De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Google gaat slechthorenden helpen met deze apps: zo werkt het

Michel van 't Klaphek
5 februari 2019, 11:45
2 min leestijd
Google gaat slechthorenden helpen met deze apps: zo werkt het

Google wil het leven van slechthorenden verbeteren. Het bedrijf brengt daarom twee apps uit: één waarmee je kunt volgen wat anderen zeggen, en de ander om omgevingsgeluid te filteren op ruis.

Update 7 februari 20:22 uur: Van lezers hebben we vernomen dat de apps niet bij iedereen werken. Zelf kan ik de apps op mijn eigen Android-telefoons downloaden, de Nokia 7 Plus en Motorola Moto G5 Plus, maar blijkbaar werkt het niet bij iedereen.

Lees verder na de advertentie.

Origineel bericht:

Google Live transcriberen en Geluidsversterker

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er in 2055 maar liefst 900 miljoen slechthorenden en mensen met gehoorbeschadiging zijn. Google is bezig om het leven voor hen makkelijker te maken. Het bedrijf doet dat door twee apps uit te brengen: Live transcriberen en Geluidsversterker.

De eerste zorgt ervoor dat je weet wat een ander zegt dankzij spraakherkenning. Je ziet de woorden direct op het scherm van je smartphone verschijnen. Live transcriberen werkt momenteel met 70 talen, waaronder Nederlands. De app is nog in bèta. Je kunt meehelpen met testen door je in te schrijven voor het testprogramma. Dat doe je zo:

  1. Ga naar de speciale Live transcriberen-website;
  2. Scrol naar beneden en vul je e-mailadres en tijdzone in;
  3. Tik op de link in de e-mail om de app te downloaden. Krijg je deze niet binnen? Probeer de app dan direct in Google Play te downloaden;
  4. Ga vervolgens naar het instellingenmenu, tik op ‘Toegankelijkheid’ en verschuif de schakelaar bij ‘Live transcriberen’;
  5. Je ziet nu rechtsonder in het scherm een nieuw icoon. Zodra je hierop drukt start de nieuwe app, en zie je wat anderen zeggen.

Heb je een Google Pixel 3 of Pixel 3 XL? Dan hoef je de app niet los te downloaden. Ga simpelweg naar je instellingenmenu om de service te activeren.

→ Download Live transcriberen in de Play Store (gratis)

Geluidsversterker

Wanneer je in een luidruchtig café staat, is het moeilijk om elkaar te verstaan, zelfs als je niet slechthorend bent. Google wil dit probleem oplossen met Geluidsversterker, de tweede nieuwe app. Dit programma maakt audio helderder en haalt ruis weg. Ook wordt het geluid een beetje versterkt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een hoofdtelefoon met draad. Zo werkt het:

  1. Download gratis Geluidsversterker in de Play Store;
  2. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Toegankelijkheid’ en tik op ‘Geluidsversterker’;
  3. Sluit je hoofdtelefoon aan en verschuif de schakelaar;
  4. Al het omgevingsgeluid wordt nu gefilterd, waardoor je anderen beter kunt verstaan.

Geluidsversterker werd tijdens de Google I/O-conferentie in 2018 aangekondigd, maar komt nu pas uit. In het instellingenmenu kun je precies aangeven hoeveel ruis onderdrukt moet worden, welke kant van je gehoor versterkt wordt en meer.

→ Download Geluidsversterker in de Play Store (gratis)

Bron: Google Blog
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu