Grooveshark verwijderd uit Android Market

Redactie
6 april 2011, 17:38
1 min leestijd
Grooveshark verwijderd uit Android Market
grooveshark

De populaire muziek-streamingdienst Grooveshark is uit de Android Market gehaald. Het zou te maken hebben met Google’s gebruiksvoorwaarden, al is niet officieel naar buiten gebracht wat het probleem was. CNET denkt echter, dat het te maken heeft met het constante conflict waar Grooveshark en de platenlabels in verwikkeld zijn. Het gaat daarbij om de rechten en vergoedingen voor het streamen van muziek. Ook moet Google-jurist Kent Walke voor een Amerikaanse gerechtscommissie verschijnen om over copyright-overtredingen te praten. Bij Grooveshark uploaden gebruikers hun eigen muziekcollectie naar een online opslagruimte, waarna ze de muziek kunnen streamen.

Dat streamen verloopt via de desktop of via je Android-telefoon. Je kunt ook luisteren naar bepaalde nummers, die door anderen worden gedeeld. Universal Music spande daarom een rechtszaak tegen Grooveshark aan, omdat ze vinden dat de dienst muziekpiraterij stimuleert. Toch is er nog een andere partij die iets soortgelijks doet: Amazon. De recent gelanceerde Amazon Cloud Player kan ook muziek streamen, zonder dat daar extra voor betaald wordt. De platenmaatschappijen waren over Amazon Cloud ook al niet te spreken: gebruikers betalen voor het recht om lokaal bewaarde mediabestanden af te spelen, maar vinden dat je voor het streamen van muziek opnieuw zult moeten betalen.

Lees verder na de advertentie.

Amazon’s dienst ondersteunt het afspelen van muziek die je in de Amazon MP3-store hebt gekocht en zal dus door de gebruikers niet echt als ‘illegaal’ worden ervaren. Door de discussie rondom licenties voor het streamen van muziek is de lancering van Google Music en Spotify in de VS ook vertraagd. Grooveshark werd vorig jaar augustus overigens ook al verwijderd uit Apple’s App Store, om dezelfde reden.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's