Houd je hand op de knip en bespaar geld met deze 5 huishoudboek-apps

Michel van 't Klaphek
22 november 2021, 16:46
5 min leestijd

Houd jij regelmatig aan het einde van je salaris een stukje maand over? De eerste stap naar een gezond financieel leven is het aanbrengen van overzicht. Dat doe je het best met een huishoudboek-app. Dit zijn wat ons betreft de 5 beste financiële apps.

Lees verder na de advertentie.

5 fijne huishoudboek-apps

Het Nibud waarschuwt al jaren dat steeds meer mensen het overzicht op hun financiën kwijtraken. Dat is natuurlijk een slechte zaak, want het is belangrijk dat je weet hoe je er financieel voorstaat. Vroeger ging je hiervoor aan de slag met een kladblok, maar tegenwoordig kun je dit gewoon met een app doen. Het meeste werk wordt je hierdoor uit handen genomen.

Het is dan alleen nog wel de vraag welke app je moet hebben. Er is namelijk allesbehalve een gebrek aan financiële apps. Daarom zetten wij in dit artikel 5 van onze favoriete huishoudboek-apps op een rijtje.

Welke het best bij jou past is heel persoonlijk. De ene app leent zich bijvoorbeeld beter voor mensen met meerdere betaalrekeningen, terwijl andere apps juist heel overzichtelijk zijn voor mensen die aan beleggen doen. In willekeurige volgorde zijn dit wat ons betreft de beste digitale huishoudboekjes.

1. Spendee

Spendee is misschien wel onze favoriete huishoudboek-app. Dat komt vooral omdat je het begrotingsboek ook op je computer kunt gebruiken. Helemaal wanneer je meerdere betaalrekeningen hebt gekoppeld werkt dit een stuk overzichtelijker dan op je smartphone.

Verder heeft Spendee ook een automatische koppeling met de meeste Nederlandse banken. Daardoor worden jouw transacties automatisch opgehaald en ingedeeld in categorieeën. Deze automatische bankkoppeling kost wel ruim 19 euro per jaar. Het bedrijf werkt hiervoor samen met een betaalpartner waardoor al je gegevens veilig verwerkt worden. Heb je hier geen trek in, dan kun je ook handmatig ‘wallets’ toevoegen.

Ook kun je met de app en website bepaalde spaardoelen aanmaken, voor bijvoorbeeld een vakantie, en bepaalde maximumbedragen opgeven. Dreig je over je boodschappenbudget te gaan? Dan geeft Spendee automatisch een waarschuwing af.

Een nadeel van Spendee is dat de app in het Engels is. Je kunt natuurlijk alle categorieën een Nederlandse naam geven, maar de app is niet volledig te vertalen. Tot slot kun je ook rekeningen met elkaar delen. Dat is ideaal voor partners met een en/of-rekening. .

Spendee - Budget and Expense Tracker & Planner

SPENDEE a.s.

Gratis via Google Play

2. Grip

Grip werkt in grote lijnen hetzelfde als Spendee, maar richt zich vooralsnog puur op smartphones. De gratis huishoudboek-app van ABN Amro werkt met alle Nederlandse banken samen en kan dus in- en uitgaande transacties automatisch ophalen. Extra handig is dat GRIP die overschrijvingen direct in categorieeën opdeelt.

GRIP app - uitleg uitgaven en categorieën

Daarnaast kun je in het huishoudboekje van ABN ook spaardoelen en bepaalde budgetten instellen, zodat je niet teveel uitgeeft. Het grootste nadeel van Grip is dat er geen website is: je kunt de app alleen op je smartphone gebruiken.

Dit is vervelend, want een groter computerscherm geeft meer overzicht, helemaal als het om ingewikkelde financiële rapportages gaat. Ook is het jammer dat je met Grip geen eigen categorieeën kunt aanmaken of bewerken.

Grip: Huishoudboekje & budget

ABN AMRO Bank N.V.

Gratis via Google Play

3. Mijn huishoudboek

“Uitgebreid”. Zo kun je Mijn huishoudboek het best omschrijven. Zoals je op basis van de naam mag verwachten, geeft deze app een overzicht in de financiële situatie van je huishouden. Mijn Huishoudboek beschikt net als Spendee en Grip over de mogelijkheid om bepaalde spaardoelen en budgetten in te stellen.

Er zijn ook verschillen. In Mijn huishoudboek moet je transacties bijvoorbeeld handmatig toevoegen. De een zal dit een pluspunt vinden, want je staat hierdoor meer stil bij je uitgaven, terwijl anderen dit klusje waarschijnlijk liever automatiseren.

Een meer objectief nadeel aan Mijn huishoudboek is het design, dat erg oubollig oogt. Daartegenover is de app wel ontzettend uitgebreid. Je kunt allerlei relevante grafieken en rapportages opvragen, waardoor je bijvoorbeeld precies kunt achterhalen wat je dagsaldo van zes maanden geleden was.

Mijn huishoudboek

OneTwoApps

€ 4,09 via Google Play

4. WieBetaaltWat

Woon je samen met vrienden of in een studentenhuis? Dan is WieBetaaltWat de enige huishoudboek-app die jullie nodig hebben. De app (en website) is namelijk ideaal voor het bijhouden van gezamenlijke uitgaven. Vervolgens kun je die verrekenen, waarna je precies te zien krijgt hoeveel geld jij nog moet betalen (of terugkrijgen), en van wie.

Daarmee is WieBetaaltWat ook ideaal voor vriendengroepen. Naast het bijhouden van een huishoudboekje kun je namelijk ook ‘projecten’ aanmaken, zoals een vakantie. Vervolgens houd je gemeenschappelijke uitgaven bij en verreken je de lijst aan het eind van de maand. Extra handig is dat je WieBetaaltWat met Tikkie kunt koppelen: je hoeft dus niet te rommelen met rekeningnummers.

WieBetaaltWat

Splitser B.V.

Gratis via Google Play

5. Dyme

Een relatief nieuwe speler is Dyme. Deze app valt vooral op dankzij zijn frisse en overzichtelijke design. Aan de hand van een paar tabbladen krijg je in een oogopslag te zien hoe jouw financiële leven ervoor staat. De app heeft automatische koppelingen met vrijwel alle Nederlandse banken.

Dyme probeert zich te onderscheiden door namens jou over abonnementen te onderhandelen. Heb je bijvoorbeeld een krantenabonnement dat bijna afloopt? Dan biedt Dyme aan om namens jou te onderhandelen over een eventuele verlenging, met korting natuurlijk. Als het lukt om de prijs naar beneden te krijgen gaat 30 procent van het verschil naar Dyme, jij steekt 70 procent in je zak.

Alhoewel Dyme in basis een gratis financiële app is, kun je ook twee abonnementen kiezen: Silver en Gold. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zelf categorieeën aanmaken om transacties bij in te delen, of maximale budgetten instellen. Deze abonnementen kosten 44,99 en 59,99 euro per jaar.

Dyme - fix your money leak

Dyme B.V.

Gratis via Google Play

Maandthema: geld besparen

Deze maand staat Android Planet in het teken van geld besparen. Dat kun je doen door bepaalde apps te gebruiken, zoals die van Social Deal, maar bijvoorbeeld ook door een jaartje langer met je smartphone te doen. In november delen we daarom allerlei tips om geld te besparen met je telefoon.

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's