij. De presentatie laat zien dat je binnenkort bijvoorbeeld kunt bijhouden wie videovergaderingen bijwoont, en wie niet. Bovendien kun je straks je hand opsteken als je een vraag hebt, want Meet kan dit gebaar binnenkort herkennen.

Gmail update Google Meet Hand Raising

Daarbij wordt Google Meet fijner voor grote bedrijven. Je kunt straks namelijk zogeheten ‘breakout rooms’ aanmaken. Hierbij wordt de complete groep tijdens een videogesprek opgebroken in kleinere groepjes, bijvoorbeeld om te brainstormen. Zodra de sessie voorbij is, keert iedereen weer terug naar de algemene vergadering.

Releasedatum

Het is nog niet duidelijk wanneer Google de vernieuwde versies van Gmail en Meet uitrolt. De Cloud Next-conferentie, die voor zakelijke Google-gebruikers bedoeld is, duurt nog een paar weken. Vermoedelijk komt er binnenkort dus meer nieuws naar buiten over de releasedatum. Blijf hiervan op de hoogte door je aan te melden voor onze nieuwsbrief, of download de gratis Android Planet-app voor je smartphone.

Lees meer over Gmail

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu