Eindelijk Nederlandse ondersteuning voor spraakassistent Google

google spraakassistentGoogle heeft een update uitgerold voor de Google Tekst-naar-spraak engine die de talen Russisch, Pools, Indiaas Engels en (eindelijk!) Nederlands toevoegt. De update is inmiddels voor vrijwel alle gebruikers met Android-versie 4.0.3 of hoger beschikbaar en zorgt ervoor dat apps ook de tekst op je scherm in het Nederlands kunnen voorlezen. Dit is bijvoorbeeld handig voor wanneer je een boek uit Play Books wilt laten dicteren  of de Google Translate-app gebruikt en benieuwd bent naar de uitspraak van een bepaald woord.

Daarnaast werkt de Google spraakassistent samen met TalkBack (voor visueel gehandicapte gebruikers) en andere toegankelijkheids-apps. Stemcommando’s werken nog niet vlekkeloos na de update, maar mogelijk is deze wel teken aan de wand voor de toevoeging van Nederlandse ondersteuning aan  Google Now. De digitale assistent van Google, die in wearables als de Motorola Moto 360  is verwerkt, werkt vooralsnog niet in onze taal.

Om Google Tekst-naar-spraak te gebruiken, ga je naar ‘Instellingen > Taal en invoer > Uitvoer voor tekst-naar-spraak’. In het scherm dat volgt, kun je Google Tekst-naar-spraak als voorkeursengine selecteren, al staat deze doorgaans al standaard ingeschakeld.

De update voor de Google spraakassistent voer je uit via onderstaande link. Je hebt dan wel Android 4.0.3+ en 13MB aan vrije opslagruimte nodig.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Download: Google Tekst-naar-spraak (gratis)

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.