Inbox by Gmail hands-on: aan de slag met de toekomst van Gmail

Redactie
23 oktober 2014, 12:00
5 min leestijd
Inbox by Gmail hands-on: aan de slag met de toekomst van Gmail
Inbox by Gmail preview

Inbox by Gmail is Googles nieuwe e-mail-app die e-mails als todo’s behandelt. De app is beschikbaar voor Android, iOS en het web, en moet de toekomst van e-mail worden. Want een e-mail zien als een e-mail, is volgens Google een idee van tig jaar oud. Inbox by Gmail is daarmee duidelijk geïnspireerd op Mailbox, dat de eerste populaire app was die e-mails als todo’s behandelde.

Op dit moment is Inbox by Gmail alleen op uitnodiging te gebruiken. Wil je er één? Stuur dan een mailtje naar inbox@google.com. Android Planet heeft een invite weten te bemachtigen en neemt je mee door de nieuwe Inbox by Gmail, die ook al in Nederland beschikbaar is.

Lees verder na de advertentie.

Inbox by Gmail preview: Material Design en swipen

Inbox by Gmail is voorzien van het nieuwe Material Design van Android 5.0 Lollipop. Zo is er een blauwe actiebalk te zien waar je vanaf links het hamburgermenu uit kunt schuiven. Rechtsboven zijn iconen voor gepinde e-mails en de zoekfunctie te vinden. Gepinde e-mails zijn berichten  die je belangrijk vindt en vervangen de sterren van Gmail. Met de knop wissel je snel tussen je algemene inbox en je inbox met belangrijkste e-mails. Een belangrijke functie die veel powerusers enorm zullen  waarderen.

Een e-mail markeer je in Inbox by Gmail voortaan als ‘klaar’ of je snoozet een e-mail, waarbij elke actie zijn eigen swipe-beweging heeft. Een e-mail naar rechts swipen zorgt ervoor dat je ‘m als klaar markeert, een e-mail naar links swipen laat de oranje kleur van snoozen zien.

Bij het snoozen van een  berichten  kun je de datum en tijd aangeven dat de e-mail weer in je inbox mag verschijnen. Inbox by Gmail biedt ook de optie om ‘m weer in de inbox te tonen als je op een specifieke locatie bent, zoals werk of thuis. Daarvoor gebruikt de app de gps-locatie van je toestel.

Inbox by Gmail preview: bundels en e-mailen

Inbox by Gmail werkt met bundels. Deze voegen  e-mails over hetzelfde onderwerp samen, zoals reizen, aankopen, sociaal en updates. Stel: je koopt iets met PayPal. Dan krijg je twee e-mails van PayPal en veelal ook twee mails van jouw aankoop. De twee PayPal-e-mails worden gebundeld onder financieel, de twee aankoop-e-mails onder aankopen. Hierdoor blijft je inbox overzichtelijk en opgeruimd en heb je de mogelijkheid om een bundel in één keer als klaar te markeren.

Per bundel kun je instellen of je deze  direct wilt weergeven als je een nieuwe e-mail hebt, of bijvoorbeeld maar één keer per dag. Dit is bijvoorbeeld handig voor de bundel sociaal, waar met name e-mails van Faceobook en Twitter zijn te vinden. Die hoef je waarschijnlijk niet direct te ontvangen, dus dan kan één keer per dag alle e-mails in de bundel sociaal tonen meer dan genoeg zijn. Het is ook mogelijk om zelf bundels aan te maken op basis van filters, die tevens via de app zijn in te stellen.

Aan de onderkant van Gmail by Inbox is een rode actieknop te zien waarmee je snel een e-mail of herinnering opstelt. Als je op de knop drukt, verschijnt een lijst met drie van je meest gecontacteerde personen. Hierop drukken vult automatisch het e-mailadres van de gekozen persoon in. Ook kun je gewoonweg op opstellen drukken om een e-mail te typen of een herinnering aanmaken. Een herinnering is eigenlijk een todo die bovenaan je inbox verschijnt. Ook wordt een herinnering automatisch gepind, waardoor ‘ie als belangrijk wordt gemarkeerd. Handig voor als je nog even melk moet halen.

Inbox by Gmail preview: bijlages worden belangrijker

Wat met name opvalt aan Inbox by Gmail, is hoeveel ruimte e-mails voortaan innemen. Als ik drie mails in mijn inbox heb, is het scherm van mijn OnePlus One al gevuld. Dat is even wennen. E-mails nemen met name zo veel ruimte in omdat ze bijlages voortaan prominent tonen. Een YouTube-video, pdf-bestand, verzendbevestiging van een pakketje of vluchtinformatie: het is direct zichtbaar in Inbox by Gmail. Je kunt vanaf jouw inbox direct op een bijlage te drukken om ‘m te openen of meer informatie te krijgen. Daarmee is de samenwerking tussen Google Now en Inbox by Gmail erg nauw.

Een laatste belangrijke verandering is de zoekfunctie, die flink op de schop is genomen, sneller werkt en meer handige informatie toont. Als je naar een persoon zoekt, krijg je naast alle e-mails van die persoon ook zijn persoonlijke contactinformatie te zien. Deze haalt Google uit jouw Gmail-account.

Video

Conclusie

Gmail gaat niet verdwijnen, benadrukt Google. Inbox by Gmail is voor wie  e-mails op een andere manier wilt  behandelen. Het is begrijpelijk dat Google toekomst ziet in deze vorm van e-mailen. Mailbox is immens populair door het behandelen van berichten  als todo’s en het is ook gewoon handig om je inbox als een grote  takenlijst te zien.

Het grote voordeel is dat de app alle kracht van Google combineert. Zo heb je niet alleen het Material Design, maar ook Google Now-integratie, specifieke Google-bundels en directe synchronisatie met de servers van Google. Dat zijn grote voordelen ten opzichte van Mailbox, die enorm kaal en gedateerd aanvoelt in vergelijking met Inbox for Gmail.

Inbox by Gmail wordt mijn nieuwe primaire e-mail. Het combineert de functies en stabiliteit van Gmail met de slimmigheden van Google Now en het swipen voor todo’s van Mailbox. Dat is voor mij op dit moment een ideale combinatie. En met de ontwikkeling van Google achter de app, die volgens de internetgigant nog in een beginfase verkeert, wordt ‘ie alleen maar beter.

Oh, en ik heb helaas geen invites om uit te delen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu