De Samsung S21 nu met gratis Galaxy Buds Live en tot €313 korting!

Google stapt in navigatie voor Android

Redactie
28 oktober 2009, 16:43
2 min leestijd
Google stapt in navigatie voor Android
google street view
google maps navigation

Google heeft aangekondigd dat ze Google Maps Navigation gaan lanceren, een oplossing om realtime te kunnen navigeren, met turn-by-turn aanwijzingen. De software komt beschikbaar op het Android-platform en navigeert op basis van straatfoto’s. Google wordt daarmee een concurrent van grote navigatiebedrijven als TomTom en Garmin. Tegelijk troeft Google daarmee ook meteen andere mobiele platformen als Apple’s iPhone en Microsoft’s Windows Mobile af.

Afgelopen maandag schreven we op Planet Android nog, dat navigatiesoftware van Google nog maar een kwestie van tijd zou zijn. Zakenblad Forbes speculeerde gisteren nog in een uitgebreid artikel over de consequenties voor de navigatiemarkt, als Google eigenhandig een navigatieoplossing zou aanbieden. Sneller dan verwacht komt nu de aankondiging.

Lees verder na de advertentie.

Tijdens een persbijeenkomst, vlak voor de officiële aankondiging, vertelde Google aan verslaggevers dat ze voor navigatie hebben gekozen omdat dit de meest gevraagde functie van gebruikers was. Google Maps is nu vier jaar beschikbaar. Volgens Google’s CEO Eric Schmidt ging het geenszins om het dwarszitten van de concurrentie.

De nieuwe navigatiesoftware werkt met Android 2.0 en zal aanvankelijk in de Verenigde Staten worden aangeboden. De software is gratis, maar Google kennende zullen ze mogelijkheden om toch op een of andere manier geld te verdienen met advertenties niet onbenut laten. Op dit moment zijn er nog geen advertenties zichtbaar, maar tijdens de bijeenkomst werd gezegd dat Google constant zoekt naar “innovatieve manieren om in Google te adverteren”.

De navigatiesoftware van Google maakt gebruik van spraakherkenning, zodat je kunt navigeren zonder steeds het scherm te hoeven aanraken. De software kan ook verkeersinformatie tonen (op dit moment nog niet beschikbaar in Nederland). Google is daarbij van plan om een soortgelijke methode als TomTom te gebruiken, waarbij data uit meerdere bronnen wordt gecombineerd. Eén daarvan is de snelheid waarmee gebruikers over de kaart zoeven. Dat roept al snel privacybezwaren op, maar Google’s vicepresident Vic Gundotra benadrukte dat zijn bedrijf geen persoonlijke informatie gaat verzamelen.

google navigation

Gundotra zei dat zijn bedrijf hoopt dat er ook navigatiesoftware voor andere mobiele platformen beschikbaar komt (niet alleen Android), maar de software heeft wel bepaalde hardware-eisen. Over software voor de iPhone werd nog niets gezegd. De iPhone 3GS heeft echter wel de hoeveelheid paardekrachten aan boord om de software te kunnen draaien.

De nieuwe navigatiesoftware maakt gebruik van bestaande Google-producten en -diensten, zoals Google Street View. De route wordt daarbij realistischer weergegeven dan bij andere navigatiesoftware.

Meer info: Google
Tipgever: Dion, bedankt!

Categorie: Navigatie
Thema: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's