K-9 Mail: uitgebreide open source e-mailclient voor Android

Wouter Nijsen
27 januari 2010, 6:45
2 min leestijd
K-9 Mail: uitgebreide open source e-mailclient voor Android

Natuurlijk kun je met je Android-telefoon e-mailen, via de Gmail-applicatie  van Google. Die heeft echter het nadeel dat je maar één Gmail-account kunt instellen.  Dan blijft  de standaard Android e-mailclient over.  Mocht je de werking hiervan niet prettig vinden, of de mogelijkheden  te beperkt dan  is er eigenlijk maar één ander emailprogramma  van betekenis  voor Android: K-9 Mail. De applicatie is al een tijdje in de Android Market aanwezig, maar zeker het vermelden waard. Met deze gratis open source mailclient blijft er als frequente e-mailgebruiker weinig tot niets te wensen over.

K-9 Mail kan overweg met POP3, Imap en Exchange. Het instellen gebeurt voor veel e-mailproviders, zoals Gmail, helemaal automatisch. Daarnaast biedt K-9 Mail de mogelijkheid om meerdere e-mailmappen te synchroniseren. Voor elk e-mailaccount zijn verschillende notificaties in te stellen,  net als de update-frequentie. Bij een POP3-account kun je een update-interval instellen en bij de Imap- en Exchange-accounts kun je natuurlijk ervoor kiezen dat je nieuwe email realtime (als pushmail) binnenkomt.

Lees verder na de advertentie.

Wanneer je binnen je Gmail-account de Imap-optie aan hebt gezet,  komt dus ook je Google Mail realtime binnen in K-9 Mail. Ontvangen e-mailbijlages kun je binnen de applicatie openen of opslaan.

Naast de ingestelde notificatiegeluiden toont K-9 Mail ook via een icoon in de statusbalk dat er nieuwe berichten ontvangen zijn. Zodra je deze melding selecteert opent zich de inbox van het  bijbehorende emailaccount. Heb je een e-mailbericht geselecteerd dan kun je eenvoudig navigeren  met behulp van  een Vorige- en Volgende-knop. Binnen de applicatie vind je instellingen voor het gebruikte thema, datumformaat en een touch-vriendelijke weergave.

Daarnaast zijn veel instellingen per e-mailaccount te vinden, zoals het aantal berichten dat opgehaald moet worden, het update-interval per e-mailmap, handtekening, welke mappen met push en welke met polling moeten werken en welke email-map standaard geopend moet worden bij het starten van de applicatie. Voordeel van K-9 Mail is dat je deze instellingen niet hoeft aan te passen om de applicatie probleemloos te laten werken. Heb je echter speciale wensen dan bieden ze meer dan voldoende optiea voor de veeleisende gebruiker. K-9 Mail is volop in ontwikkeling en updates volgen elkaar in een vlot tempo op.

K-9 Mail is gratis te downloaden in de Android Market, of door het scannen van de QR-code. Meer informatie over dit open source-project is te vinden op http://code.google.com/p/k9mail/.

Afbeelding: Flickr, Doxieone

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu