Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Zo wordt Instagram vriendelijker voor blinden en slechtzienden

Michel van 't Klaphek
29 november 2018, 11:40
2 min leestijd
Zo wordt Instagram vriendelijker voor blinden en slechtzienden

Instagram gaat het leven van haar blinde- en slechtziende gebruikers een stuk aangenamer maken. Op deze manieren gaat het sociale medium vertellen wat er op een foto staat.

Lees verder na de advertentie.

Zo gaat Instagram slechtzienden helpen

Dat kondigt het dochterbedrijf van Facebook aan in een blogpost. Men begint met te zeggen dat er wereldwijd meer dan 285 miljoen mensen zijn met een visuele beperking. Instagram vindt het daarom belangrijk om de app beter toegankelijk te maken voor hen.

Dit gaat het bedrijf op twee manieren doen. Ten eerste gaat het vertellen wat er op een foto staat, en wat er plaatsvindt. Het platform maakt hierbij gebruik van slimme software die objecten herkent. Op die manier weet Instagram dat een foto op het strand is genomen, dat er een man of vrouw is afgebeeld is en dat diegene lacht naar de camera.

Instagram-slechtzienden

Daarnaast kunnen gebruikers voortaan zelf een alternatieve tekst bijvoegen als ze een foto uploaden. Deze wordt voorgelezen aan blinden en slechtzienden zodra ze langs jouw foto scrollen. De inclusieve features werken zowel bij foto’s in je tijdlijn, in het Verkennen-tabblad en op profielpagina’s.

Lees ook: Waarom je Instagram-profiel er straks opeens anders uit ziet

Instagram wordt toegankelijker

Uiteraard moet je hiervoor wel een schermlezer gebruiken. Deze software vertelt wat er op het display van je smartphone gebeurt, waardoor ook mensen met een visuele beperking een app of website kunnen ‘bekijken’. De alternatieve teksten, die gebruikers dus zelf toevoegen, zijn niet zichtbaar voor mensen zonder zo’n schermlezer.

De update voor Instagram wordt in de komende dagen uitgerold. Je voegt een alternatieve tekst toe door tijdens het uploaden van een foto op ‘Geavanceerde instellingen’ te tikken. Ook kun je reeds geuploade foto’s bijwerken zodat vrienden ook blinde- en slechtziende vrienden ervan kunnen genieten. Instagram sluit af met de aankondiging dat er binnenkort meer inclusieve features naar de app komen.

→ Download Instagram in Google Play (gratis)

Bron: Instagram
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu