Google Maps vs Waze vs HERE Maps: navigatie-apps vergeleken

Jarno Stinissen
27 mei 2016, 21:30
5 min leestijd
Google Maps vs Waze vs HERE Maps: navigatie-apps vergeleken

In de Play Store zijn veel goede  navigatie-apps te vinden. De meest bekende applicaties zijn  Google Maps, Here Maps en Waze. Maar welke is nu de  beste? Android Planet zoekt  het voor je uit.

Lees verder na de advertentie.

Google Maps vs Waze vs HERE Maps

Waar je vroeger tijdens een autorit erg afhankelijk was van de nukken van je TomTom of landkaart, heb je tegenwoordig een overvloed aan navigatie-apps om je van A naar B te brengen. De reis-applicaties worden steeds slimmer, waardoor je als gebruiker met een gerust hart de weg op kan. Op dit moment zijn Google Maps, Waze en Here Maps de drie meest populaire apps om je wegwijs te maken. Welke van de drie apps voor jou het beste is, lees je hieronder.

Google Maps vs Waze vs HERE MapsGoogle Maps

Verreweg de populairste navigatie-app is  Google Maps. De navigatie-app staat op ieder Android-toestel vooraf geïnstalleerd, waardoor je al snel geneigd bent om er je standaard reis-app van te maken. Dat is ook niet gek, aangezien Maps zonder al te veel fratsen uitstekend  werkt.

In de app kun je met je vingers de locatie op de kaart aanpassen of middels de zoekbalk naar adressen of locaties zoeken. Het is ook mogelijk om via de zoekbalk naar je eigen profiel te gaan en daar je meest gebruikte of standaard adressen in te stellen  om snel te navigeren. In het instellingen-menu kun je de weergave van de kaart aanpassen. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de drukte van het verkeer in realtime te tonen.

Google Maps werkt voor iedere verkeersganger: fietsers, voetgangers, automobilisten, en zelfs het openbaar vervoer is verwerkt in de app. Naast de routes kun je ook de weergave van de app omzetten naar een satellietmodus. In dit scherm zie je de wereld letterlijk van bovenaf. Alhoewel Maps uit zichzelf geen snelheidslimiet toont, kun je de app  Velociraptor downloaden om dit probleem op te lossen. Maps toont dan de lokale snelheidslimiet en je eigen snelheid. Lees hier meer over deze handige applicatie.

Alhoewel de beelden vanuit de satelliet nogal korrelig zijn, heeft Google Maps naast de Street View-functie  ook een enorm scala aan informatie over de bezienswaardigheden in de buurt. De icoontjes van bijvoorbeeld een winkel, eetcafé of museum bevatten vaak aanvullende informatie. Denk aan foto’s van het pand, openingstijden en telefoonnummer.

Nog vrij nieuw in Google Maps is dat je offline kaarten kunt opslaan. Erg handig wanneer je de navigatie-app veel moet gebruiken, maar geen grote databundel hebt. Ook de automodus is sinds kort beschikbaar in de Benelux. Dankzij deze feature voorspelt Google Maps op basis van je reisgeschiedenis waar jij naar onderweg bent. Hiermee geeft de app informatie die voor jou relevant kan zijn.

Download Google Maps in de Play Store (gratis)

Google Maps vs Waze vs HERE MapsWaze

Het valt je misschien niet meteen op, maar Google wordt in deze vergelijking maar liefst twee keer vertegenwoordigd. Het Israëlische Waze is namelijk in 2013 overgenomen door Google. In hoeverre Google zich bemoeit met de werkzaamheden is niet bekend. Wel is duidelijk dat het team grotendeels is blijven werken vanuit Israël.

Waze is de meest sociale navigatie-app van de drie. Meld je je aan met een Waze-account, dan vraagt de app om je persoonlijke data en of je verkeersgegevens wilt delen met de community.  Dat is ook meteen het sterkste punt van Waze: andere gebruikers houden elkaar op de hoogte van alle verkeersactiviteiten. Denk hierbij aan files, politiecontroles, flitspalen en meer. Het grote verschil met Google Maps en HERE Maps is dat Waze zich dan ook focust op de autobestuurders. Gebruik je de fiets of je oude vertrouwde voeten, dan is Waze vrijwel nutteloos.

Wanneer je Waze voor het eerst opstart, overlaadt de app je met informatie: of je een account wil aanmaken, contacten importeren, Facebook aansluiten et cetera. Het is allemaal erg veel en nogal onoverzichtelijk. Heb je eenmaal door de vele schermen geswipet, dan kom je in het navigatiemenu terecht. Ook hier zijn de  mogelijkheden van Waze vrij uitgebreid. Het zou dan ook niet misstaan als de app in een tutorial alle features  uitgebreid aan je voorlegt.

Heb je alle functies echter een beetje onder de knie, dan merk je dat Waze ontzettend goed werkt. Het design is lekker simpel, icoontjes van verkeerssituaties zijn duidelijk en je kunt gemakkelijk met de community communiceren. Wanneer je een route inplant, laat Waze jou op het ETA-scherm niet alleen zien hoe laat je aankomt, maar ook welke obstakels je tegen kunt komen onderweg of wat de alternatieve routes zijn. Je eigen en de maximaal toegestane snelheid geeft Waze weer in het navigatiescherm, zodat je geen vervelende boetes oploopt. Net als de andere twee navigatie-apps is Waze ook offline te gebruiken.

Download Waze in de Play Store (gratis)

Google Maps vs Waze vs HERE MapsHERE Maps

De navigatie-app HERE Maps onderscheidt zich door zijn uitgebreide informatie, zelfs als je de app offline gebruikt. De app is voor standaard online gebruik gelijkwaardig of zelfs beter dan Google Maps. Nokia HERE beschikt over een uitgebreide routeplanner, satellietmodus en real-time verkeersinformatie.

De routeplanner is, op fietsers na, voor iedere verkeersganger te gebruiken. Ook het openbaar vervoer-schema toont HERE Maps nauwkeurig (mits je een dataverbinding hebt), zodat je niet te laat op je bestemming komt. De app is qua design echter het minste van de drie. verloopt wat navigeren zelf iets minder vloeiend. Ook is er in tegenstelling tot Google Maps geen aanvullende informatie aanwezig over bezienswaardigheden.

Ga je echter offline navigeren, dan is HERE Maps de beste optie. Je kunt kaarten voor meer dan 100 landen offline opslaan, alternatieve navigatiestemmen downloaden en ook zonder dataverbinding gemakkelijk je route plannen. Zorg er wel voor dat je Android-toestel over voldoende vrije opslagruimte beschikt. De offline kaarten zijn namelijk voor sommige steden enkele honderden MB’s groot.

Omdat de app weinig extra’s biedt zoals Waze, is het werken met HERE Maps bijzonder simpel en snel. Zowel voor gebruik in de auto als te voet zijn de aanwijzingen van de app duidelijk en accuraat. Ook handig: in binnen- als buitenland toont HERE Maps de maximale snelheid.

Download HERE Maps in de Play Store (gratis)

Conclusie

De drie populaire navigatie-apps hebben allemaal hun onderscheidende features. Zo is Google Maps de beste all-rounder met uitgebreide info over bezienswaardigheden, geeft de community van Waze de meest relevante info aan autobestuurders en is HERE Maps de beste app als je offline je weg wilt  vinden. Google Maps is dus onze winnaar, maar  Waze en HERE Maps doen weinig voor de navigatie-app onder.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu