google maps navigatieGoogle Maps Navigatie was voor Amerikanen al te gebruiken op toestellen met Android 1.6. Ook waren er al genoeg hacks te vinden, onder andere bij XDA Developers,  om navigatie ook hier werkend te krijgen. Alleen waren deze methodes nogal moeilijk en meestal alleen voor de echte techneuten weggelegd.

Gelukkig is er nu een simpele methode om Google Maps Navigatie werkend te krijgen. Het werkt ook op non-rooted telefoons die op Android 1.6 draaien.
Hieronder vind je een simpele handleiding die punt voor punt uitlegt hoe je Google Maps Navigatie werkend kan krijgen.

Let op dat de onderstaande instructies op eigen risico zijn.

Google Maps Navigatie start schermNeem de volgende stappen:

  • Ga naar de Android Market, zoek daar naar ‘Nav Launcher’ en installeer  deze applicatie.
  • Volg de eventuele instructies op die op het scherm verschijnen; meestal is dit dat je de Google Maps-applicatie moet updaten (je moet namelijk de laatste update van Google Maps hebben, versie 3.2.1).
  • Hierna moet je SpeechSynthesis Data  installeren. Ga naar de Android Market en zoek naar SpeechSynthesis Data Installer. Dit is de spraak voor de navigatiesoftware.
  • Zorg ervoor dat je aangeeft dat je andere bronnen mag gebruiken om applicaties te  installeren. Deze  optie staat onder ‘Instellingen & Applicaties’.
  • Download de aangepaste Google Maps-applicatie via mapsnavi (rechtstreeks op de telefoon of via de SD-kaart) en  installeer deze (tip: de downloadlink staat rechts onderin).

Nu zou je, als je een route maakt in Google Maps ook de navigatie-optie moeten zien. Ook kun je via de Nav Launcher de navigatie starten.

Heb je de optie niet of crasht de navigatie steeds, dan kun je alle applicaties die met Google Maps te maken hebben deïnstaleren en alle bovengenoemde punten nogmaals uitvoeren. Helpt dit nog niet, dan kun je een totale reset naar fabrieksinstellingen doen of een wipe uitvoeren. Het werkend krijgen van navigatie moet het dan wel voor je waard zijn, want je bent alle data kwijt.

Ik heb de bovenstaande instructies getest op een HTC G1 en HTC Dream. Laat weten wat jouw bevinden zijn.

Google Maps met navigeren  Google Maps Navigatie EULA

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.