Duo review: Googles nieuwe videobel-app is simpel en razendsnel

Lars Paymans
16 augustus 2016, 6:01
4 min leestijd
Duo review: Googles nieuwe videobel-app is simpel en razendsnel

Bij de term bellen denken we nog steeds aan een gesprek waarbij je jouw smartphone tegen je oor drukt, terwijl er een uitstekende camera op je toestel zit waarmee je ook je gezicht aan de ander kunt laten zien. Gaat Google met de nieuwe app Duo er eindelijk voor zorgen dat videobellen de norm wordt? Wij denken van wel.

Lees verder na de advertentie.

Duo review: Google kiest voor snelheid en toegankelijkheid

Google onthulde Duo en Allo tijdens Google I/O 2016, twee gloednieuwe apps die zich richten op chatten en bellen. Duo moet deze zomer nog verschijnen en we zijn al uitgebreid met de bèta van de app aan de slag gegaan. Het eerste wat hierbij opvalt is het simpele design, dat vooral zo min mogelijk in de weg wil zitten. Een bewuste keuze, zo blijkt al snel. Google heeft met Duo duidelijk zijn best gedaan om de app zo toegankelijk mogelijk te maken, zonder in te leveren op het gebied van functionaliteit.

duo review

Voor je het weet kun je aan de slag met Duo. Je hebt niet eens een Google-account nodig, maar registreert jezelf eenmalig door je telefoonnummer door te geven als je de app voor het eerst opstart. Vervolgens vul je een verificatiecode in en kun je direct iemand bellen. Deze persoon moet Duo overigens wel eerst geïnstalleerd hebben, maar omdat de app gratis is en zowel op Android als iOS werkt, ligt deze drempel niet erg laag. Vanuit de app kun je een uitnodiging sturen naar je contacten die Duo nog niet geïnstalleerd hebben.

Zoals gezegd is Duo enorm simpel. Je tikt een contactpersoon aan en hebt meteen verbinding. Tijdens het gesprek kun je tussen de voorste en achterste camera van je smartphone schakelen en de microfoon dempen, maar daar blijft het ook bij. De enige functie die Duo uniek maakt is ‘Aankloppen’ (of Knock Knock), die ervoor zorgt dat de app tot leven komt zoals geen enkele andere videochat-app dat doet.

Door Aankloppen te gebruiken, kun je de persoon namelijk al zien terwijl hij of zij je belt. In plaats van een profielfoto zie je dus een live videobeeld van de beller, terwijl jij nog steeds kunt beslissen om het gesprek te accepteren of af te wijzen. Tijdens het testen van Duo zagen we Thomas bijvoorbeeld zwaaien terwijl de telefoon overging, wat een stuk leuker is dan een doorsnee avatar. Ook valt het op deze manier goed op wanneer iemand je belt: je hele scherm wordt ineens gevuld door een bewegende video van de beller. Zelfs als je toestel op stil staat springt Duo daardoor in het oog.

Aankloppen laat Duo tot leven komen

Naast Aankloppen en het toegankelijke design heeft Duo nog wat andere handige kunstjes achter de hand. Zo kan de app tijdens een gesprek moeiteloos overstappen van een mobiel netwerk op wifi, zonder dat je het gesprek opnieuw hoeft op te starten. Handig als je iemand belt terwijl je naar huis loopt, en vervolgens verder belt zonder je databundel er doorheen te jagen.

De videokwaliteit van Duo is met 720p meer dan voldoende, al gaat de kwaliteit ook wel eens naar beneden. Google doet dit om ook een soepel gesprek tot stand te kunnen brengen als je een wat minder goede internetverbinding hebt. Het is overigens niet mogelijk om groepsgesprekken met Duo te houden.

https://www.youtube.com/watch?v=CIeMysX76pM

Redacteur Thomas was tijdens het testen van Duo op vakantie, wat een mooi moment was om dit eens uit te proberen. De beeldkwaliteit was tijdens dit gesprek niet fantastisch, maar het geheel liep wel soepel en we hadden binnen een paar seconden contact. Deze snelheid is erg fijn, vooral omdat we hierdoor eerder geneigd zijn om Duo te verkiezen boven een simpel telefoongesprek. Bovendien zijn alle gesprekken die je met Duo voert via end-to-end-encryptie beveiligd.

Erg positief over Duo

Onze eerste indruk van Googles Duo is erg positief. De app doet precies wat je ervan verwacht, en is dankzij het simpele design ook aan te raden aan mensen die wat minder met apps en hun smartphones bezig zijn. Erg belangrijk natuurlijk, want dat zal er uiteindelijk voor zorgen dat je Duo gaat verkiezen boven concurrenten als Skype. De app werkt nu al goed genoeg, wat veelbelovend is voor de uiteindelijke publieke release die vanaf vandaag plaatsvindt. Google rolt Duo geleidelijk uit, al is de app op het moment van schrijven nog niet beschikbaar in Nederland. De app werkt op Android 4.2 en hoger.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu