De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Dit zijn de 7 beste functies van Google Translate

Erwin Vogelaar
17 augustus 2016, 14:00
4 min leestijd
Dit zijn de 7 beste functies van Google Translate

De basisfunctie van Google Translate is duidelijk: tekst vertalen. Google heeft echter in de loop van de tijd een hoop handige Google Translate-functies toegevoegd, die het vertalen veel makkelijker en veelzijdiger maken.

Lees verder na de advertentie.

Google Translate functies

Google Translate is altijd al een handige app geweest voor het vertalen van teksten, maar wellicht heb je niet helemaal meegekregen dat de app de afgelopen jaren een hoop interessante nieuwe functies heeft gekregen. Daarom zetten wij de beste Google Translate-functies op een rij, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de app.

1. Tik om te vertalen

Voorheen moest je tekst uit andere apps eerst kopiëren en daarna plakken in Google Translate om te vertalen. Vervolgens moest je de vertaling weer kopiëren en plakken in bijvoorbeeld WhatsApp om zo te kunnen chatten met iemand wiens taal je niet spreekt. Erg omslachtig dus. Dit is inmiddels niet meer nodig, omdat je makkelijk elke tekst uit elke app op je smartphone kunt vertalen.

Deze functie moet je wel eerst inschakelen in Google Translate. Dit kun je doen door in de app naar instellingen te gaan en op ‘Tik om te vertalen’ te tikken. Hier kun je het vinkje aantikken waar ‘Tik om te vertalen’ staat inschakelen. Vervolgens kun je in elke app op je smartphone een stukje tekst kopiëren, waarna er rechtsboven in je scherm het Google Translate-icoontje verschijnt. Als je daar op tikt, verschijnt de vertaling bovenop de app waarin je bezig bent. De Google Translate-app hoeft dus niet apart geopend te worden.

2. Gebruik je stem en vinger

Je kunt natuurlijk ook gewoon in Google Translate tekst typen om te vertalen. Typen is echter onnodig veel werk. Daarom staan er onder het invulveld ook een microfoontje en een kronkelende lijn. Met het microfoontje kun je uiteraard tekst inspreken, waarna je de vertaling gesproken terugkrijgt. Dit is ook handig om een live gesprek te voeren met iemand wiens taal je niet spreekt. Spreek je zin in de app en laat de vertaling aan de ander horen. Druk vervolgens weer op het microfoontje zodat de ander een zin kan zeggen en jij de vertaling kunt horen.

google translate functies

Als je op het kronkelende lijntje drukt kun je tekst met je vinger tekenen. Google Translate kan opvallend goed handschriften herkennen. Dit is handig als je niet zo goed bent in typen op je smartphone of als het gaat om tekens die niet op je smartphone-toetsenbord staan.

3. Gebruik je camera

Onder het invulveld staat ook een cameraatje. Als je hier op drukt, hoef je alleen met je camera te richten op de tekst die je wil vertalen. Er zijn aardig wat talen die ‘instantvertaling’ ondersteunen, waardoor tekst in je omgeving live vertaald kan worden. Dit betekent dat als je de camera bijvoorbeeld naar een bord op de weg richt, je op je smartphonescherm de vertaling ziet alsof het op het bord staat met dezelfde stijl letters. Dit blijft toch wel de tofste functie van Google Translate.

google translate functies

Als instantvertaling niet mogelijk is, dan kun je ook gewoon via de camera met je vinger de tekst markeren die je wil vertalen. Je kunt na het drukken op het cameraatje er ook voor kiezen om afbeeldingen van je toestel te importeren. Dit kan via de importeerknop linksonder.

4. Gebruik Google Translate offline

Je hebt geen internetverbinding nodig om Google Translate te gebruiken. Zodra je verbinding hebt met een wifi-netwerk, kun je namelijk talen downloaden om deze later offline te gebruiken. Hiervoor kun je in app bovenin op één van de twee talen drukken en vervolgens in de lijst op het downloadpijltje tikken om de taal te downloaden.

Als dit pijltje niet aanwezig is, kun je die taal niet downloaden voor offline gebruik. Talen downloaden kan ook door in het hoofdmenu naar ‘Offline vertaling’ te gaan. Hier krijg je een duidelijk overzicht van welke talen je al gedownload hebt en welke talen offline beschikbaar zijn.

google translate functies

Wil je een taal downloaden zonder wifi-verbinding, dan moet je even naar instellingen gaan, op ‘Datagebruik’ tikken, vervolgens op ‘Offline vertaalbestanden downloaden’ drukken en voor ‘Wifi of mobiel netwerk gebruiken’ kiezen.

5. Zelfs Fries

Google Translate ondersteunt een hele hoop talen, maar nog niet voor alle functies. Zo kun je niet elke taal offline gebruiken en zijn er maar een beperkt aantal talen waar instantvertaling mee werkt. Deze talen worden echter steeds verder uitgebreid. Voor de normale vertaling kun je inmiddels zelfs Fries vertalen. Er is dus meer mogelijk dan je zou verwachten. Vertaal dus alles wat je niet snapt, want wie weet heeft Google Translate de oplossing.

google translate functies

6. Sms-vertaling

Krijg je veel sms’jes in andere talen, dan kun je deze ook makkelijk laten vertalen door Google Translate. Hiervoor ga je in het hoofdmenu naar ‘Sms-vertaling’ en geef je de app toegang om je tekstberichtjes te lezen. Vervolgens krijg je een overzicht van al je tekstberichtjes, waar je individueel op kunt drukken om ze te vertalen.

7. Taalgids

Vertalingen die je in het verleden hebt gebruikt, kun je opslaan in een taalgids. Dit doe je door naast de vertaling op het sterretje te tikken, waarna dit sterretje geel wordt. Om al je opgeslagen vertalingen terug te vinden kies je in het hoofdmenu voor ‘Taalgids’. Deze taalgids kun je vervolgens synchroniseren met al je apparaten. Hiervoor druk in je in het Taalgids-scherm op de blauwe ‘Synchroniseren’-knop.

Download Google Translate in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu