Gesproken navigatie van Google Maps wordt een stuk nauwkeuriger
Michel van 't Klaphek
beste android-apps 2017

Google Maps

Gratis

Onze score

8

Google heeft twee fijne toegankelijkheidsfuncties toegevoegd. Maps krijgt nauwkeurige spraaknavigatie tijdens het lopen en Chrome heeft er een functie bijgekregen die foto’s en plaatjes beschrijft. De twee toevoegingen zijn bedoeld om het leven van blinden en slechtzienden aangenamer te maken.

Google Maps gesproken navigatie wordt nauwkeuriger

Google Maps is de populairste navigatie-app in de Play Store. Ter ere van World Sight Day heeft het zoekbedrijf de applicatie verbeterd met meer nauwkeurige gesproken aanwijzingen tijdens het lopen. Deze functie moet het leven van ruim 200 miljoen blinde en slechtziende mensen een stuk makkelijker maken.

Het werkt simpel. Na het updaten van Google Maps open je de app, voer je de bestemming in en kies je lopen als vervoerswijze, zoals je gewend bent. Zet daarna de optie voor gesproken navigatie aan. Deze zijn nu een stuk nauwkeuriger dan voorheen.

Google Maps laat je bijvoorbeeld niet alleen weten dat je straks naar links of rechts moet, maar geeft ook het aantal meters aan. Bovendien krijg je vlak voor de afslag nog een herinnering. Ook waarschuwt de app je wanneer je van de route afwijkt, of als er een druk knooppunt aankomt en je dus beter voorzichtig kunt zijn.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

→ Download Google Maps in de Play Store (gratis)

Toegankelijkheid

Daarnaast heeft Google een toegankelijkheidsfunctie aan Chrome toegevoegd. Voortaan probeert de browser afbeeldingen, foto’s en illustraties te omschrijven. Dit doet de functie alleen wanneer het plaatje geen omschrijving heeft, of een onduidelijke. Google gebruikt de techniek achter Lens om de beschrijvingen zo nauwkeurig mogelijk te maken.

Wanneer je bijvoorbeeld een plaatje van een kat tegenkomt, krijg je het volgende te horen: “er lijkt een kat op de bank te liggen”. Aan “er lijkt” kunnen gebruikers horen dat de nieuwe Chrome-functie ze probeert te helpen. Wanneer Google niet weet wat er op de afbeelding staat, dan wordt de gesproken beschrijving weggelaten. De functie rolt eerst uit naar de desktopversie van Chrome. Een mobiele release is nog onbekend.

Het laatste nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.