Eindelijk Nederlandse ondersteuning voor spraakassistent Google

Gijs Ettes
28 mei 2014, 9:05
1 min leestijd
Eindelijk Nederlandse ondersteuning voor spraakassistent Google
google spraakassistent

Google heeft een update uitgerold voor de Google Tekst-naar-spraak engine die de talen Russisch, Pools, Indiaas Engels en (eindelijk!) Nederlands toevoegt. De update is inmiddels voor vrijwel alle gebruikers met Android-versie 4.0.3 of hoger beschikbaar en zorgt ervoor dat apps ook de tekst op je scherm in het Nederlands kunnen voorlezen. Dit is bijvoorbeeld handig voor wanneer je een boek uit Play Books wilt laten dicteren  of de Google Translate-app gebruikt en benieuwd bent naar de uitspraak van een bepaald woord.

Daarnaast werkt de Google spraakassistent samen met TalkBack (voor visueel gehandicapte gebruikers) en andere toegankelijkheids-apps. Stemcommando’s werken nog niet vlekkeloos na de update, maar mogelijk is deze wel teken aan de wand voor de toevoeging van Nederlandse ondersteuning aan  Google Now. De digitale assistent van Google, die in wearables als de Motorola Moto 360  is verwerkt, werkt vooralsnog niet in onze taal.

Lees verder na de advertentie.

Om Google Tekst-naar-spraak te gebruiken, ga je naar ‘Instellingen > Taal en invoer > Uitvoer voor tekst-naar-spraak’. In het scherm dat volgt, kun je Google Tekst-naar-spraak als voorkeursengine selecteren, al staat deze doorgaans al standaard ingeschakeld.

De update voor de Google spraakassistent voer je uit via onderstaande link. Je hebt dan wel Android 4.0.3+ en 13MB aan vrije opslagruimte nodig.

Download: Google Tekst-naar-spraak (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu