Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

5 apps om een steentje bij te dragen aan een beter klimaat

Michel van 't Klaphek
28 oktober 2019, 19:30
4 min leestijd
5 apps om een steentje bij te dragen aan een beter klimaat

We zijn samen verantwoordelijk voor de wereld. Dat je niet direct je leven totaal hoeft om te draaien om duurzamer te leven bewijzen de volgende vijf milieu-apps.

Lees verder na de advertentie.

Milieu-apps voor Android

Er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid, klimaatproblemen en het milieu in het algemeen. Daadwerkelijk klimaatneutraal leven is een hele klus, maar er zijn een hoop manieren om jouw belastende impact op de aarde te verkleinen. Hoe dan? Bijvoorbeeld met deze milieu-apps.

1. Too Good To Go

Iedereen die weleens bij een supermarktketen of restaurant heeft gewerkt weet hoeveel eten er dagelijks wordt weggegooid. Dit is zonde, want het brood, sushi of de aardappelen zijn nog prima te eten. Too Good To Go gaat daarom voedselverspilling tegen door dit weggooien te voorkomen.

Je selecteert een winkel, café of restaurant bij jou in de buurt en betaalt via de app. Vervolgens haal je het pakketje op in het aangegeven tijdvak. Niet alleen heb je zo met korting een lekkere maaltijd gescoord, ook heb je een steentje bijgedragen aan een beter klimaat. Je moet wel van een verrassing houden, want vooraf weet je vaak niet wat je precies krijgt.

→ Download Too Good To Go in de Google Play Store (gratis)

2. Ecosia

Google is veruit de populairste zoekmachine. Sterker nog, googelen is inmiddels een werkwoord. Er zijn echter nog veel meer manieren om het internet af te struinen. Een ‘groene’ optie is Ecosia. Het idee van dit Google-alternatief is simpel: voor iedere zoekopdracht die jij uitvoert gaat er een gedeelte van de opbrengst naar het planten van bomen.

Ecosia haalt zijn inkomsten uit advertenties en maakt gebruik van de zoekresultaten van Bing, het Google-alternatief van Microsoft. Deze speurneus is inmiddels behoorlijk goed, waardoor Ecosia steeds betere zoekresultaten levert. Voor het aanplanten van één bom moet je gemiddeld 54 keer naar iets zoeken.

→ Download Ecosia in de Google Play Store (gratis)

3. JouleBug

We haalden het al eventjes aan, maar duurzaam leven kan knap lastig zijn. Mensen zijn gewoontedieren en we denken daarom vaak niet na bij de impact van onze consumpties. JouleBug helpt je om bewustere keuzes te maken. Je kunt de app het beste zien als “duurzaam leven voor dummies”-boek, maar dan op je telefoon.

JouleBug staat boordevol tips om jouw ecologische voetafdruk te beperken. Deze adviezen variëren van “Sta iets minder lang onder de douche” tot aan de aanbeveling om de was met koud water te doen. Extra fijn is dat veel video’s zijn voorzien van een duidelijk instructiefilmpje bij tips die wat meer uitleg nodig hebben. Ook kun je met JouleBug in contact komen met mensen uit jouw omgeving die ook bewuster willen leven.

→ Download JouleBug in de Google Play Store (gratis)

4. For Good

De ecologische voetadruk geeft aan hoeveel wereldbollen er nodig zijn als iedereen jouw consumptiepatroon zou hebben. For Good brengt deze voetafdruk in kaart en begeleidt je in de vermindering hiervan. Hoe meer je de app gebruikt, hoe preciezer je profiel en ecologische impact is.

milieu apps for good

Maar dat is niet alles. For Good neemt je ook als een ware gids bij de hand om duurzamer te leven. Zo kun je bijvoorbeeld snel en gemakkelijk opzoeken hoeveel duurzamer het is om met de trein te reizen, in plaats van de auto te pakken. In totaal heeft For Good meer dan 200 tips voor je klaarstaan.

→ Download For Good in de Google Play Store (gratis)

5. Marktplaats

Bij milieu-apps denk je wellicht niet aan Marktplaats, maar waarom eigenlijk niet? Nederlands grootste tweedehandswebsite is niet alleen heel goedkoop, maar ook ontzettend duurzaam. Of je nu de eerste, tweede of derde eigenaar bent: een bureau blijft het even goed doen. Het fijne aan Marktplaats is het feit dat je er alles kunt vinden.

Van boeken, (merk)kleding, fietsen tot aan witgoed: ergens is er iemand die het verkoopt. Naast duurzaam is Marktplaats ook nog eens goedkoop. Wel moet je erop letten dat de kwaliteit van het verkochte product klopt met wat in de advertentie staat. Ben je vooral naar tweedehands merkkleding op zoek? Dan is United Wardrobe het proberen absoluut waard.

→ Download Marktplaats in de Google Play Store (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu