De Samsung S21 nu met gratis Galaxy Buds Live en tot €313 korting!

Google Play Music All Access versus Spotify: wat je moet weten

Gijs Ettes
5 oktober 2013, 14:36
4 min leestijd
Google Play Music All Access versus Spotify: wat je moet weten
all access versus spotify

Google introduceerde deze week All Access, een betaalde streaming-dienst voor onbeperkt muziek luisteren die erg doet denken aan Spotify. Maar welke van de twee is beter? AndroidPlanet zoekt het voor je uit: Google Play Music All Acces versus Spotify.

We zullen de twee diensten op verschillende punten tegenover elkaar zetten, waarbij we beginnen met de hoeveelheid content die je krijgt. Daarna bespreken we het ontwerp van de apps, en tot slot de extra mogelijkheden die beide diensten bieden.

Lees verder na de advertentie.

Aanbod bij beide partijen nagenoeg onbeperkt

Google Play Music All Access en Spotify hebben allebei miljoenen nummers in de database staan, die je na het betalen van een maandelijks abonnement onbeperkt naar je telefoon kunt streamen en eventueel voor jezelf kunt aanschaffen als je iets écht heel tof vindt. Google zegt momenteel een aanbod van meer dan 18 miljoen nummers te hebben. Bij Spotify staat de teller inmiddels op iets meer dan 20 miljoen. Bij beide partijen zit je dus meer dan goed.

All Access biedt wel de mogelijkheid om op meer dan één apparaat tegelijkertijd gebruik te maken van je abonnement. Dit is bij Spotify niet het geval: je muziek wordt op een ander apparaat dan gewoon stopgezet. Netflix voor Android biedt een vergelijkbare optie. Daar is de dienst ook op minstens twee apparaten tegelijkertijd te gebruiken, erg fijn als je bijvoorbeeld onderdeel uitmaakt van een gezin.

Wat betreft prijzen verschillen beide diensten niets. Tot 15 november 2013 betaal je slechts 7,99 euro per maand als je lid wordt van All Acces, maar daarna wordt het 9,99 euro per maand. Dit is hetzelfde bedrag dat je neerlegt voor een onbeperkt abonnement op Spotify. Je kunt bij Spotify ook voor 4,99 euro per maand gaan, maar dan mag je geen gebruikmaken van de apps van de dienst. All Access en Spotify zijn overigens wel eventjes gratis uit te proberen.

Geen onbetwiste winnaars op het gebied van design

Eigenlijk is er geen doorslaggevende winnaar aan te wijzen als je beide Android-diensten vergelijkt op het gebied van ontwerp. Bekijk onderstaande screenshots bijvoorbeeld. Beide apps houden zich goed aan de Holo-regels van Google, wat in het geval van  Google Play Music  niet meer dan normaal is natuurlijk, en in het geval van Spotify een erg welkome keuze is.

In Google Play Music bestaan je tabs uit Listen Now, waar al je nummers, afspeellijsten en radiostations staan. In My Library staat alles wat je hebt gekocht of op de servers van Google hebt gezet, hierover later meer. In Playlists vind je natuurlijk je afspeellijsten en in Radio vind je alle radiostations. Explore biedt tot slot allerlei aanbevelingen voor je. Bij de instellingen kun je zaken regelen als je de muziekkwaliteit en of je expliciete lyrics wilt blokkeren of niet.

Spotify biedt vergelijkbare tabs, maar heeft wel enkele zaken die je in Google Play Music nog niet terugvindt, of je nu gebruikmaakt van de gratis app of de All Access-dienst. Zo kun je in Spotify bijvoorbeeld al een aparte vriendenlijst bijhouden en heb je een inbox voor muziektips.

Het kan er daarnaast aan liggen dat we al meer dan een jaar van Spotify gebruikmaken, maar soms is het in de Google Play Music-app nog wel even zoeken naar bepaalde zaken. Zo weigerden we eerst een betalingsmogelijkheid in te voeren voor All Acces, waarna we de mogelijkheid niet eens meer konden terugvinden, alleen op de website van Google Play Music zelf.

Het is daarom moeilijk om een duidelijke winnaar te bepalen op het gebied van design en gebruikersgemak. Spotify oogt nét iets minder gelikt dan Google Play Music, dat moet wel gezegd worden, maar de muziekdienst van Google kan nog wel wat bijgeschaafd worden op het gebied van navigatie.

Beide diensten bieden veel interessante extra’s

Bij muziek streamen en eventueel downloaden blijft het niet bij beide diensten. Google Play Music heeft om te beginnen een echte ‘killer’-functie waar je niet eens voor hoeft te betalen. Het is namelijk mogelijk om – hou je vast – 20 duizend nummers in Googles cloud op te slaan en overal te beluisteren, via de app en je pc. Dit uploaden van je eigen content gaat wel alleen via de browser-app van de gratis dienst. Google Play Music bevat bovendien (nog) geen advertenties.

Het is is overigens wel wat vervelend dat je ook voor de gratis diensten van de app een betaalmethode moet opgeven, waarbij je alleen kunt kiezen uit creditcards en Google Play-vouchers. Houd hier dus rekening mee.

Spotify wint het wel duidelijk als je naar de sociale opties van de app kijkt. Je muziekactiviteit delen op Last.fm, Facebook en andere Spotify-vrienden: het kan allemaal. Je kunt daarnaast samen aan afspeellijsten werken, andere gebruikers en hun afspeellijsten volgen en zelfs muziektips als persoonlijk berichtjes naar elkaar toesturen. Kort gezegd: Google Play Music loopt nog enorm achter op sociaal gebied, maar de dienst is nog jong.

Het is door al deze verschillen moeilijk om een echte ‘winnaar’ aan te wijzen als je All Access versus Spotify zet. Spotify bestaat al een flinke tijd en is koning op sociaal gebied. Google Play Music moet het nog vooral doen met een erg mooie app en die functie die je 20 duizend van je eigen nummers laat uploaden, al kun je bij beide partijen je favoriete muziek (tijdelijk) offline opslaan. Daarmee is het vooralsnog een keuze tussen sociale functies en het beheer van een (extra) eigen muziekcollectie.

Categorie: Multimedia
Thema: Google Play

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's