Google heeft vandaag de Google Music-pagina live gezet. Inwoners van de Verenigde Staten kunnen alvast een invite aanvragen. The New York Times voorspelde vandaag al dat de nieuwe dienst Music Beta zal gaan heten en dat bleek te kloppen. Vanavond werden tijdens de keynote van Google I/O meer details bekendgemaakt. Google’s online muziekspeler pakt eenvoudiger uit dan aanvankelijk was gehoopt. Een van de problemen is dat er nauwelijks overeenkomsten met grote muzieklabels zijn gesloten. Het is vergelijkbaar met Amazon’s pas gelanceerde Cloud Player; ook die werkt zonder de medewerking van de platenlabels.
“A couple of major labels were not as collaborative and frankly were demanding a set of business terms that were unreasonable and did not allow us to build a product or a business on a sustainable business,“ zei Jamie Rosenberg, directeur digitale content voor Android, tegen The New York Times. “So we`re not necessarily relying on the partnerships that have proven difficult.“
Lees verder na de advertentie.
De dienst bevat voorlopig dan ook geen opties om muziek te delen of aan te schaffen. Offline caching van muziek zit er waarschijnlijk ook niet in. Wel kan je met Music Beta muziek uploaden die je al in bezit hebt en die muzieknummers daarna streamen naar een Android-telefoon of -tablet. Dit doe je via een mobiele app of een webplayer. Je kunt ook afspeellijsten uploaden. En terwijl je bij Amazon maar 1.000 gratis muzieknummers kunt opslaan, is dat bij Google verhoogd naar 20.000 stuks.
De dienst, die officieel Music Beta by Google heet, zal op basis van invitaties werken, die je via music.google.com kunt aanvragen. Helaas zal de dienst aanvankelijk alleen in de VS beschikbaar zijn. Als je je probeert aan te melden krijg je vanuit Nederland dan ook een foutmelding: “We’re sorry. Music Beta is currently only available in the United States”.
Desktopsoftware: Music Manager
Google heeft vanavond ook Music Manager aangekondigd, een desktopprogramma voor Windows en Mac. Je kunt er muziek en afspeellijsten mee beheren en ook het afspelen ermee regelen. Het beheren kan trouwens ook via de Music Beta-website. Op tablets, telefoons en computers, overal is je muziek beschikbaar. Een nieuwe functies is de Instant Mix. Dit is vergelijkbaar met de Genius-functie van Apple, waarbij muzieknummers die goed bij elkaar passen bij elkaar worden gezet in een afspeellijst. Met kunstmatige intelligentie (machinaal leren) worden de mixen steeds beter.
Muziek-app voor Android
Naast desktopsoftware komt er ook een muziek-app, die is geoptimaliseerd voor Gingerbread/Froyo. Als je een nieuwe telefoon koopt, hoef je alleen maar in te loggen om weer toegang te krijgen tot je muziek. Tot 20.000 muzieknummers kun je online opslaan bij Google Music, zoals we hierboven al even noemden. Tijdens de betaperiode zal Google Music gratis zijn. Daarna volgt er wellicht een abonnementsmodel.