Vakantiegids: de beste Google-apps voor onderweg
Erwin Vogelaar

De zomer is nu echt aangebroken, dus het is tijd om op vakantie te gaan. In onze Android Planet-vakantiegids lichten we enkele apps uit die je absoluut niet mag vergeten als je op reis gaat. In de eerste aflevering: Google-apps.

Google vakantie apps

Vandaag begint de zomervakantie al voor grote delen van Nederland, en de komende weken is de rest van het land aan de beurt. Het is voor velen dus tijd voor de grote zomervakantie naar warmere landen, of voor een vakantie in eigen land. Als je weg gaat denk je sowieso aan het inpakken van je koffer en het regelen van eventuele verzekeringen, maar je kunt zomaar vergeten de juiste reis-apps te installeren. Je bereidt je Android-toestel voor op je vakantie door deze apps te installeren.

In dit eerste deel van de vakantiegids zetten we de apps van Google op een rijtje. Deze apps zijn zo logisch, dat je ze wellicht daarom helemaal vergeet. Toch kunnen ze bijzonder hulpvol zijn tijdens de vakantie en zelfs na afloop met bijvoorbeeld Google Foto’s.

Google Maps

googlemaps

Google Maps is een logische eerste app in dit lijstje, want de app helpt je overal de weg te vinden. De app biedt daarnaast een hoop andere functies om je reis te vergemakkelijken. Zo kun je de navigatiemodus gebruiken om in de auto de goede route te rijden en kun je al lopend of fietsend de app aan slingeren om locaties in de buurt op te zoeken. Zoek bijvoorbeeld een restaurantje als je plots honger hebt, of een museum als de wolken wel heel donker worden. Bedenk vooraf wel goed of je op vakantie constant een internetverbinding bij de hand hebt, want anders kun je beter de kaarten offline opslaan.

Download Google Maps in Google Play (gratis)

Google Translate

Ga je op reis naar een land waar je de taal niet zo goed spreekt, dan kun je niet om Google Translate heen. Vertalen kan op vier verschillende manieren. Door te typen, te spreken, te schrijven of door de camera van je toestel te gebruiken. Vooral vertalen met de camera is handig, omdat de teksten live vertaald worden. Dit betekent dat de tekst op dezelfde plek in de omgeving blijft staan, maar in je eigen taal te zien is via het scherm van je Android-toestel.

Google vakantie apps

Ook de mogelijkheid om een tekst sprekend te vertalen is essentieel, omdat hiermee volledige gesprekken vertaald worden. Houd je toestel in het midden tussen jou en bijvoorbeeld de ober, dan vertaalt Google Translate het gesprek direct voor beide partijen. Hay una mosca en mi sopa!

Download Google Translate in Google Play (gratis)

Google Foto’s

Google vakantie apps

Vroeger namen we nog allemaal grote camera’s, kleinere fototoestellen of wegwerpcameraatjes mee op vakantie. Die apparaten worden steeds vaker thuisgelaten in ruil voor de smartphone. Als je vakantiekiekjes maakt met je Android-toestel, is Google Foto’s een must.

Je foto’s kun je na afloop goed doorzoeken als je een specifiek kiekje wil vinden. Alles wordt ook direct in de cloud opgeslagen, zodat de foto’s thuis via het web of op andere plekken te vinden zijn. Ben je thuis, dan kun je de beelden makkelijk via Google Cast naar een Chromecast sturen om je ervaringen aan vrienden en familie te laten zien. Daarnaast maakt Google Foto’s automatisch een leuke video van je vakantie, zodat het delen van je mooiste herinneringen extra makkelijk is.

Google vakantie apps

Voor een overzicht van de tofste functies voor Google Foto’s verwijzen we je graag door naar ons artikel met de 8 beste features van Google Foto’s.

Download Google Foto’s in Google Play (gratis)

Google Goggles

googlegoggles-icon

Over Google Goggles hoor je niet zoveel als de andere apps, maar toch is het een handige app om op vakantie geïnstalleerd te hebben staan. Het idee van Google Goggles is dat je kunt zoeken met je camera. Wijs je camera bijvoorbeeld naar een beroemd monument, of een normaal object zoals een fles drinken. Je krijgt er extra informatie over als het object bestaat in de database van Google.

Google Goggles kan tevens tekst lezen in het Engels, Frans, Italiaans, Duits, Spaans, Portugees, Russisch en Turks en dit weer in andere talen vertalen. De app kan ook je Soduko-puzzelboekje oplossen, maar dan is de lol er wel snel vanaf.

Download Google Goggles in Google Play (gratis)

Google Zoeken

google

Deze app klinkt heel erg logisch, maar de Google-app met de Google-zoekmachine is natuurlijk dé app om informatie te vinden. Ontdek meer over je omgeving en de vreemde dingen die je mogelijk tegenkomt. Elke vraag die je hebt kun je kwijt in de Google-app.

Download Google in Google Play (gratis)

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.