Ook Google Files krijgt donkere modus: check de screenshots
Rens Blom
Files by Google

Files by Google

Gratis

Onze score

8

In navolging van andere Google-apps krijgt ook de bestandsbeheer-app Google Files een donkere modus. De feature bevindt zich momenteel in een testfase en is nog niet af. Zo ziet het thema eruit.

Donkere modus voor Google Files

Google Files is een app die inzage biedt in de gebruikte opslagruimte van je smartphone of tablet. Je ziet hoeveel ruimte foto’s, video’s en andere bestanden innemen en kunt eenvoudig media back-uppen naar Google Foto’s. Zit je opslaggeheugen bijna vol? Met Files schoon je het geheugen eenvoudig op. Daarnaast kun je bestanden delen met bekenden, ook zonder internetverbinding.

De bestandsbeheer-app maakt voornamelijk gebruik van de kleur wit, maar daar komt een tweede thema bij. Google test namelijk een donkere modus met zwart en donkergrijs. Deze oogt bijvoorbeeld ‘s avonds prettiger voor je ogen en verlengt de accuduur van toestellen met een (am)oled-display. Dit schermtype toont zwart door pixels uit te zetten en hoeft bij een donkere modus dus minder pixels van licht te voorzien. Het donkergrijs vraagt bovendien minder stroom dan een lichte kleur.

De donkere modus van Google Files is nog niet af. Het menu aan de linkerzijkant is bijvoorbeeld nog niet geoptimaliseerd voor de donkere kleuren en sommige onderdelen zijn nog wit of erg kleurrijk. De komende tijd pakt Google deze punten aan, waarna de donkere modus voor alle Files-gebruikers beschikbaar komt.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Test de donkere modus met de bèta

Wil je niet wachten, dan is er een manier om het donkere thema alvast uit te proberen. Installeer de Google Files-app en veeg op de Play Store-pagina naar beneden tot je het kopje ‘Deelnemen aan het bètaprogramma’ ziet. Klik op ‘deelnemen’ en wacht een paar minuten. Je kunt de Files-app nu updaten. Open de app na het updaten en de kans bestaat dat je een melding krijgt over het activeren van de donkere modus.

Deze methode werkt bij een aantal gebruikers, maar wij kregen de melding niet te zien. Vermoedelijk test Google het thema – automatisch – bij een deel van de app-gebruikers. Als je geen succes hebt, zul je dus nog even moeten wachten.

Meer apps met een donker thema

Tot die tijd kun je aan de slag met de donker thema’s van andere Google-apps. Zo kregen eerder deze week de Google Assistent en Google-app een donker kleurtje. Ook Google Authenticator, Google Maps, YouTube en meer Google-apps hebben een donker thema. In onze gids lees of zie je hoe de donkere modus van Android-apps activeert.

De nieuwste Android-versie, Android 10.0 (Q), heeft een volledige dark mode. Om die reden krijgen steeds meer apps van Google en andere ontwikkelaars een donker thema.

Ben jij fan van een donker thema, of houd je meer van een lichtere interface? Discussieer mee in de reacties hieronder!

Het laatste nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.