Hoe neurale netwerken Google Translate gaan verbeteren

Rick van der Veer
16 november 2016, 14:30
1 min leestijd
Hoe neurale netwerken Google Translate gaan verbeteren

Google gaat voor Translate een nieuwe techniek inzetten die betere vertalingen af zal gaan leveren. Met Neural Machine Translation kun je straks hele zinnen tegelijk vertalen.

Lees verder na de advertentie.

Google Translate Neural Machine Translation

Google gaat voor zijn vertaaldienst Translate vertalingen met neurale netwerken uitvoeren. Met Neural Machine Translation kan Google straks hele zinnen tegelijk vertalen doordat er rekening gehouden kan worden met de context van een zin. Hiermee worden zaken als grammatica en zinsvolgorde beter vertaald dan wanneer er puur naar losse woorden gekeken wordt.

Met de huidige techniek van Google Translate worden vertaalde zinnen doorgaans in dezelfde volgorde weergegeven als de originele bronzin. Dit is in sommige gevallen een groot probleem, want woordvolgorde kan flink verschillen per taal. Op termijn zou Googles nieuwe systeem net zo natuurlijk moeten gaan vertalen als een mens dat zou doen doordat het systeem automatisch blijft bijleren op basis van geslaagde teksten.

Google Translate Neural Machine Translation

De nieuwe technologie wordt vanaf vandaag al toegepast op acht talen in Translate. Engels, Portugees, Spaans, Duits, Frans, Japans, Chinees, Koreaans en Turks zijn als eerste talen voorzien van de techniek. Deze talen zijn bij elkaar namelijk goed voor 35 procent van alle vertalingen die met Translate worden uitgevoerd. Wanneer Nederlands als taal aan de beurt is is nog onbekend. Op termijn zouden alle 103 talen in het systeem gebruik moeten maken van neurale netwerken.

Google Translate downloaden

Google Translate is gratis te downloaden uit de Play Store via de link hieronder. De nieuwste versie van Translate heeft Android 4.2 of nieuwer nodig en vereist ongeveer 30MB aan opslagruimte.

Download Google Translate in Google Play (gratis)

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu