Google Maps Navigatie vanaf vandaag in Nederland en België

Redactie
9 juni 2010, 9:03
3 min leestijd
Google Maps Navigatie vanaf vandaag in Nederland en België
google-navigatie

HTC liet medio mei al weten dat Google Maps Navigation binnenkort naar Nederland zou komen. Dat moment lijkt te zijn aangebroken, want tipgever Menno stuurde vanochtend een berichtje dat de navigatie al werkt op zijn HTC Desire, inclusief Nederlandstalige instructies. Op de Nexus One die we momenteel in bezit hebben blijkt het inderdaad ook te werken, maar omdat Android 2.2 die erop staat nog niet in het Nederlands beschikbaar is, zijn onderstaande screenshots (en ook de gesproken aanwijzingen die we kregen) nog Engelstalig.

Sinds oktober 2009 werkt Google Maps Navigation in de VS, met als belangrijkste voordelen dat je geen extra software hoeft te installeren, dat de kaarten geen opslagruimte innemen en dat de software helemaal gratis te gebruiken is. In het buitenland geldt dat overigens niet: omdat je de kaarten steeds moet ophalen heb je in het buitenland te maken met roamingkosten.

Lees verder na de advertentie.

google-maps
parkeergarages

Om Google Maps Navigation te kunnen gebruiken heb je minimaal Android 1.6 nodig (in de praktijk zal dat voor de meeste mensen Android 1.6 of 2.1 betekenen). Er zitten een aantal handige functies in, zoals live verkeersinformatie (dat zo te zien nog niet werkt – of er zijn momenteel gewoon geen files). Er is ook een optie om snelwegen en tolwegen te vermijden. Het lukte me nog niet om op basis van gesproken commando’s een bestemming in te voeren (in de VS lukt dat wel). Als bestemming kun je een adres invoeren, maar ook een punt op de kaart of een contact uit je adresboek. De Engelstalige stem die de instructies geeft klinkt wat robotachtig. Tijdens het navigeren kun je zoekbegrippen invoeren (bijvoorbeeld ‘pizza’), waarbij je bedrijven en nuttige plaatsen op de route te zien krijgt. Deze zoekfunctie heeft voorspellende gaven, want als je ‘pi…’ intikt krijg je al de suggestie ‘pizza restaurant’ aangereikt.

De zoekfunctie onthoudt ook een historie, dus ben jij dol op sushi, dan kun je dat voortaan sneller vinden. In vergelijking met normale navigatiesoftware heb je niet de mogelijkheid om door POI-categorieën te bladeren en bijvoorbeeld te kijken of er pretparken in de buurt zijn. Ook kun je niet je thuisbestemming invoeren om snel naar huis te kunnen navigeren. Andere opties die je vaak in navigatiesoftware tegenkomt, zijn flitspalen en routes via een bepaald tussenpunt plannen (meerdere tussenstops). Ook dat is niet mogelijk. Favoriete bestemmingen zijn er ook niet, hoewel je het navigeren naar vrienden en bedrijven natuurlijk kunt versnellen door ze in je adresboek op te nemen.

Mis je een afslag, dan zal Google Maps meteen opnieuw de route gaan doorrekenen. Bij aankomst kun je op het scherm tappen om de streetview te zien, zodat je het gebouw waar je moet zijn makkelijker kunt herkennen. Tijdens het rijden kun je ook op het scherm tappen om de volgende of vorige route-instructie te zien.

google pizza
google streetview

Conclusie

Een volledige vervanger van navigatiesoftware is Google Maps Navigation dus niet. Maar voor de basis-navigatiebehoeften voldoet de software prima.

Voordelen:

  • Gratis
  • Geen opslagruimte nodig voor kaarten
  • Satellietweergave en allerlei lagen inschakelbaar
  • Gesproken aanwijzingen, ook in het Nederlands
  • Snelle routeberekening en herberekening

Nadelen:

  • Dure oplossing om in het buitenland te navigeren
  • Geen overzichtelijke lijst met POI’s
  • Geen reis met meerdere tussenstops mogelijk
  • Geen thuisbestemming of favoriete plaatsen instellen
  • Android 1.6 of hoger vereist

De Google-navigatiefunctie werkt in Nederland/België voorlopig alleen op Android (niet op andere smartphones). Zie deze tabel bij Google.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu