Lightbox: nieuwe Android foto-app met nadruk op kwaliteit

Redactie
19 juni 2011, 19:49
2 min leestijd
Lightbox: nieuwe Android foto-app met nadruk op kwaliteit
lightbox fotoalbum

Als je wel eens van Instagram hebt gehoord, weet je misschien dat deze app op het iOS-platform een eigen leven is gaan leiden. Er zijn tientallen apps afgeleid van Instagram en je kunt onderzetters en fotolijstjes laten maken van de foto’s die je met Instagram hebt gemaakt. Voor Android lijkt nu zo’n soortgelijke ‘hype-app’ te zijn ontstaan met de lancering van Lightbox. Kort gezegd is Lightbox een app waarbij je foto’s met allerlei effecten kunt maken. Daarna synchroniseer je ze draadloos met al je Android-toestellen en bekijk je foto’s die door vrienden zijn gemaakt. Offline bladeren door je foto’s kan ook.

Het bladeren van foto’s die vrienden op Facebook en Twitter hebben geplaatst, zonder dat er een draadloze verbinding nodig is, is een van de sterke punten. Het bijzondere van Lightbox is dat ze eerst voor Android hebben gekozen. Lightbox werd op de conferentie SXSW aangekondigd en is sinds afgelopen week te installeren. Wat het uiterlijk betreft is gezorgd voor glamour-shots die je zelden bij Android ziet:

Lees verder na de advertentie.

lightbox tablet phone

Lightbox wordt gemaakt door een team van vijf personen, in Londen. Ze hebben 1,1 miljoen dollar aan investeringsgeld gekregen om hun idee in de markt te zetten. Ondersteuning voor Honeycomb-tablets is er al. Bedenkers Thai Tran en Nilesh Patel kiezen er bewust voor om eerst op het Android-platform te lanceren en pas dan over iOS-apps na te denken. Maar een gemakkelijke keuze was dat niet. De meeste bedrijven doen het andersom. Maar Tran en Patel wilden de lat hoger leggen, wat kwaliteitsapps voor het Android-platform betreft. Technisch waren er wel problemen: heel veel bitmaps tegelijk in het geheugen bewaren, is een hele klus om goed voor elkaar te krijgen, omdat het geheugenbeheer op de verschillende Android-toestellen anders wordt afgehandeld. Je moet oppassen dat de app niet voortdurend crasht omdat er te weinig geheugen is, waardoor de gebruikers gaan klagen. En dat was ook precies de kritiek die het team kreeg van betatesters: de app crashte voortdurend. Volledig herschrijven van de code om de app stabieler te maken, loste dat op.

lightbox-tablet-computer

Lightbox is dus een sociale camera-applicatie. Je kunt het gebruiken als vervanger van de normale camera-app, waarbij je ook leuke filters kunt toevoegen, zoals Lomo, Retro, B&W, Sepia, Fishey en Instafix. Deze foto’s kun je gebruiken om bij Foursquare in te checken of je kunt ze publiceren op Lightbox.com, Tumblr, Twitter of Facebook. In de privacy-instellingen kun je precies aangeven wie de foto mag zien. Je kunt foto’s van vrienden doorbladeren, op de Like-knop drukken of commentaar geven. Ook kun je bladeren door de foto’s en met pinch-&-zoom inzoomen op een foto. Volgens de makers is dit op Android lastig te implementeren.

Na deze Android-versie volgt HTML5, zodat je de functies in je browser kunt gebruiken. Daarna volgt een versie voor iOS. Andere plannen voor ‘kwaliteitsapps’ zijn een Google RSS-lezer en een Flipboard-variant voor Android.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's