Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Zo gebruik je je Android-smartphone als dashcam

Thomas Haenen
22 november 2018, 13:37
3 min leestijd
Zo gebruik je je Android-smartphone als dashcam

De dashcam is nog altijd ontzettend populair. Je maakt er niet alleen bewijsmateriaal, maar ook fraaie video’s mee. Wist je echter dat je ook je smartphone als dashcam kunt gebruiken?

Lees verder na de advertentie.

Aan de slag met een dashcam-app

Eigenlijk heeft jouw smartphone hetzelfde in huis als de gemiddelde dashcam. Daardoor is het veel makkelijk om de autocamera te vervangen door je eigen mobieltje. Dat is niet alleen goedkoper, het heeft ook praktische voordelen. Je kunt een video van je smartphone bijvoorbeeld een stuk makkelijker online opslaan en delen. Toch zijn er wat zaken om rekening mee te houden voor je aan de slag gaat met onderstaande apps.

Zorg er allereerst voor dat je een stevige houder voor je smartphone koopt. Bij een ongeluk moet je toestel niet opeens losvliegen, want dan heb je nog niets vastgelegd. Kies bij voorkeur voor een plek met een ventilator of andere verkoeling in de buurt. Je smartphone wordt tijdens het filmen en in de zon al gauw aardig heet. Lees ook onze tips voor het voorkomen van een oververhitte smartphone. Zorg tot slot voor een auto-oplader, zodat de accu van je Android niet leeg is op een cruciaal moment.

Dashcam smartphone auto

Nadat je een van onderstaande apps gedownload hebt, is het verstandig om hem eerst een keer goed te testen. Neem een video tijdens een proefrit op, en kijk of de weg en het verkeer goed in beeld verschijnen. Wil je dingen aanpassen in de app of je smartphone, doe dat dan niet tijdens het rijden. Zorg er bovendien voor dat de smartphone niet op een afleidende positie in je gezichtsveld staat. Voor je het weet veroorzaakt de dashcam namelijk problemen, in plaats van dat je ze met je smartphone vastlegt.

De beste dashcam-apps voor Android

In de Play Store zijn verschillende dashcam-apps te vinden, die allemaal net wat andere functionaliteit bieden. Een van onze favorieten is AutoGuard Dash Cam, een Android-app die gratis en in het Nederland te proberen is. Houd er wel rekening mee dat alleen de betaalde Pro-versie op de achtergrond kan filmen en vrij is van advertenties. Met 2,39 euro is de app echter stukken goedkoper dan het gemiddelde dashcamsysteem dat in de winkel ligt.

De apps gebruiken natuurlijk gewoon de camera van je eigen smartphone. Bij sommigen, zoals AutoGuard Dash Cam, heb je de keuze uit verschillende opties voor beeldkwaliteit. Ook kun je je snelheid en gps-locatie bijhouden en oude beelden automatisch verwijderen als je toestel vol raakt. Beelden zijn ook te uploaden naar YouTube en eenvoudig per mail te delen.

Download AutoGuard Dash Cam in Google Play (gratis / 2,39 euro)

DailyRoads Voyager

Ook DailyRoads Voyager is populair. Deze app werkt ook op de achtergrond, waardoor je bijvoorbeeld je navigatie in beeld kunt hebben terwijl de app ondertussen het beeld op de weg vastlegt. Er is sinds kort zelfs ondersteuning voor externe camera’s.

Sluit je via de usb-poort een andere camera aan op je smartphone, dan kan die ook voor je filmen. Bijkomend voordeel is dat DailyRoads volledig gratis is. De reclames in de app kun je tegen een kleine betaling laten verwijderen.

Download DailyRoads Voyager in Google Play (gratis)

CamOnRoad

Je derde optie is CamOnRoad. Deze app laat je aangeven hoeveel opslagruimte er precies gebruikt mag worden. Wil je voorkomen dat je hele geheugen plots volstaat met video’s, dan is dat wel zo handig.

Bovendien krijg je gratis 2GB opslagruimte op de servers van de ontwikkelaars. Dat zou volgens de makers genoeg moeten zijn voor drie uur aan video. De app is volledig gratis én advertentievrij, al kun je wel betalen meer opslagruimte in de cloud.

Download CamOnRoad in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu