De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Houd je hand op de knip en bespaar geld met deze 5 huishoudboek-apps

Michel van 't Klaphek
23 november 2022, 13:06
5 min leestijd
Houd je hand op de knip en bespaar geld met deze 5 huishoudboek-apps

Houd jij regelmatig aan het einde van je salaris een stukje maand over? De eerste stap naar een gezond financieel leven is het aanbrengen van overzicht. Dat doe je het best met een huishoudboek-app. Dit zijn wat ons betreft de beste financiële apps.

Lees verder na de advertentie.

5 fijne huishoudboek-apps

Het Nibud waarschuwt al jaren dat steeds meer mensen het overzicht op hun financiën kwijtraken. Dat is natuurlijk een slechte zaak, want het is belangrijk dat je weet hoe je er financieel voorstaat. Vroeger ging je hiervoor aan de slag met een kladblok, maar tegenwoordig kun je dit gewoon met een app doen. Het meeste werk wordt je hierdoor uit handen genomen.

Het is dan alleen nog wel de vraag welke app je moet hebben. Er is namelijk allesbehalve een gebrek aan financiële apps. Daarom zetten wij in dit artikel 5 van onze favoriete huishoudboek-apps op een rijtje.

Welke het best bij jou past is heel persoonlijk. De ene app leent zich bijvoorbeeld beter voor mensen met meerdere betaalrekeningen, terwijl andere apps juist heel overzichtelijk zijn voor mensen die aan beleggen doen. In willekeurige volgorde zijn dit wat ons betreft de beste digitale huishoudboekjes.

1. iBilly

iBilly is een vrij nieuwe en gelikt uitziende app, die je gratis kunt gebruiken. Door de app aan je rekeningnummer te koppelen, krijg je onmiddellijk inzage in je uitgaven. De meeste transacties worden automatisch in de juiste categorie gezet, zodat je weet hoeveel geld je waaraan uitgeeft. Als er toch iets misgaat kun je dat zelf corrigeren.

iBilly - Grip op je geldzaken.

Geef je te veel geld uit aan hippe koffie? Je kunt met iBilly voor elke categorie een budget instellen, zodat je makkelijk ziet hoeveel je nog uit kunt geven. Ook is het mogelijk om jezelf spaardoelen te stellen voor een bepaalde grote uitgave. Daarnaast kun je allerlei klantenkaarten toevoegen aan de app, zodat je de fysiek plastic pasjes gewoon thuis kunt laten.

Met de gratis versie van iBilly kun je prima uit de voeten. Er is ook een betaald abonnement (1,99 euro per maand/21,89 euro per jaar) dat meer mogelijkheden bieden. Zo kun je twee of meer rekeningen koppelen en de app samen met je partner gebruiken.

iBilly - Budget & Money Saver

iBilly B.V.

Gratis via Google Play

2. Financieel kosten manager

Laat je niet afschrikken door de wat houterige naam: Financieel kosten manager is een goed werkende app met een knallend, maar daardoor ook overzichtelijk design. Hij is vooral geschikt als je het geen prettig idee vindt om de app automatisch aan je bankrekening te koppelen: dat kan namelijk niet!

Je zult alles dus handmatig moeten invoeren. Vervolgens krijg je diagrammen te zien met je uitgaven per categorie gesorteerd. Je kunt meerdere valuta door elkaar gebruiken en budgetten instellen. Dit is dus een ‘oldschool app’, voor mensen die het fijn vinden om zelf de volledig controle te houden. Hij is bovendien helemaal gratis.

Financieel kosten manager

Cleaner + Antivirus + VPN company

Gratis via Google Play

3. Mijn huishoudboek

“Uitgebreid”. Zo kun je Mijn huishoudboek het best omschrijven. Zoals je op basis van de naam mag verwachten, geeft deze app een overzicht in de financiële situatie van je huishouden. Mijn Huishoudboek beschikt net als de apps hierboven over de mogelijkheid om bepaalde spaardoelen en budgetten in te stellen.

Ook in Mijn huishoudboek moet je transacties bijvoorbeeld handmatig toevoegen. De een zal dit een pluspunt vinden, want je staat hierdoor meer stil bij je uitgaven, terwijl anderen dit klusje waarschijnlijk liever automatiseren.

Een meer objectief nadeel aan Mijn huishoudboek is het design, dat erg oubollig oogt. Daartegenover is de app wel ontzettend uitgebreid en overzichtelijk. Je kunt allerlei relevante grafieken en rapportages opvragen, waardoor je bijvoorbeeld precies kunt achterhalen wat je dagsaldo van zes maanden geleden was.

Mijn huishoudboek

OneTwoApps

€ 4,99 via Google Play

4. WieBetaaltWat

Woon je samen met vrienden of in een studentenhuis? Dan is WieBetaaltWat de enige huishoudboek-app die jullie nodig hebben. De app (en website) is namelijk ideaal voor het bijhouden van gezamenlijke uitgaven. Vervolgens kun je die verrekenen, waarna je precies te zien krijgt hoeveel geld jij nog moet betalen (of terugkrijgen), en van wie.

Daarmee is WieBetaaltWat ook ideaal voor vriendengroepen. Naast het bijhouden van een huishoudboekje kun je namelijk ook ‘projecten’ aanmaken, zoals een vakantie. Vervolgens houd je gemeenschappelijke uitgaven bij en verreken je de lijst aan het eind van de maand. Extra handig is dat je WieBetaaltWat met Tikkie kunt koppelen: je hoeft dus niet te rommelen met rekeningnummers.

WieBetaaltWat - Splitser

Splitser B.V.

Gratis via Google Play

5. Dyme

Een relatief nieuwe speler is Dyme. Deze app valt vooral op dankzij zijn frisse en overzichtelijke design. Aan de hand van een paar tabbladen krijg je in een oogopslag te zien hoe jouw financiële leven ervoor staat. De app heeft automatische koppelingen met vrijwel alle Nederlandse banken.

Dyme probeert zich te onderscheiden door namens jou over abonnementen te onderhandelen. Heb je bijvoorbeeld een krantenabonnement dat bijna afloopt? Dan biedt Dyme aan om namens jou te onderhandelen over een eventuele verlenging, met korting natuurlijk. Als het lukt om de prijs naar beneden te krijgen gaat 30 procent van het verschil naar Dyme, jij steekt 70 procent in je zak.

Alhoewel Dyme in basis een gratis financiële app is, kun je ook twee abonnementen kiezen: Silver en Gold. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zelf categorieeën aanmaken om transacties bij in te delen, of maximale budgetten instellen. Deze abonnementen kosten 44,99 en 59,99 euro per jaar. Het is ook mogelijk om voor een kortere periode te betalen, maar dat is relatief gezien duurder.

Dyme: Huishoudboekje & Budget

Dyme B.V.

Gratis via Google Play

Maandthema: geld besparen

Deze maand staat Android Planet in het teken van geld besparen. Dat kun je doen door je digitale abonnementen onder de loep te nemen, maar bijvoorbeeld ook door een jaartje langer met je smartphone te doen. Zelf nog een handige tip of app die we moeten bekijken? Mail ons dan zeker even op redactie@bigspark.com!

Dit maandthema wordt gesponsord door KPN. KPN heeft geen invloed op de inhoud van de artikelen die we publiceren.

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu