De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

KopieID review: privacybescherming-app met verbeterpunten

Michel van 't Klaphek
25 juli 2018, 13:55
2 min leestijd
KopieID review: privacybescherming-app met verbeterpunten

Met KopieID probeert de overheid het makkelijker te maken om je identiteitsgegevens te beschermen. Alhoewel het idee leuk is, laat de uitvoering te wensen over. Lees de review van Android Planet.

Lees verder na de advertentie.

KopieID review: veiligheid-app kan beter

Identiteitsfraude komt steeds vaker voor. Enerzijds verspreiden mensen hun privégegevens te makkelijk, bijvoorbeeld door een foto van hun rijbewijs op Facebook te delen. Anderzijds is het niet helemaal duidelijk wanneer bedrijven een kopie van je identiteitskaart mogen maken, en wanneer niet.

Hierdoor worden er een hoop onnodige scans gemaakt, die in verkeerde handen kunnen vallen. KopieID is het antwoord van de overheid op deze problemen.

Zo werkt het

De app is simpel van opzet en heeft slechts twee functies: je kunt een kopie van je identiteitsbewijs maken en meer lezen over privacybescherming. Zodra je een foto van je ID-kaart, rijbewijs of paspoort hebt gemaakt, krijg je de opdracht om het burgerservicenummer (BSN) door te krassen. Deze lettercode hebben bedrijven en instanties namelijk nooit nodig.

KopieID-Review-2

Vervolgens geef je aan voor wie de kopie is bedoeld, en met welk doel. Daarna kun je de scan delen via e-mail of bijvoorbeeld WhatsApp. Dankzij het aangebrachte watermerk is de foto nutteloos voor criminelen.

Tot slot kun je in het vakje ‘Meer informatie’ de regels omtrent identiteitsbewijzen en kopiëren erop naslaan. Vragen als ‘Welke bedrijven mogen mijn ID-kaart kopiëren?’ worden hierin beantwoordt.

Ruimte voor verbetering

Alhoewel KopieID in basis weinig verkeerd doet, voelt de app niet helemaal ‘af’ aan. Zo is het behoorlijk lastig om je ID-kaart precies in de kaders te laten vallen, met een vaak scheve scan als gevolg. Bovendien is het onhandig om je BSN door te krassen met je vingers.

KopieID-Review

Daarbovenop is het raar dat je dit commando überhaupt krijgt, omdat deze code tegenwoordig op de achterkant van je ID-kaart en rijbewijs staat. Dit laat zien dat de app niet helemaal goed is uitgedacht.

Al met al is het idee achter KopieID goed, maar laat de uitvoering te wensen over. Met een beetje handigheid krijg je het fotograferen echter wel onder de knie. Bovendien maak je sneller een kopie van je ID-kaart met je telefoon, dan met de scanner van je printer. Zodoende is KopieID een goed begin om zuiniger met je persoonsgegevens om te springen.

Download KopieID in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu