Google Foto’s-update introduceert live albums: automatisch foto’s toevoegen
Thomas Haenen

Google Foto's

Gratis

Onze score

8

Foto’s delen met vrienden en familie wordt weer een stukje makkelijker, dankzij de Live Albums-optie die de nieuwste Google Foto’s-update introduceert.

Google Foto’s Live Albums toevoegen: zo werkt het

Met Google Foto’s is het al langer makkelijk om foto’s te verzamelen en delen. De foto-app groepeert bijvoorbeeld automatisch je foto’s op basis van locatie en thema’s, waarna je alleen maar de de delen-knop hoeft te drukken om ze naar iemand anders te sturen. Deze albums zijn echter doorgaans statisch: maak je nieuwe babyfoto’s die je óók wil delen, dan moet je die handmatig aan het gedeelde album toevoegen.

Google Foto's Live Albums-update

Het bedrijf introduceert nu Live Albums. Daarmee kun je een gedeeld album maken dat automatisch wordt aangevuld. Druk in de app op ‘Nieuw album’, en je kunt kiezen tussen het handmatig toevoegen van foto’s, of het automatisch toevoegen van alle foto’s van bepaalde mensen of dieren. Zo kun je een babyalbum maken dat automatisch alle babyfoto’s heeft, zodat de hele familie kan mee kijken.

Omdat Google automatische beeldherkenning toepast, moet je wel oppassen met welke albums je maakt. Mogelijk gevoelige foto’s worden immers ook direct toegevoegd, als iemand op de foto herkend wordt – zelfs als het op een fotolijstje op de achtergrond is. Daarom kun je ook instellen dat Google Foto’s je automatisch een notificatie stuurt als foto’s toegevoegd zijn aan het album. Vervolgens moet je wel zelf zorgen dat je ze snel weer verwijderd, indien nodig.

Zo activeer je Live Albums

Google rolt de update geleidelijk uit, dus het kan enkele dagen duren voordat de Live Albums voor iedereen beschikbaar zijn. In Nederland werkt de functie bovendien alleen met een kleine omweg. De gezichtsherkenning van Google Foto’s is hier namelijk niet beschikbaar. Door je telefoon eenmalig te laten denken dat je in een ander land zit, is de functie echter altijd beschikbaar. Daarvoor volg je onderstaande stappen.

  1. Verwijder of deactiveer de Google Foto’s-app op je smartphone. Maak je geen zorgen, je online back-up blijft gewoon beschikbaar;
  2. Download een gratis VPN-app uit de Play Store;
  3. Open de VPN-app en verbind met een Amerikaans netwerk;
  4. Download of heractiveer de Google Foto’s-app, en meld jezelf opnieuw aan;
  5. Activeer vervolgens ‘Vergelijkbare gezichten groepen’ in de instellingen. Mocht deze optie niet direct verschijnen, probeer het dan een paar uur later nog eens.

Eenmaal ingeschakeld kun je de vpn uitschakelen of desgewenst zelfs weer verwijderen. Google Foto’s staat voorgeïnstalleerd op veel Android-smartphones, maar is via onderstaande link ook in de Play Store te vinden.

Download Google Foto’s in Google Play (gratis)

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.