Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Google Lens-update introduceert handige features en nieuw ontwerp

Rens Blom
22 mei 2019, 10:30
2 min leestijd
Google Lens-update introduceert handige features en nieuw ontwerp

De nieuwste Google Lens-update maakt de beeldherkenningsdienst veel slimmer. De app kan nu menukaarten lezen en extra informatie tonen bij tijdschriftartikelen. Daarnaast krijgt Lens een ander, gebruiksvriendelijker ontwerp.

Lees verder na de advertentie.

Google Lens-update rolt uit

Google Lens is een app die de camera van je smartphone gebruikt om objecten, foto’s en video’s te herkennen. Bij deze details geeft Lens aanvullende informatie, bijvoorbeeld welke plantensoort je hebt gefotografeerd of bij welke webwinkels je die leuke rode schoenen kunt kopen. Steeds meer smartphones integreren Google Lens in de camera-app, zodat je de tool altijd bij de hand hebt. Ondertussen maakt Google de beeldherkenningsdienst steeds slimmer.

Op Google I/O 2019 onthulde het bedrijf dat Lens binnenkort een flinke update zou krijgen. Ook krijgt de app een ander ontwerp dat de gebruiksvriendelijkheid ten goede moet komen. Die update wordt vanaf nu uitgerold, schrijft onder andere 9to5Google. De site kreeg de nieuwste Google Lens-versie na het updaten van de Google bèta-app (versie 9.91) op een Pixel-smartphone. De update is nog niet voor iedereen beschikbaar. Dit gebeurt waarschijnlijk in de komende dagen tot weken.

Google Lens menukaarten

Lens helpt met menukaarten en bonnetjes

De update integreert Lens in Google Maps, en dat is heel logisch. Maps heeft namelijk een schat aan informatie over restaurants, menukaarten en recensies van gasten. Met Lens kun je nu je camera richten op de menukaart, waarna de app vertelt wat de populairste gerechten zijn. Twijfel je nog? Lens kan je ook foto’s en reviews van individuele gerechten voorschotelen. Lees meer over hoe de Google Lens menukaarten checkt.

Na het dineren hoopt Google Lens nog eens te kunnen helpen. Als je het bonnetje scant, rekent de app uit hoeveel geld je moet bijleggen voor een fooi van vijf, tien of twintig procent. Als je Lens duidelijk maakt wie wat gegeten en gedronken heeft, splitst hij het totaalbedrag op. Zo kun je sneller een Tikkie versturen.

Breng tijdschriften tot leven

Google denkt ook meer te kunnen halen uit papieren tijdschriften. Het bedrijf is daarom een samenwerking aangegaan met diverse grote uitgevers. Artikelen in deelnemende tijdschriften worden geschikt gemaakt voor Google Lens.

Richt je je camera op een artikel, dan krijg je aanvullende, relevante informatie te zien. Op I/O 2019 toonde Google een kooktijdschrift waar Lens het precieze recept bij projecteert. Geen ingrediëntenlijstje, maar een video van een kok die het gerecht maakt.

Lens geeft bij het hierboven genoemde voorbeeld ook informatie over de precieze ingrediënten en waar je ze kunt kopen. Met deze vorm van augmented reality (AR) doet Google in feite hetzelfde als het Nederlandse Layar, dat al in 2012 begon met AR voor (o.a. Nederlandse) tijdschriften. Google start de Lens-integratie vooralsnog niet met Nederlandse uitgevers.

Maak jij gebruik van Google Lens? Zo ja, wat vind je van de nieuwste update? Discussieer mee in de reacties onder dit artikel. 

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu